زمین لرزه ای به بزرگی ٣ /٥ ریشتر با مرکزیت شهرستان ورزقان در استان آذربایجان شرقی رخ داد.
 
به گزارش خبرگزاری مهر، در ساعت ١٨و ٣۲ دقیقه امروز سه‌شنبه ۲۴ مردادماه (۱۳۹۱)، زمین لرزه‌ای به بزرگ ٣ /٥ ریشتر در ورزقان آذربایجان شرقی رخ داد. شدت این زلزله چنان بود که مردم شهر تبریز نیز آن را احساس کردند.
 
همچنین در ساعت ١٤ و ٥٨ دقیقه و ٤٤ ثانیه امروز زمین لرزه دیگری به بزرگی ٧ / ٣ ریشتر، روستای ورزقان از توابع استان آذربایجان شرقی ایران را لرزاند.
 
خبرگزاری فارس نوشته است “مردم تبریز که امروز از زمین لرزه روز شنبه بیست و یکم مرداد ماه کمی به آرامش رسیده بودند عصر امروز با این زمین لرزه دوباره به وحشت افتادند و زن و بچه به حالت گریان به خیابان‌ها فرار کردند.
 
در خبرها آمده است از روز شنبه و دو زمین لرزه به بزرگی ۶.۲ و شش در مقیاس ریشتر در شهرستان‌های اهر، ورزقان و هریس در آذربایجان شرقی تا به امروز نزدیک به ۲۰۰ پس لرزه این منطقه را لرزانده است.
 
با این وجود، گزارش‌های برخی از منابع خبری ایران بیانگر کمبود آب، وسایل بهداشتی، امکانات و وسایل اولیه زندگی و همچنین انبوه تلفات دامی دراغلب روستاهای توابع یاد شده است به طوری که احتمال می‌رود بیماری‌های مسری در مناطق یاد شده شایع شود.
 
درحالی که فرماندار اهر پیش از این ایجاد دو کمپ برای اسکان مردم شهر اهر خبر داده بود، اما مردم مناطق زلزله زده این شهرستان پس از ٤۳ ساعت از زمان وقوع زلزله اولیه همچنان در انتظار اسکان در چادرها هستند.
۲۳مردادماه سال جاری تارنمای عصر ایران در این زمینه نوشت، در روستای دبکلو از توابع شهرستان هریس تعداد زیادی گاو زیر آوار مانده‌اند و بوی گند لاشه این حیوانات به اندازه‌ای است که تنفس را دچار مشکل می‌کند. از سوی دیگر، حمله شبانه گرگ‌ها به تعدادی از گوسفندان رها شده بر اثر زلزله، باعث ترس و وحشت ساکنان این روستا شده که از داشتن سرپناهی امن در برابر گرگ‌ها محروم هستند.
 
غلامرضا معصومي، رئیس اورژانس ایران روز گذشته در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، پیرامون وضعیت بهداشتی مناطق زلزله زده گفته بود: “تعداد زیادی از احشام روستائیان منطقه مرده و لاشه و جسد آنها در منطقه و ازجمله در آبها پخش شده است  که ممکن است باعث بروز و شیوع برخی بیماری‌های عفونی ازجمله بیمارهای روده‌ای، گوارشی و کلیوی شود.
 
وی از سازمان دامپزشکی و سازمان مدیریت بحران خواست هرچه زودتر نسبت به جمع‌آوری احشام مرده در این منطقه اقدام کنند.
 
رئیس اورژانس ایران یکی از مشکلات بهداشتی در مناطق زلزله زده را کمبود توالت‌های صحرایی بهداشتی و آب آشامیدنی سالم از جمله آب بطری دانسته و گفته بود: “این موضوع ممکن است خطر بروز بیماری‌های عفونی را افزایش دهد.
 
حبیب حسینقلی‌زاده، مدیر روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی آذربایجان شرقی نیز در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران، از زلزله‌زدگان خواست به منظور پاکسازی منطقه از اجساد حیوانات و احشام با مسئولان و تیم‌های اعزامی به منطقه همکاری کنند و در صورت اطلاع مکان طویله یا جایی که حیوانات در آن مرده‌اند، اطلاع‌رسانی کنند تا در اسرع وقت نسبت به پاکسازی آن اقدام شود چرا که وجود لاشه حیوانات در مناطق سبب بروز بیماری‌های فراوانی می‌شود.
 

وی همچنین با اشاره به کاهش دمای هوا هنگام شب گفت: “در حال حاضر با توجه به این که در روزهای پایانی مرداد هستیم تردد شبانه در مناطق زلزله‌زده با لباس سبک ممکن نیست. حال اگر این شرایط تا یک ماه دیگر ادامه پیدا کند، قطعا زندگی برای زلزله‌زدگان سخت است، بنابراین پیشنهاد می‌کنم شهروندان کمک‌های خود را به شکل نقدی در اختیار سازمان‌های دولتی یا موسسات خیریه معتبر قرار دهند.”

 
شب‌های سرد استان آذربایجان شرقی
 
۲۳ مردادماه سال جاری خبرگزاری مهر، پیرامون وضعیت مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی نوشت، درحالی که فرماندار اهر پیش از این ایجاد دو کمپ برای اسکان مردم شهر اهر خبر داده بود، اما مردم مناطق زلزله زده این شهرستان پس از ٤۳ ساعت از زمان وقوع زلزله اولیه همچنان در انتظار اسکان در چادرها هستند.
 
زلزله‌ ۶.۲ ريشتری روز شنبه ۲۱ مرداد در سه‌ شهر ورزقان، هريس و اهر از توابع استان آذربايجان شرقی، تاکنون بيش از ۳۰۰ کشته و بيش از سه هزار مصدوم برجای گذاشته است که عمده آنان در مناطق روستايی دارای بافت فرسوده ساکن بوده‌اند. ۲۱۹ نفر از کشته‌شدگان اين زلزله زن و کودک بوده‌اند.
 
با گذشته سه روز از زلزله، خبرگزاری کار ايران (ايلنا) گزارش داده که مناطق زلزله‌زده با کمبود دارو، غذا و وسایل اولیه زندگی روبه‌رو هستند.
 
بر پايه این گزارش، “از آنجا که بيشتر روستاهای زلزله‌زده در بلندی کوه‌ها قرار دارند، به نظرمی‌رسد پوشش اين۵۰۰ روستا از نظر غذا و دارو با مشکل مواجه شده و نياز به کمک‌های گروه‌های داوطلب مردمی ضروری به نظر می‌رسد.”
 
خبرگزاری ايلنا نوشته است:‌ “در صورت ادامه اين وضعيت و عدم ارسال غذا و داروی کافی به زلزله‌زدگان، احتمال بحران و بروز فاجعه انسانی قابل پيش بينی است.”