علی ناهید – به سبب بیاعتمادی مردم به دستگاههای دولتی که ناشی از فساد گسترده اداری است، مردم از تحویل کمکهای نقدی و غیر نقدی به سازمانهایی مانند کمیته امداد و هلال احمر ایران خودداری می کنند و شهروندان علاقه مند خود کمیتههایی برای کمکرسانی مستقیم به زلزلهزدگان تشکیل دادهاند. کمکهای نقدی جمع شده و توسط کمیتههای مردمی صرف خرید کالاهای ضروری میشود.
از صبح دیروز (سهشنبه ۲۴ مرداد / ۱۴ اوت) براساس گزارش فعالان اجتماعی در ایران بانکها در حال مسدود کردن حسابهای جاریای هستند که نیروهای داوطلب از آنها برای جمع آوری کمکهای نقدی مردمی برای زلزلهزدگان آذربایجان استفاده میکنند.
انسداد حسابها
تا دیروز بعد از ظهر حسابهای جاری در حداقل چهار بانک ملی، سپه، پارسیان و ملت که مقادیر زیاد واریز پولهای اندک داشتهاند، مسدود شده و به بازکنندگان آنها اطلاع داده شده «تا زمانی که مشخص نشود این واریزها مربوط به موضوع زلزله بوده است یا خیر» حساب آنها مسدود خواهد بود.
یکی از کسانی که حساب جاری وی مسدود شده است میگوید: «من سه مرتبه از حساب خود برداشت داشتم که آن را صرف خرید پتو، پوشک، نوار بهداشتی، دارو و برنج کرده ام. فاکتور خریدها و شماره پلاک ماشینهای ارسال کننده مشخص است. منطقهای هم که کالاها در آنها پخش شده مشخص است. طی دو روز ۱۰۰ واریز نقدی به حساب من صورت گرفته است که در جمع مبلغی در حدود پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است. در حال حاضر نزدیک به یک و نیم میلیون تومان از کمکهای مردمی را مسدود کردهاند. در حالی که قرار بود با این پول یک لیست دارویی دیگر تهیه شود.»
در یک مورد دیگر فردی در بانکی دیگر، که حساب جاری اش با مبلغ دو و نیم میلیون تومان مسدود شده است میگوید: «به رئیس شعبه گفتم اسم این نوع حساب، حساب جاری است. حساب جاری را برای چنین مصارفی ساختهاند. اصلا به شما چه ارتباطی دارد که چه کسانی و برای چه کاری برای من پول واریز کردهاند. شما که اینقدر روی دو و نیم میلیون تومان حساس هستید مگر کور بودید که سه هزار میلیارد تومان اختلاس و دزدی را در بانکهای خودتان ندیدید؟ نکند از کمک مردم به زلزله زدگان آذربایجان هم سهم میخواهید؟ » در مقابل، رئیس شعبه با تهدید صاحب حساب به تماس با پلیس و نیروهای امنیتی او را از بانک بیرون انداخته است.
حساب بانکی بعضی از استادان دانشگاههای آذربایجان و حساب بانکی تعدادی از استادان برجسته و شناخته شده علوم اجتماعی در تهران نیز که به یاری زلزلهزدگان برخاستهاند، به سرنوشت دیگر یاریرسانان به مردم زلزله زده دچار شده است.
همچنین مواردی از انسداد کارتهای اعتباری و شماره حسابهای جاری فعالان سیاسی گزارش شده است که نقشی در جمع آوری کمک مالی برای زلزله زدگان نداشتهاند. یکی از این افراد میگوید:
«پولی برای کمک به مردم زلزله زده به حساب من واریز نشده است. دو نفر از دوستانم پولهایی که از آنها طلب داشتم را به حساب من واریز کردهاند. بعد اینها (بانکها) حساب مرا مسدود کردهاند. من اصلاً نمیفهمم! مردم برای انجام کارهای بانکی خود باید از بانکها و نهادهای امنیتی اجازه بگیرند؟ یعنی اگر من بخواهم برای پدرم پول واریز کنم یا معاملهای انجام داده باشم و نیاز باشد برای فروشنده پول واریز کنم، اول باید از وزارت اطلاعات و روسای بانکها اجازه بگیرم؟ باور کنید وقتی رئیس شعبه گفت که حساب من “به دستور مقامات امنیتی مسدود شده است” اول فکر میکردم دوربین مخفی است و مرا سر کار گذاشتهاند.»
کارشکنی در برابر ابتکارهای مردمی
در حال حاضر گروههای مردمی زیادی هستند که با جمع آوری کمک برای زلزله زدگان، فاکتورهای خرید اجناس مختلف و عکسها و فیلمهای مربوط به توزیع کمکها به مردم زلزله زده را در روی سایت های اینترنتی یا گروهها و صفحات فیس بوکی خود قرار میدهند و صورت حساب دریافتها و پرداختهای خود را به شفافترین شکل ممکن در اختیار عموم قرار میدهند.
اقدام بانکها در مسدود کردن حسابهای جاری سبب ایجاد وقفه در فرآیند کمک رسانی گروههایی مردمی به مناطق زلزله زده شده است.
در سخنان فعالان اجتماعی در ایران این نکته چشمگیر است: آنان انتظار و امیدی برای کمک رسانی صحیح به آسیب دیدگان و همکاری دولت با گروههای مردمی ندارند. این باور در میان آنان ریشه دوانده است که در تمامی حرکت ها و فعالیتهای اجتماعی همواره باید در انتظار کارشکنیها و سنگ اندازیها دولتی و حکومتی در برابر هر نوع سازماندهی مردمی بود. همیشه درصد بالایی از نیروهای انسانی و توان و انرژی روانی نیروهای مردمی، با قوانین دستو پا گیر و ممنوعیتهای غیر قانونی و سلیقهای کارگزاران و نهادهای حکومتی از بین میرود.
والله چی میشه گفت.منکه روز به روز از ایرانی بودن خودم شرمسارترم.
shayan / 15 August 2012
دوست عزیز اعضای هلال احمر مردم همین مملکت هستن نه مهاجران کشورهای همسایه
هلا احمر یه گروه کوچیک نیست و اعضای بسیار زیادی در ایران داره
و اگر واقعا فساد در هلال احمر درست باشه
یعنی مردم ایران فاسدن
کاربر مهمان / 15 August 2012
شرم آوره
کاربر مهمان / 15 August 2012
بچه های ما چند شماره حساب برای جمع آوری کمک ها داشتند. آنهایی را که روی فیس بوک اعلام کرده بودند و شیر شده بود بسته بودند. ولی شماره حساب هایی که به صورت خصوصی فرستاده شده بود هنوز هم باز هستند و با آنها کار می کنیم
کاربر مهمان / 16 August 2012
آقایی به اسم بهنام نوشته اند که در بانک کار می کنند و خبر مسدود شدن حساب ها دروغ است.
این آقا اسم و مشخصات و محل کار خود را اعلام کنند تا ما هم اسم و مشخصات و نام صاحبان حساب و مبالغ مسدود شده و نام بانکها و شعبه ها را با شماره تلفن خودمان اعلام کنیم. آن وقت مشخص می شود چه کسی دروغ می گوید. حساب اساتید دانشگاه تبریز را هم مسدود کرده اند و دوستان ما در تبریز خبر آنرا به صورت گسترده اعلام کردند و گفته شد روند واریز پول متوقف شود چون بانکها حساب ها را مسدود کرده اند. ساعت خواب آقای عزیز.
با وجود مسئولین دقیق و کاردانی مثل این آقا عجیب نبوده اختلاس های نجومی در بانکها روی داده است.
وقاحت هم حدی دارد / 16 August 2012
من بيش از يكسال است كه با ادارات انفورماتيك دو تا از بانك ها بزرگ كشور همكاري مي كنم. اين خبري كه گذاشتيد برايم بسيار عجيب است و به احتمال زياد واقعي نيست. جو بي اعتمادي بين مردم و حكومت آنقدر زياد شده كه اين خبرهاي دروغ به سرعت باور مي شود. در بانك هاي ايران آدم هاي مانند من و شما كار مي كنند. بيشترشان هم مانند شما در فكر رفتن هستند. اگر آن منبع آگاه شما كمي اطلاعات بانكي داشت مي دانست كه در بانك هاي بزرگ روزانه 5-10 ميليون تراكنش انجام مي شود. كه مبلغ تراكنش ها هم زياد است. اين عدد هايي هم كه به عنوان موجودي اعلام شده است مبلغ بسيار كمي است. از نظر IT و روال هاي كاري فسيل ادارات iT هم امكان ندارد كه بتوانند سريع رد گيري كنند. تنها در حالتي امكان پدير است كه وزارت اطلاعات چند شماره حساب ويژه را اعلام كند و بانك ها آن را مسدود كنند. من در اين چند روزه چيزي نشنيدم.
بهنام / 16 August 2012
من که با این کار بانک ها مواقفت کم تو این مملکت آدمای دزد نداریم که کلاه برداری کردند اگه قبلا هم این دقت ها بود 3000 ملیارد اختلاس نمیشد به این راحتی، همیشه از آب گلالود گه میشه ماهی گرفت .
کاربر مهمان / 16 August 2012
من که با این کار بانک ها مواقفت کم تو این مملکت آدمای دزد نداریم که کلاه برداری کردند اگه قبلا هم این دقت ها بود 3000 ملیارد اختلاس نمیشد به این راحتی، همیشه از آب گلالود گه میشه ماهی گرفت .
کاربر مهمان / 16 August 2012
عزیر دل برادر ما هم نمیگیم که هلال احمر از فضا اومدن! توی جامعه ای که هر کاری بکنی فوراً جلوتو میگیرن و از طرفی دولت تمام سعیش در فراموش کردن همین مردمیه که ازشون داره حقوق میگیره و دیگه اینکه هلال احمر هم مثل دیگر سازمانها یه سر مهمش دولته چطور میشه انتظار داشت که قابل اعتماد باشه؟ مدیران ارشد در تمام رده ها فاسدن حالا میخواد هلال احمر باشه یا هر سازمان دیگه… ضمناً دست اون رحمت کشان هلا احمر رو که توی خط اول زحمت میکشن رو همه میبوسند…
محمد علی / 16 August 2012
اعضای هلال احمر فاسد نیستم اما به عنوان مثال در زلزله ی بم اعضای هلال احمر با زحت زیاد و کمک مردم مبالغ نقدی و غیر نقدی رو جمع اوری کردن بعد در اختیار کدوم ارگان قرار دادن؟….و همون ارگان تمام اینها رو بعدا در بازارهای داخلی فروخت و نقدی ها هم که فاتحه….ما از نزدیک دیدیم که می گیم.
Anonymous / 16 August 2012
فساد در هلال احمر امکان ضذیره مثل هر جای دیگه.فساد رو مدیران به انجام می رسونن، نه افراد عادی…
کاربر مهمان / 16 August 2012
خدایا به ما برای درک حقایق و تشخیص درست از نادرست و شایعه از حقیقت کمک کن………………
azad / 16 August 2012
اینها دیگر لوس بازی است. یعنی همه در هلال احمر و کمیته امداد دزد هستند و فقط کاربران ژیگولوی فیس بوک خوب و سالم هستند؟ ضمناً همه جای دنیا دولت ها به اینکه پول از کجا به حساب شما می آید کار دارند. به این می گویند مبارزه با پولشویی. شما یک دلار به حساب خیریه اسلامی در آمریکا پول بریزید، اگر از گوانتانامو سر در نیاوردید.
کاربر مهمان / 16 August 2012
در سلامت هلال احمر همان بس که ریاست سردار فیروزآبادی رو تو کازنامه داره!!!!
کاربر مهمان / 16 August 2012
من به هلال احمر و سایر نهادهای دولتی هیچ اعتمادی ندارم. کارمندان هلال احمر فاسد نیستند ولی روسای آن هستند. در زلزله منجیل که کمکهای جهانی سرازیر شده بود چادرها و امکانات را در بازار میفروختند و امروز که دهها برابر فساد بیشتر شده.
کاربر مهمان / 17 August 2012
واقعا دیگه شورشو در اوردن
تا حالا اینقدر احساس تنفر در من بوجود نیومده بود حالم ازشون بهم میخوره
کاربر مهمان / 19 August 2012
در تمام دتیا انسانهای امین را در سیستم بانکی استخدام میکنند ، ولی در ایران دزدها را دز سیسنم بانکی استخدام میکند!!!!!
معید این ادعا فامیل بازی در استخدامهای بانکی است ، که حذب نیروهای مستعد از محالالت است
سامی / 25 August 2012