زمستان سال گذشته ملخ‌های صحرایی به ۹ استان ایران حمله کردند. اکنون سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بار دیگر هشدار داده است که در سه روز آینده شاهد دومین حمله ملخ‌ها به ایران خواهیم بود اما به گستردگی سال گذشته نیست.

هجوم ملخ‌های صحرایی به ایران ـ عکس از سایت مشرق
هجوم ملخ‌های صحرایی به ایران ـ عکس از سایت مشرق

محمدرضا میر، سخنگوی سازمان حفظ نباتات پنج‌شنبه ۱۴ آذر گفت: «سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیش‌بینی کرده است که طی سه روز آینده دستجات بسیار بزرگی از ملخ‌های مهاجم وارد کشور شده و جنوب استان کرمان و منطقه جازموریان را مورد حمله قرار می‌دهند.»

به‌گفته او ملخ‌های مهاجم از کشورهای هند و پاکستان به ایران بازگشته‌اند، و همان‌های هستند که سال گذشته از ایران گذشته و به هند و پاکستان رفته‌اند.

ملخ‌های صحرایی در بهمن‌ماه سال گذشته از سمت عربستان سعودی به مزارع استان‌‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، بوشهر، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و ایلام حمله کردند.

استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان بیشترین حجم ملخ را به خود دیدند و شمار کل «ریزش‌ها» ــ ورود فوج ملخ‌ها ــ به کشور بین ۷ بهمن ۹۷ تا ۲۲ خرداد ۹۸ به ۱۵۳ مورد رسید.

محمدرضا میر با تأکید بر این‌که ورود ملخ‌‌ها به ایران به گستردگی فاز نخست نیست، افزود: «تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت ملخ‌ها وارد ایران می‌شوند که سطح بسیار کمتری از فاز اول تهاجم است.»

به‌گفته او در حال حاضر استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان در سطحی بیش از دو هزار هکتار با ملخ‌های مهاجم درگیر هستند.

او همچنین اعلام کرد که سازمان حفظ نباتات آمادگی لازم برای مبارزه با ملخ‌ها را دارد و ماشین‌آلات و سموم مورد نیاز برای مبارزه آماده است.

فائو، ایران را در کنار عربستان سعودی و سودان جزو کشورهایی قرار داده که محصولات کشاورزی آن‌ها در معرض هجوم آفت ملخ قرار گرفته است. هنوز از میزان خسارت‌های ناشی از هجوم سال گذشته ملخ‌ها به ۹ استان کشور آمار دقیقی منتشر نشده است اما کورش کرم‌پور حقیقی، نماینده فیروزآباد فارس در مجلس شورای اسلامی پیش از این گفته بود که «اگر مسئولان ارشد نظام سونامی ملخ‌ها را جدی نگیرند، بزرگترین ضربه اقتصادی به کشور وارد می‌شود که چند برابر ضرر تحریم‌ها خواهد بود».

هیئت دولت اردیبهشت امسال برای مبارزه با ملخ‌های صحرایی اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی تصویب کرد.  این مبلغ به سازمان حفظ نباتات اختصاص داده شد تا با آفت ملخ صحرایی در استان‌های جنوبی ایران مبارزه شود. سازمان حفظ نباتات اما خواستار دریافت اعتباری ۱۲ میلیارد تومانی بود.

محمدرضا میر فاز اصلی حمله ملخ‌های مهاجم را در دی ماه سال جاری عنوان کرد و وعده داد که در این مقطع نیز مبارزه با ملخ‌های مهاجم «با موفقیت و کمترین آسیب انجام خواهد شد».

محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی ۱۶ مهرماه امسال در نامه‌ای به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری درباره ورود دوباره ملخ‌های صحرایی به ایران در سه ماه پایانی سال جاری هشدار داده بود.

در سال ۱۳۴۰ برای نخستین بار ملخ‌های صحرایی به زمین‌های کشاورزی ایران حمله کردند و به حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار زمین آسیب رساندند.

بیشتر بخوانید: