شهرزاد طاهری – در هفته گذشته، کاهش ساعت کاری زنان و اعطای مرخصی بیشتر به آنها، بحث داغ خبرهای حوزه زنان بود.

مریم مجتهد‌زاده، رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری چهارم شهریورماه جاری به خبرگزاری مهر گفته است که هیئت دولت در آینده‌ای نزدیک، کاهش ساعت کاری هفتگی زنان دارای فرزند زیر هفت سال و معلول را از ۴۴ ساعت به ۳۶ ساعت در هفته تصویب خواهد کرد.
 
به گفته وی زنان شاغل در دستگاه‌های دولتی بدون کسر حقوق و مزایا از این کاهش ساعت کاری بهره خواهند برد و در صورت استفاده نکردن از این موقعیت، دو روز به مرخصی ماهانه آنها اضافه خواهد شد.
 
وی کار همزمان در خارج از خانه و مسئولیت کارهای خانه را موجب “فرسودگی جسمی و روحی” زنان می‌داند، اما نگرانی اصلی‌اش برای آن است که این فرسودگی “تاثیر نامطلوب بر جایگاه و نقش آن‌ها در خانواده” داشته باشد.
 
این مقام دولتی در حالی کاهش ساعت کاری زنان را در ادامه “تقویت جایگاه خانواده” می‌داند که به گفته خود او “کاهش ساعت کاری زنان می‌تواند موجب عدم استقبال مدیران به جذب و استخدام آن‌ها و کاهش اضافه کاری شود”.

از دیدگاه مسئولان دولتی اما این مسئله چندان مهم نیست و مهم‌ترین وجه ماجرا چنان که مریم مجتهدزاده می‌گوید این است که زنان “به موقع” در منزل حضور داشته باشند و وظایف محوله را به “نحوی مطلوب” ایفا کنند.
 
تغییرات پیش‌بینی شده در ساعات کاری زنان منحصر به دستگاه‌های دولتی نیست و چنان که پروین هدایتی، معاون سرمایه‌های اجتماعی مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری، روز شش شهریورماه جاری به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است، دولت در حال مذاکره با وزارت کار برای یافتن “ساز و کارهایی به منظور اعمال مقررات حمایتی برای زنان شاغل بخش خصوصی” است؛ ساز و کارهایی که دستاورد کوتاه‌مدت آن کمتر کار کردن زنان با حفظ حقوق و مزایاست، اما در بلندمدت حضور زنان در عرصه اشتغال را با مشکل روبه‌رو و امکان استخدام آنها را کمتر و کمتر می‌کند. این مسئله که در سال‌های اخیر بارها از سوی فعالان حقوق زنان اعلام شده است، از دیدگاه مسئولان دولتی نیز پنهان نیست.
 
پروین هدایتی در همین مصاحبه به ایسنا می‌گوید: “بخش خصوصی به دنبال کسب سود از انجام معاملات تجاری است و تمام تلاش‌ و توان خود را در جهت دستیابی به هدف به کار می‌برد. این در حالی است که چنانچه به اشتغال زنان با دیدگاه حمایتی نگریسته شود، ممکن است صاحبان مشاغل خصوصی، تمایل زیادی برای به‌کارگیری زنان در محیط‌های کاری نداشته باشند.”
 
از دست رفتن فرصت‌های شغلی زنان
 
از دست رفتن فرصت‌های شغلی زنان اما دغدغه مسئولان دولتی حامی اینگونه طرح‌ها نیست. چراکه از دیدگاه آنها اغلب زنان با “انگیزه‌های غیر مادی” که غیر ضروری نیز برآورد می‌شود، به کار خارج از منزل روی می‌آورند و در واقع نیازی به اشتغال ندارند.
 
سرمایه‌های اجتماعی مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری همسو با نگاه حاکم در بین مقامات ایرانی “نقش اول زنان را در حوزه همسری و مادری” می‌داند و با وجود اذعان به اینکه تقسیم وظایف بین اعضای خانه می‌تواند بخشی از وظایف کلیشه‌ای مادران را انجام دهد، به دنبال آن است که فضا را برای انجام وظایف خانه‌داری از سوی زنان آسان‌تر کند و زنان شاغل را نیز به سوی خانه و خانه‌داری سوق دهد.
بر اساس این دیدگاه، مسئولیت تامین زندگی زنان بر عهده پدر یا شوهر است و این مردان هستند که برای تامین زندگی نیاز ضروری به کار دارند. این نفقه‌ای است که بر اساس قانون و شرع باید برای تامین زندگی زن به او داده شود. همین قانون اما حقوق اساسی ای همچون “حق طلاق”، “حضانت فرزندان”، “ارث برابر”، “حق سفر” و… بسیاری از حقوق اولیه شهروندی را از زنان سلب می‌کند. تا به امروز تلاش زنان برای ورود بیشتر به بازار کار و نداشتن نیاز به نفقه در واقع تلاشی برای استقلال و کسب آزادی‌های بیشتر است.
 
پروین هدایتی اما با مذموم شمردن “انگیزه‌های غیر مادی” برای اشتغال زنان می‌گوید: “برخی از زنان صرفا با انگیزه حضور در اجتماع در خارج از خانه کار می‌کنند و بسیاری از دختران با انگیزه‌های غیر مادی به کار در بیرون از منزل روی می‌آورند و تنها عده معدودی از زنان به علت نیاز اقتصادی کار می‌کنند. همین امر باعث به وجود آمدن عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار کار شده است.”
 
سرمایه‌های اجتماعی مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری همسو با نگاه حاکم در بین مقامات ایرانی “نقش اول زنان را در حوزه همسری و مادری” می‌داند و با وجود اذعان به اینکه تقسیم وظایف بین اعضای خانه می‌تواند بخشی از وظایف کلیشه‌ای مادران را انجام دهد، به دنبال آن است که فضا را برای انجام وظایف خانه‌داری از سوی زنان آسان‌تر کند و زنان شاغل را نیز به سوی خانه و خانه‌داری سوق دهد.
 
بر اساس این دیدگاه، زنان اگر مجبور به درآمدزایی نباشند، نباید به سراغ اشتغال تمام وقت بروند. سخنان منیره نوبخت، عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان نمونه‌ای از این نوع نگاه به کار زنان است. وی روز پنجم شهریورماه به ایسنا گفته است: “زمانی که دختری موقعیت خوبی برای ازدواج دارد و نیازی به اشتغال دائم و طاقت‌فرسا نداشته باشد ازدواج می‌کند. بعید است دختری فرصت مناسب برای ازدواج را به صرف داشتن اشتغال از دست بدهد.”
 
نوبخت با انتقاد از اینکه زنان اشتغال را مساوی با حضور در اجتماع می‌دانند، پیشنهاد داده است که زنان می‌توانند به فراخور “توانایی‌های خود و شرایط خانوادگی در اجتماع حضوری مناسب” داشته باشند ولی زیر بار اشتغال تمام وقت هم نباشند.