نورعلی تابنده، قطب درویشان گنابادی صبح سهشنبه سوم دی در بیمارستانی در تهران درگذشت. انتشار خبر درگذشت او پس از یک دوره بیماری و حصر خانگی ماموران امنیتی و ضد شورش را به خیابانهای تهران بازگرداند. کوچههای منتهی به بیمارستان «مهر»، مکانی که تابنده در آن بستری بود، توسط پلیس مسدود شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی از «جو امنیتی» تهران در ظهر سهشنبه سوم دی خبر دادند. کوچههای منتهی به بیمارستان «مهر»، مکانی که نورعلی تابنده، قطب درویشان گنابادی از نهم آبان امسال به دلیل «وخامت وضعیت جسمانی» به آن منتقل شده بود، مسدود شده است.
پس از انتشار خبر درگذشت او در بیمارستان، شماری از درویشان گنابادی مقابل ساختمان بیمارستان تجمع کردهاند.
در برخی میادین و خیابانهای تهران هم حضور پرشمار ماموران پلیس گزارش شده است. فعالان سیاسی و خبرنگاران رسانههای داخلی ایران در شبکه اجتماعی توییتر از حضور پرشمار ماموران پلیس در چهار راه ولیعصر، آریاشهر، میدان فلسطین، انقلاب و خیابان طالقانی خبر داند.
مهرداد خلیلی، روزنامهنگار در تهران در توییتر نوشت:
«میدانهای شهر پر است از نیروی ضد شورش نیروی انتظامی. نمیدانم پیشدرآمد چهل خونین است یا مرگ قطب دراویش. هر چی هست برای امنیت و آسایش مردم نیست».
حسن اسدی زیدآبادی هم در توییتر چند تصویر از حضور پرشمار پلیس ضد شورش در میدان فلسطین تهران منتشر کرد. در ادامه نیز شمار دیگری از کاربران از حضور پرشمار ماموران پلیس ضد شورش در نقاط مختلف تهران، از جمله خیابان طالقانی، چهارراه ولیعصر، میدان انقلاب و کوچههای منتهی به بیمارستان مهر خبر دادند.
تابنده از اسفند ماه دو سال قبل، پس از حمله پلیس و لباس شخصیها به درویشان گنابادی که در مقابل محل سکونت قطب خود در خیابان پاسداران تجمع کرده بودند، حصر خانگی شد.
پس از آن واقع شمار زیادی از درویشان گنابادی دستگیر و به حبس محکوم شدند. محمد ثالث، یکی از درویشهای گنابادی که یکم اسفند ۱۳۹۶ دستگیر شد، به فاصله کوناهی محاکمه و اعدام شد. محمد راجی نیز بر اثر شلیک گلوله کشته شد.
شمار زیادی از درویشانی که اسفند دو سال قبل دستگیر شدند، همچنان در زندان نگهداری میشوند. مسئولان سازمان زندانهای ایران آذر امسال درویشان را از زندان بزرگ تهران به زندانهای دیگر شهرها «تبعید» کردند. این درویشان پیش از اعتصاب دست به اعتصاب غذا زده بودند و وضعیت جسمی شماری از آنان «وخیم» گزارش شده است. به گونهای که برخی از درویشان زندانی به بیمارستان منتقل شدهاند اما خانوادههایشان اجازه ملاقات با آنها را ندارند.
تابنده که در سن ۹۲ سالگی درگذشت، در دولت موقت مهدی بازرگان، معاون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیر سازمان حج و زیارت و معاون وزارت دادگستری بود. او همچنین در ابتدای انقلاب به عنوان وکیل مدافع عباس امیرانتظام، وزیر امور خارجه دولت موقت را هم عهدهدار شد.
قطب درویشان گنابادی که اسفند دو سال قبل با انتشار ویدئویی، به صورت تلویحی اعلام کرد در حصر خانگی قرار دارد، تابستان امسال اجازه یافت که به بیدخت، محل تولدش در گناباد سفر کند. گفته میشود او وصیت کرده که پیکرش را در زادگاهش به خاک بسپارند. نورعلی تابنده چندین سال اجازه نداشت به زادگاهش، بیدخت در شهرستان گناباد بازگردد.
در همین زمینه:
حضور سنگین نیروهای سرکوبگر در میدان فلسطین #تهران
حضور سنگین نیروهای سرکوبگر در میدان فاطمی #تهران
حضور نیروهای امنیتی و ضد شورش در نقاط مختلف تهران
▪️اردوی کار: در پی انتشار تصاویر و خبرهایی از حضور سنگین نیروهای سرکوبگر و امنیتی در مناطق مختلف تهران، امروز سهشنبه سوم دی ماه، بی بی سی ضمن تایید این که «تصاویر و گزارشهای دریافتی از #ایران، حکایت از حضور نیروهای امنیتی و یگان ویژه در نقاط مختلف شهر #تهران دارد»، این ویدئو را از حضور نیروهای امنیتی در حوالی فلکه دوم صادقیه و خیابان ستارخان تهران منتشر کرده است
حضور سنگین نیروهای سرکوبگر در تهران / 24 December 2019
خبر اعتصاب غذای 14 درویش گنابادی را در زندان فشافویه منعکس کنید، امروز روز 52وم اعتصاب غذای اینان بود. پس از فوت آقای تابنده قطب دراویش گنابادی خطر بیشتر از هر زمان دیگری جان ایشان را تهدید میکند. مسئولان زندان، قوۀ قضاییه و جمهوری اسلامی مسئول جان دراویش زندانی هستند. به هر شکل و شیوه ای باید از جان دراویش زندانی در اعتصاب غذا محافظت کرد.
کارو / 24 December 2019