يک مقام سازمان ثبت احوال ايران گفت در دو سال گذشته آمريکا، نخستين مقصد ايرانيان برای مهاجرت بوده است.
 
محسن کرمی، معاون امور اسناد هويتی سازمان ثبت احوال به خبرگزاری خانه ملت گفت امارات و انگلستان در رتبه‌های دوم و سوم انتخاب ایرانیان برای مهاجرت قرار دارند.
 
کرمی شمار ايرانيانی را که در سال ۱۳۹۰ به آمريکا مهاجرت کرده‌اند، يک ميليون و ۴۰۰ هزار نفر اعلام کرد. به گفته وی در اين سال ۸۰۰ هزار ايرانی به امارات و ۴۱۰ هزار نفر نيز به انگلستان مهاجرت کرده‌اند.
 
اين مقام سازمان ثبت احوال از آلمان، فرانسه، سوئد، استراليا، ترکيه، هلند، مالزی، هند و بلژيک به عنوان ديگر کشورهايی نام برد که ايرانيان مهاجر در آن‌ها ساکن هستند.
 
  شمار ايرانيانی که در سال ۱۳۹۰ به آمريکا مهاجرت کرده‌اند، يک ميليون و ۴۰۰ هزار نفر است، در اين سال ۸۰۰ هزار ايرانی به امارات و ۴۱۰ هزار نفر نيز به انگلستان مهاجرت کرده‌اند 
ماشالله شمس‌الواعظين، روزنامه‌نگار در تهران پس از انتخابات بحث‌برانگيز رياست‌جمهوری سال ۱۳۸۸ در اين کشور به زمانه گفته بود: “بعد از انتخابات بسياری از کشورهای اروپايی آمادگی خود را برای پذيرش مهاجران جديد ايرانی اعلام کردند، همه‌ اين‌ها کمک می‌کند به اين که موج مهاجرت افزايش پيدا کند.”
 
وی از اين مهاجرت به نام “موج سوم مهاجرات بعد از انقلاب” نام برده بود.
 
به گفته اين روزنامه‌گار “موج اول در اثر خود رويدادهای انقلاب به خارج از کشور پناهنده شد و بيرون رفت. موج دوم مهاجرت يا پناهندگی اجتماعی است که زمان جنگ تعداد قابل توجهی از هم‌ميهنان جنوبی ما تن به مهاجرت دادند.”
 
شمس‌الواعظين، موج اول و سوم مهاجرت ايرانيان به خارج را “موج سياسی” می‌داند و موج دوم مهاجرات را “موج اجتماعی” می‌نامد.
 
در همين حال مهاجرت نخبگان از ايران، سال‌هاست که يکی از موضوعات مهم در اين کشور است و همچنان سالانه تعداد بسياری از دانشجويان ايرانی برای ادامه تحصيل از کشور خارج می‌شوند و ديگر به ايران بازنمی‌گردند. وزارت علوم ايران نيز هيچگاه آمار درستی از تعداد اين دانشجويان ارائه نکرده است.
 
برپايه اعلام صندوق بين‌المللی پول در سال ۲۰۰۹، ايران از نظر مهاجرت نخبگان، با مهاجرت سالانه ۱۵۰ تا ۱۸۰‌هزار نيروی متخصص در بين ۹۱ کشور در حال توسعه يا توسعه‌نيافته، در جايگاه نخست ايستاده است. خروج سالانه اين ميزان نيروی متخصص برابر با خروج ۵۰‌ ميليارد دلار سرمايه در هر سال است.