حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، روز شنبه دوم شهریور با اشاره به آزمایش یک موشک جدید گفت ایران همواره عرصه «آزمایش انواع سیستم‌های دفاعی و راهبردی» است:

«این‌ها حرکاتی بدون توقف در راستای رشد قدرت بازدارنده ماست و دیروز هم یکی از روزهای موفق این ملت بود.»

عکس: آزمایش موشکی سپاه – آرشیو

درباره آزمایش موشکی و موشک مورد اشاره فرمانده سپاه که به نظر می‌رسد روز جمعه اول شهریور آزمایش شده، اطلاعات بیشتری ارائه نشده و خبری منتشر نشده است اما قاسم تقی‌زاده، جانشین وزیر دفاع ایران نیز روز جمعه اول شهریور ماه در مشهد گفت:

«در حد تهدیدات، موشک می‌سازیم و فعلا می‌دانیم تهدیدهای ما تا هزار و ۸۰۰ کیلومتر است، اما دقت اصابت را بالا بردیم؛ گذشت زمانی که شهاب۱ را تولید می‌کردیم. امروز موشک‌های بسیار دقیق داریم که رسانه‌ای نکرده‌ایم.»

دولت آمریکا اواخر مرداد ماه مدعی‌ شد تصاویری طبقه‌بندی‌شده در دست دارد که نشان می‌دهد ایران در حال آماده شدن برای پرتاب یک موشک در هفته آینده است. تهران اما گفته‌ بود در حال آماده‌سازی برای پرتاب صلح‌آمیز یک ماهواره به مدار است.

به گفته چند مقام آمریکایی، ایالات متحده این تصاویر را گویای پیشروی تهران در توسعه برنامه موشکی دانسته:

آزمایش‌های موشکی ایران در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ منع نشده است. توافق هسته‌ای یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بین ایران، ایالات متحده، روسیه، چین، آلمان، فرانسه، بریتانیا و اتحادیه اروپا امضا شد. ایران هنوز تا حد زیادی به برجام پایبند است، اما ایالات متحده این توافق را در ماه مه ۲۰۱۸ ترک کرد.

مخالفت کشورهای حاضر در توافق هسته‌ای با برنامه موشکی ایران اما منجر به تصویب قطعنامه سازمان ملل علیه ایران شد. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ایران را از آزمایش موشک‌‌هایی با توانایی حمل کلاهک هسته‌ای منع می‌کند.

ایران می‌گوید آزمایش‌های موشکی‌اش ربطی به توافق هسته‌ای ندارد و قطعنامه شورای امنیت را نقض نمی‌کند.

ایران روز چهارشنبه ۳۰ مرداد هم سامانه‌ دفاع موشکی «باور ۳۷۳» را رونمایی کرد.

رسانه‌های داخلی نوشته‌اند این سیستم دفاع موشکی از سامانه‌ اس۳۰۰ روسیه پیشرفته‌تر است و شباهت‌هایی با سامانه اس۴۰۰ هم دارد.


  • در همین زمینه