بحران اقتصادی در لبنان به شکل ویرانگری به اقتصاد سوریه منتقل شده و مهمترین منبع تهیه دلار این کشور را قطع کرده و پول سوریه را به پایینترین حد ارزش خود رسانده است.
بهگزارش رویترز، از آنجا که بانکهای لبنانی کنترل سختی بر برداشت و انتقال ارز به خارج از کشور دارند، سوریهای ثروتمند نمیتوانند به وجوه مالی خود دست یابند. به گفته سه تاجر و پنج بانکدار در دمشق و خارج از کشور، جریان انتقال دلار به سوریه از لبنان متوقف شده است.
یک بانکدار ارشد لبنانی که مسئولیت رسیدگی به حساب ثروتمندان سوریه را دارد به رویترز گفت: «این سپردهها اکنون گیر کردهاند. شما میتوانید پسلرزههای بعد از وقوع چنین رویدادهایی را در اقتصاد سوریه تصور کنید.»
بحران طولانیمدت اقتصادی در لبنان بدترین نوع بحران از زمان جنگ داخلی ۱۹۷۹-۱۹۹۰ این کشور است. بانکها تلاش میکنند مانع از خروج سرمایهها شوند، دلار کمیاب شده و ارزش لیره لبنان در بازار سیاه کاهش یافته است.
در هفتههای پس از ۲۵ مهر / ۱۷ اکتبر، آغاز اعتراضات ضددولتی در لبنان، و تشدید بحران اقتصادی در این کشور، ارزش لیره سوریه نیز ۳۰ درصد کاهش داشته است.
سقوط ارزش لیره سوریه در این هفته رکورد شکست و یک دلار به ۷۶۵ لیره رسید، در حالی که در سال ۲۰۱۱ قبل از آغاز جنگ در سوریه ارزش یک دلار ۴۷ لیره بود.
بهگفته تاجران و بانكداران، ثروتمندان سوری مبالغ میلیارد دلاری در بانکهای لبنان دارند. بهره پرداختشده به سپردههای سوریها در لبنان و واریز آن به کشورشان منبع مهمی از دلار برای اقتصاد این کشور بود.
سوریها در خارج از خاورمیانه قادر به انتقال مستقیم دلار به کشورشان نیستند، از این رو از نظام مالی لبنان بهعنوان مجرایی برای ارسال مبالغ به بستگان خود استفاده میکنند که تخمین زده میشود صدها میلیون در سال باشد. جریان این مبادلات نیز آسیب دیده است.
کارگران سوری در لبنان هم اثرات بحران شدید اقتصادی را حس میکنند و شغل خود را سریع از دست میدهند.
بسیاری از سوریهای طبقه متوسط نیز از پساندازهای خود در لبنان بهره میبرند. بسیاری از سود سپردههای خود در بانکهای لبنان استفاده میکنند که اکنون با گسترش بحران، دلارهای خود را نمیتوانند از بانکها دریافت کنند.
لیره سوریه حتی قبل از شروع بحران لبنان زیر فشار بود و این نشاندهنده مشکلات عمیق اقتصادی سوریه است که در طول جنگ بهوجود آمده است.
با پشتیبانی روسیه و ایران، بشار اسد کنترل بخشهای عمدهای از سوریه را بهدست آورد اما بخش اعظم کشور ویران است و کشورهای غربی بدون تغییر سیاسی در این کشور از بازسازی آن پشتیبانی نخواهند کرد.
به گفته دو تاجر سوری، مقامهای سوریه در تلاش برای حمایت از لیره سوریه، در ماه اکتبر از تاجران ثروتمند طرفدار اسد درخواست کردند که وجوه خود را به بانک مرکزی این کشور واریز کنند. اما این اقدام تأثیر بسیار کمی داشت.
محدودیتها برای برداشت لیره سوریه نیز به منظور مهار دلار بیشتر شد. دو بانکدار مستقر در دمشق و یک تاجر سوری به رویترز گفتند که بانک مرکزی سوریه به بانکها دستور داد تا برداشت لیره از بانکها به ۵ میلیون لیره در روز محدود شود اما بعد پس از اعتراض به این فرمان به ۱۰ میلیون لیره افزایش یافت.
این محدودیتها، بهویژه پس از سقوط ارزش لیره، موجب شد تا مردم دیگر پول خود را در بانکها نگذارند. اکثر مردم از بیم آنکه نتوانند پول خود را پس بگیرند آن را به صورت نقدی نگه داشتند و این باعث افزایش ارزش دلار شد.
دو بانکدار دمشقی گفتهاند که بانک مرکزی سوریه از اقدامات مداخلهجویانه مستقیم برای حمایت از لیره دست برداشته و ترجیح داده است که ذخایر ارزی خارجی را حفظ کند.
یک تاجر دیگر به نام کریم حلوانی از دمشق به رویترز گفت: «ما میترسیم که این بار سقوط غیرقابل برگشت باشد. تاجران دیگر پول خود را در بانکها نمیگذارند، آنها لیره را به دلار تبدیل میکنند و این تقاضای دلار در بازار را بالا برده است.»
بسیاری از سوریها اکنون ارز خارجی در اختیار دارند. این واردکننده مواد غذایی افزود: «مردم حتی بیشتر ترسیدهاند، آنها میگویند اگر تاجران قدرتمند قادر به انجام کاری نباشند، اوضاع رو به وخامت است.»
بیشتر بخوانید:
با وجود اسد وضع روز به روز بدتر خواهد شد
کامران / 01 December 2019