احتمال دارد يک ديپلمات کهنهکار الجزايری به نام اخضر ابراهيمی جايگزين کوفی عنان، نماينده سازمان و اتحاديه عرب برای حل بحران سوريه شود.
به گزارش رويترز، اين خبر شامگاه پنجشنبه ۹ اوت (۱۹ مردادماه) از سوی منابع ديپلماتيک که نخواستند نامشان ذکر شود، عنوان شد.
گفته شده است تصميمگيری در اينباره در آغاز هفته آينده اعلام خواهد شد.
کوفی عنان، دبيرکل سابق سازمان ملل متحد و برنده جايزه صلح نوبل هفته گذشته از مأموريت خود بهعنوان ميانجیگر حل بحران سوريه استعفا کرد و گفت بهخاطر بنبستی که در شورای امنيت سازمان ملل در حل مسئله سوريه ايجاد شده است نمیتواند به مأموريت خود ادامه دهد.
وی ۲۳ فوريه (چهار اسفندماه ۱۳۹۰) مأموريت خود را آغاز کرد و طرح صلح شش مادهای ارائه داد. اين طرح شامل “پايان دادن به درگيریها از سوی دولت و مخالفان، آتشبس روزانه و فراهم کردن زمينه کمکرسانیهای بشردوستانه، آزادی زندانيان سياسی، آزادی رسانهها، بهرسميت شناختن حق برگزاری تظاهرات مسالمتآميز و برگزاری مذاکرات بين دولت و مخالفان و انتقال مسالمتآميز قدرت” بود اما هرگز به اجرا در نيامد.
اخضر ابراهيمی ۷۸ ساله ديپلماتی است که مأموريتهای بسياری بهعنوان ميانجیگر بينالمللی برای سازمان ملل انجام داده است
همچنين سازمان ملل ۳۰۰ ناظر بينالمللی را برای پايان بخشيدن به خشونتهايی که از آغاز اعتراضات مردمی در اين کشور جان حدود ۲۰ هزار نفر را گرفته است تعيين کرد اما هيچگاه از خشونتها در سوريه کاهش نيافت.
اخضر ابراهيمی ۷۸ ساله ديپلماتی است که مأموريتهای بسياری بهعنوان ميانجیگر بينالمللی برای سازمان ملل انجام داده است. وی نماينده ويژه سازمان ملل در افغانستان قبل و بعد از حکومت طالبان، نماينده سازمان ملل پس از حمله نظامی آمريکا به عراق که منجر به سرنگونی صدام حسين شد؛ و همچنين نماينده سازمان ملل در آفريقای جنوبی وقتی که اين کشور از حکومت آپارتايد بيرون آمد، بوده است.
ابراهيمی که در آغاز دهه ۱۹۹۰ وزير امور خارجه الجزاير بود، مأموريتهای ويژه ديگری از جمله در جمهوری دمکراتيک کنگو، يمن و ليبريا برای سازمان ملل متحد انجام داده است.
مأموريت سوريه برای اخضر ابراهيمی دشواری ويژهای دارد چرا که پنج عضو شورای امنيت سازمان بر سر مسائل آن توافق ندارند و چندين بار روسيه و چين قطعنامههای اين شورا عليه خشونتهای سوريه و تحريمهای جدی عليه حکومت اين کشور را به دليل حمايتشان از حکومت بشار اسد وتو کردهاند.
کوفی عنان در نشست رسانهای خود در ژنو پس از اعلام استعفای خود به شدت حکومت سوريه را مورد انتقاد قرار داد و ادامه خونريزیها و عدم پيشرفت طرح ششبندی صلح را بيش از هر چيز به “خودسری”ها و امتناع رژيم نسبت داد.
عنان گفت: “روشن است که رئيسجمهور بشار اسد بايد کنارهگيری کند.”
به گفته عنان ادامه خشونتها در سوريه همچنين با ادامه عمليات نظامی نيروهای مخالف شدت گرفت.
مأموريت کوفی عنان در رابطه با بحران سوريه در ۳۱ ماه اوت به پايان میرسد.
نماينده تازه نماينده سازمان ملل و اتحاديه عرب در حالی منصوب خواهد شد که در روزهای اخير دستگاه حکومتی بشار اسد ضربههای سنگينی خورده است.
رياض حجاب، نخستوزير سوريه دوشنبه گذشته به مخالفان پيوست و بههمراه خانواده خود به اردن گريخت و چهار نفر از مقامهای بلندپايه امنيتی رژيم نيز در يک بمبگذاری در دمشق کشته شدند.
بشار اسد روز گذشته در حکمی وائل الحلقی، وزير بهداشت اين کشور را به سمت نخستوزيری برگزيد.
اين در حالی است که نبردهای نظامی در شهر حلب، پايتخت اقتصادی سوريه در محله صلاحالدين همچنان ادامه دارد.