رئیس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی از برآورد خسارت دست کم ٢٠ میلیارد ریالی آثار تاریخی شهرستان‌های اهر و ورزقان پس از وقوع زلزله در استان آذربایجان شرقی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، امروز دوشنبه ۳۰ مرداد، تراب محمدی، رئیس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی گفت: “طی چندین‌بار بازدید کارشناسان کشوری و استانی از آثار تاریخی آسیب دیده دو شهرستان اهر و ورزقان اعتبار مورد نیاز و برآورد خسارت وارده دست کم ٢٠ میلیارد ریال، تعیین شده است.”

 
وی آثار و بناهای تاریخی خسارت‌دیده در دو شهرستان یادشده را شامل گنبدخانه مقبره شیخ شهاب‌الدین اهری، بازار تاریخی اهر، خانه دکتر قاسم‌خان اهری، خانه عطایی، کاروانسرای گویجه بل و گوی درق در شهرستان اهر و خانه امیر ارشد در شهرستان ورزقان دانست.
 
تراب محمدی روز یکشنبه ۲۲ مردادماه نیز در این زمینه گفته بود: “مرکز شهر تبریز از زلزله‌ روز شنبه ٢١مردادماه آسیب ندیده است، اما بین ١۵ تا ۴٠ درصد از آثار تاریخی شهرهای هریس و اهر بر اثر وقوع زلزله‌ روز شنبه در آذربایجان شرقی و هم پس لرزه‌های پی‌درپی دچار آسیب شده‌اند. امروز نیز پنج زمين لرزه ديگر با بزرگی بيش از دو و نیم ریشتر دو شهر اهر و ورزقان را لرزانده است.
 
آقای محمدی به آسیب‌دیدگی ٣۵ تا ۴٠ درصد از بازار تاریخی اهر، یکی از مهم‌ترین آثار این شهر اشاره کرد و افزود: “مجموعه‌ شیخ شهاب‌الدین اهری، تنها موزه ادب و عرفان کشور در این شهر و یک کاروانسرای تاریخی در شهر هریس آسیب دیده‌اند که البته این آثار قابل مرمت هستند.”
 
 افزون بر این، سلیمان عباسی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دهم امروز در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از تخریب ٨٠ درصد از بیمارستان‌های اهر و هریس در زلزله اخیر خبر داد.
 
وی با بیان اینکه “وزارت بهداشت باید برای نوسازی و مقاوم‌سازی بیمارستان‌ها تلاش کند” افزود: “از سال گذشته وزارت بهداشت به تمامی بیمارستان‌ها اعلام کرد که دیگر اعتبارات خود را صرف مقاوم‌سازی و بهسازی بیمارستان‌ها نکنند، بلکه برای خرید زمین و ساخت بیمارستان جدید برنامه‌‌ریزی کنند.
 
ازسوی دیگر، علیرضا‌بیگی، استاندار آذربایجان شرقی امروز در جمع مردم زلزله‌زده هریس‌ گفت: “دولت و مسئولان استانی هم قسم شده‌اند از عید فطر تا عید قربان چادر‌های مناطق زلزله‌زده را به خانه‌های مستحكم تبدیل كنند و این ماموریت بر عهده بنیاد مسكن قرار داده شده است.
 
وی افزود: “برای هر ٥٠ واحد مسكونی یك مهندس ناظر در نظر گرفته شده است تا خانه‌های آسیب‌دیده به صورت زیربنایی و با رعایت اصول مهندسی ساخته شوند.”
 
اعطای معافیت‌ و تسهیلات جدید به سربازان خانواده‌های زلزله‌زده‌
 
سردار موسی كمالی، جانشین اداره منابع انسانی ستاد كل نیروهای مسلح امروز در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران از ارائه معافیت‌ و تسهیلات جدید به سربازان خانواده‌های زلزله‌زده خبر داد و گفت: “بر اساس ضوابطی كه از سوی ستاد كل نیروهای مسلح ابلاغ می‌شود در مورد معافیت فرزندان خانواده‌هایی كه دچار صدمات جانی و مالی شدید شده‌اند تصمیم‌گیری می‌كنند.
 

کمالی این معافیت را شامل کسانی دانست که تمام یا دست کم دو نفر از اعضای خانواده درجه یک خود را از دست داده باشند؛ کسانی که سرپرست خانواده را از دست داده باشند یا سرپرست خانواده  به دلیل معلولیت ناشی از زلزله قادر به اداره امور خود نباشد و فرزند دیگری سرپرستی خانواده را بر عهده بگیرد و در استان آذربایجان شرقی حضور نداشته باشد.

 
به گفته وی، “سربازان متاهل دارای فرزند كه همسر یا فرزند خود را از دست داده یا همسر به دلیل معلولیت قادر به اداره امور خانواده نباشند، سربازان متاهلی كه به دلیل از دست دادن پدر و پدر همسر (هر دو) همسرشان در محل بی‌سرپرست باشند و سربازان متاهلی كه منزل مسكونی‌شان قابل سكونت نبوده و از بین رفته محسوب می‌شود نیز معاف خواهند شد.