شهروندان تونس برای انتخاب رئیس‌جمهوری بعدی پای صندوق‌های رأی رفته‌اند. آنها در دور دوم انتخابات دو گزینه دارند: یک استاد حقوق و قانون اساسی محافظه‌کار و یک غول رسانه‌ای که به تازگی از زندان آزاد شده است.

دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری تونس، ۱۳ اکتبر ــ عکس: AFP

دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری تونس یکشنبه ۱۳ اکتبر / ۲۱ مهر آغاز شد. در دور نخست این انتخابات، یکشنبه ۲۴ شهریور / ۱۵ سپتامبر، ۴۵ درصد از واجدین شرایط رأی مشارکت کردند.

از بین ۲۶ نامزد حاضر در رقابت‌ها، قیس سعید، نامزد مستقل و استاد حقوق در دانشگاه با ۱۸,۴ درصد آراء از دیگر کاندیداها پیشی گرفت و بعد از او نبیل القروی، رئیس حزب «قلب تونس» ۱۵,۶ درصد آراء را کسب کرد.

این دومین انتخابات برای برگزیدن رئیس‌جمهوری تونس پس از انقلاب ۲۰۱۱ در «بهار عربی» است. پس از برکنار زین العابدین بن علی، دیکتاتور تونس باجی قائد سبسی به ریاست‌جمهوری رسید. این سیاستمدار ۹۲ ساله ۳ تیر / ۲۵ ژوئیه درگذشت.

پیروز دور دوم انتخابات در حالی به ریاست‌جمهوری تونس خواهد رسید که این کشور با فساد، بیکاری، فقر و خشونت‌های گاه‌به‌گاه دست و پنجه نرم می‌کند. تونس اما نمونه موفق بهار عربی است و دموکراسی پسا انقلابی این کشور کماکان، هرچند با مشکلات فراوان، ادامه دارد.

نامزدهای دور دوم

هیچ یک از دو نامزد پیروز در دور اول انتخابات، قیس سعید و نبیل القروی، پیشینه‌ای در سیاست ندارند.

قیس سعید یک استاد قانون اساسی ۶۱ ساله و محافظه‌کار است که به خاطر رفتار سخت‌گیرانه‌اش به «روبوکاپ» مشهور شده.

النهضه، حزب اسلام‌گرای تونس به رهبری راشد الغنوشی که در انتخابات پارلمانی یکشنبه ۱۴ مهر / ۶ اکتبر ۵۲ کرسی از ۲۱۷ کرسی پارلمان را به‌دست آورد و پیروز شد، حامی سعید است.

این حقوقدان محافظه‌کار وعده داده که «هرم قدرت» را تغییر و فقرا و جوانان را در تصمیم‌گیری بیشتر مشارکت دهد. با این حال، او با برخی دستاوردهای جامعه مدنی تونس، به ویژه در زمینه حقوق زنان مخالف است. سعید از جمله مخالف برابری ارث زن و مرد است و گفته باید به نص قرآن در این باره رجوع کرد.

کابینه تونس لایحه برابری زن و مرد در ارث را ۲۳ نوامبر/ دوم آذر گذشته تصویب کرده است.

در برابر سعید یک غول رسانه‌ای قرار دارد که کارزاری پوپولیستی را هدایت کرده است. القروی بیشتر دوران کارزار انتخاباتی را پشت میله‌های زندان به اتهام پولشویی و فرار مالیاتی گذراند. این نامزد ۵۶ ساله اتهام‌ها را رد کرده و آنها را «سیاسی» خوانده است.

القروی حزب سیاسی‌اش را امسال راه‌اندازی کرد و اصلی‌ترین وعده‌اش مبارزه با فقر است. او به «نبیل ماکارونی» مشهور است زیرا حزب‌اش بین فقرا ماکارونی توزیع می‌کند. القروی وعده داده که برای اشتغال‌آفرینی با شرکت‌هایی همچون مایکروسافت، گوگل و نت‌فلیکس قرارداد شراکت امضا خواهد کرد.

حزب «قلب تونس» القروی نیز در انتخابات پارلمانی ۳۸ کرسی کسب کرد و بعد از النهضه دومین حزب بزرگ تونس شد.


در همین زمینه: