بیش از ۴۰ روز از زلزله میانه و سراب که حدود سه هزار واحد مسکونی در چندین روستا را تخریب کرد، میگذرد و زلزلهزدگان در سرما و یخبندان زمستانی همچنان چشم به راه تحقق وعده مسئولان در چادر زندگی میکنند و به گفته یک نماینده مجلس؛ فراموش شدهاند.
فردین فرمند، نماینده میانه در مجلس شورای اسلامی، یکشنبه یکم دی از عدم رسیدگی به وضعیت زلزلهزدگان میانه انتقاد کرد و گفت: «اکنون در پای کوههای میانه میزان زیادی برف باریده و این موضوع زندگی را برای زلزله زدگان در چادر و محل اسکانهای ابتدایی سخت کرده است».
براساس گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا)، زلزلهزدگان در بسیاری از روستاها هنوز به وسایل گرمایشی دسترسی ندارند و ناچارند شبانه روز در چادر بمانند.
مثلا در روستاهای بخش کندوان شهرستان میانه، افرادی هستند که به رغم تحویل چادرشان به بنیاد مسکن، هنوز وام اسکان موقت را به طور کامل دریافت نکردهاند و مجبور به زندگی با زلزله زدگان دیگر یا سکونت در بیرون خانه هستند.
یا در روستای چرن، نام شماری از روستاییان در فهرست دهیاری نیست و برای همین نه چادر دارند و نه مشمول دریافت وام کمک هزینه اسکان میشوند.
وضعیت در سایر روستاها هم تفاوت چندانی ندارد. در برخی روستاها به شماری از ساکنان چادر تحویل شده و برخی هم بدون چادر ماندهاند. وام ۱۰ میلیونی اسکان موقت هم در برخی روستاها پرداخت شده و برخی روستاییان همچنان در نوبت دریافت قرار دارند.
عملکرد سلیقهای برخی از شورای اسلامی روستا و دهیاریها هم در این میان سبب شده نام بسیاری از زلزلهزدگان در فهرست دریافت کمک و خدمات نباشد و آنها همچنان منتظر بازدید کارشناسان برای برآورد خسارت و تخریب به ناچار در چادرهای دیگران زندگی میکنند.
سرمای سوزان و بارش برف اما زندگی در چادر را سخت و ناممکن کرده است، به ویژه که وسایل گرمایشی محدودی میان زلزلهزدگان توزیع شده و همین وسایل محدود هم پرمصرف هستند و هزینهزا. روستاییان از این وضعیت انتقاد کردند و به «ایسنا» گفتند که هزینه برق بخاری برقیها زیاد است و در این وضعیت زلزلهزدگان که دام و محصولاتشان هم از بین رفته باید برای گرما هزینه اضافی از جیب پرداخت کنند.
در این شرایط خلیل احمدیان، رئیس بنیاد مسکن شهرستان میانه، گفته است که تا به حال از حدود ۹۸۵ واحد آواربرداری شده است که کمتر از نصف واحدهای روستایی تخریب شده در زلزله آبان امسال است.
۱۷ آبان امسال زلزلهای به بزرگی ۵,۹ ریشتر شهر ترک واقع در شهرستان میانه استان آذربایجان شرقی را لرزاند، جان ۵ تن را گرفت و سه هزار روستا را در سراب و میانه تخریب کرد.
مدیران استانی در آذربایجان شرقی پیش از این گفته بودند که تا بهمن ماه آواربرداری به پایان میرسد و زلزلهزدگان به سرعت در اتاقکهای مناسب اسکان داده خواهند شد.
به رغم این وعدهها، زلزلهزدگان همچنان در سرما و یخبندان در چادر زندگی میکنند. آنطور که به گفته فرمند، به فراموشی سپرده شدهاند.
او دلیل این فراموشی را هم اعتراضات به گرانی بنزین روزهای پایانی آبان میداند و میگوید: «با رخ دادن حوادث اخیر در پی اصلاح قیمت بنزین زلزله میانه هم به دست فراموشی سپرده شد».
در همین زمینه:
گاز روسیه، مایه ناخوشنودی آلمان از آمریکا
***
Iranians gas and oil / 22 December 2019