مریم حسین‌خواه – در حالیکه با تصویب طرح‌های کار نیمه‌وقت و تفکیک جنسیتی، زنان درگیر مشکلات ناشی از ایجاد محدودیت برای اشتغال و تحصیل هستند و تبعیض‌های قانونی موجود در قانون نیز هرروز چالشی جدید پیش روی آنان می‌گذارد، تمرکز رسانه‌های رسمی و نهادهای دست‌اندرکار امور زنان همچنان بر مسئله حجاب است و هر روز اخباری جدید در این حوزه منتشر می‌شود.
 
در هفته گذشته علاوه بر هشدارها و انذارهای همیشگی و تکراری، شاهد “راهپیمایی حجاب” در شهرهای قم و مشهد در بیست و یکم تیرماه بودیم که روز “حجاب و عفاف” نام گرفته است و چند سمینار و نمایشگاه به این مناسبت برگزار شد.
 
برنامه‌های دولت برای کنترل برنامههای ارائه شده در مهد کودک‌ها و آخرین وضعیت قانون فرزندان مادران ایرانی، لایحه حمایت از خانواده و لایحه امنیت خانواده نیز از دیگر اخباری است که هفته گذشته در حوزه زنان منتشر شده است.
 
از اخراج دختران دانشجو تا بازداشت کودکان “بدحجاب”
 
در پی ناکارآمدی روش‌هایی همچون بازداشت زنانی موسوم به “بدحجاب” از سوی گشت‌های ارشاد، بهمن کارگر، معاون اجتماعی نیروی انتظامی به روش‌های سنتی محدود کردن زنان رو آورده است و این‌بار با دراز کردن دست یاری به سوی مردان از آنها خواست که به حجاب زنان‌شان “حساس” باشند؛ خواسته‌ای که شعار “بی‌حجابی زن از بی‌غیرتی مرد است” را یادآور می‌شود که در سال‌های نخست استقرار جمهوری اسلامی بر بسیاری از دیوارهای خیابان‌ها نوشته شده بود.
 
به گزارش خبرگزاری مهر این مقام عالیرتبه پلیس که در برنامه زنده تلویزیونی “صبح بخیر ایران” شرکت کرده بود، گفت: “در رابطه با مسئله عفاف و حجاب، نقش مردان بیشتر از خانم‌ها است چرا که حساسیت آقایان می‌تواند در وضعیت حجاب خانم‌ها تاثیرگذار باشد.”
 
تاکید بر لزوم اجرای قانون بازداشت “زنان بدحجاب” و اخراج چند دانشجو از دانشگاه تهران به خاطر “بدحجابی”  نشانه‎ آن است که حاکمیت برای کنترل پوشش زنان در پی راهکارهایی به غیر از “گفت‌وگو” است 
تشویق مردان به کنترل زنان در حالی است که بازداشت زنان به بهانه بدحجابی همچنان ادامه دارد و گزارش‌های رسیده از تهران حاکی از تشدید کنترل گشت‌های ارشاد است. جلوه جواهری، فعال حقوق زنان نیز نوشته دامنه بازداشت‌ها به کودکان ۱۲ تا ۱۶سال رسیده است.
 
در حالی که هیچ آمار مشخصی درباره بازداشت زنان از سوی گشت‌های ارشاد وجود ندارد، بهمن کارگر افراد معرفی شده به دستگاه قضایی را کمتر از پنج درصد دستگیرشدگان اعلام کرده است و می‌گوید بیش از ۹۵ درصد این افراد فقط برای گفت‌وگو با مشاور و مددکار به مراکز پلیس امنیت اخلاقی منتقل می‌شوند. تجربیات شخصی افرادی که از سوی گشت‌های ارشاد بازداشت شده‌اند اما حاکی از برخورد تند و تحقیرآمیز نیروهای پلیس است و آنچه در این زمینه در وبلاگ‌ها یا شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، کمتر نشان از “گفت‌وگو” داشته است.
 
اظهارنظرهایی همچون تاکید بر لزوم اجرای قانون بازداشت “زنان بدحجاب” که به تازگی از سوی معاون دادستان عمومى و انقلاب اهواز بیان شده و اخراج چند دانشجو از دانشگاه تهران به خاطر “بدحجابی” نیز نشانهای دیگر از آن است که حاکمیت برای کنترل پوشش زنان در پی راهکارهایی به غیر از “گفت‌وگو” است.
 
اشاره این مقام قضایی به ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی است که بر اساس آن، “زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ‌ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دوماه و یا از پنجاه هزار تا پانصدهزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.”
 
اخراج دانشجویان دانشگاه تهران اگرچه هنوز چند قدم تا بازداشت وعده داده شده از سوی معاون دادستان اهواز  فاصله دارد، اما تبعات آن برای دختران دانشجو می‌تواند حتی بیشتر از بازداشت باشد.
 
عبدالرضا سیف٬ معاون فرهنگی دانشگاه تهران که در روز هجدهم تیرماه جاری خبر اخراج چند دختر دانشجو به خاطر “بدحجابی” را اعلام کرده، به خبرگزاری دانشجو وابسته به بسیج دانشجویی گفته است که این افراد پس از پنج بار تذکر گرفتن و صحبت با خانوادههایشان اخراج شده‌اند و هم‌اکنون نیز مسئولان دانشگاه تهران در حال حاضر مشغول برخورد با ۳۵۰ دانشجویی هستند که به گفته این مقام مسئول “به شکل مانکن” در سطح این دانشگاه رفت و آمد می‌کنند.
 
با وجود همه این درگیری‌ها در پیوند با پوشش زنان و تلاش برای وادار کردن آنها به داشتن پوششی مطابق با آئین‌نامه‌های نیروی انتظامی، مقامات مسئول می‌گویند که در پی گسترش ایده‌های خود در خصوص نحوه پوشش زنان هستند. محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با بیان اینکه “حجاب یک مسئله شخصی نیست بلکه یک حق الهی است”، اعلام کرده که “رویکرد در زمینه ارائه الگوهای حجاب و عفاف نباید فقط محدود به مرزهای جغرافیایی ایران باشد”.
 
وی با ادعای اینکه همه دنیا به دنبال “الگوی مناسبی از زن و پوشش مناسب اسلامی – ایرانی” است، خواستار ارائه این الگو به جهانیان شده است.
 
راه‌اندازی مهد کودک در مساجد، برای کنترل مهد کودک‌ها
 
بحث درباره مهد کودک‌ها نیز که هفته گذشته با اظهارات لاله افتخاری، نماینده تهران در مجلس شورای مبنی بر “برنامهریزی دشمنان برای گسترش مهد کودک‌ها با هدف جدایی فرزندان از مادران” شروع شده است، همچنان ادامه دارد.
 
محمد نفریه، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور از صدور مجوز تاسیس مهد کودک در مساجد خبر داده و گفته است که تفاهم‌نامه‌هایی با ۳۰۰ هیئت مذهبی در مورد راه اندازی مهدهای کودک در مساجد، امضا شده است. وی همچنین به خبرگزاری زنان گفته است که مسئولان مساجد می‌توانند کودکان را به صورت رایگان و به شکل خیریه پذیرش کنند.
 
به نظر می‌رسد راه‌اندازی مهد کودک‌های رایگان در مساجد، واکنشی باشد در پی ابراز نگرانی مدیران سازمان بهزیستی درباره نحوه اداره مهدکودک‎ها و اجرای طرح‌هایی که از سوی آنها “غیر اخلاقی” عنوان شده بود
به نظر میرسد راه‌اندازی مهد کودک‌های رایگان در مساجد و زیر نظر هیئتهای مذهبی، واکنشی باشد در پی ابراز نگرانی مدیران سازمان بهزیستی درباره نحوه اداره مهدکودکها و اجرای طرح‌هایی که از سوی آنها “غیر اخلاقی” عنوان شده بود.
 
ولی‌الله نصر، مدیرکل بهزیستی استان تهران، فروردین ماه امسال با اعتراض به برنامه‌های رقص و آواز در مهد کودک‌ها هشدار داده بود: “یکی از اصلی‌ترین برنامه‌های سازمان بهزیستی در سال جاری کنترل برنامه‌های آموزشی در مهدهای کودک است به طوری که باید این برنامه‌ها در راستای موازین اسلامی و شرعی باشد.”
 
در میان این برنامههای جدید و نگرانی‌ها نسبت به چگونگی اداره مهد کودکها، کمک هزینه مهد کودک برای کارمندان زن نیز افزایش پیدا کرده و از ماهی ۳۶ هزارتومان به ماهی ۵۰ هزار تومان رسیده است.
 
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی زنان، مریم مجتهدزاده، رئیس مرکز امور زنان و خانواده گفته است که این کمک هزینه به ازای هر فرزند زیر شش سال پرداخت می‌شود و هیچ محدودیتی از لحاظ تعداد فرزندان ندارد. پیشتر این کمک هزینه، حداکثر برای سه فرزند و تنها برای فرزندان زیر پنج سال پرداخت می‌شد.
 
 آخرین وضعیت لوایح و طرح‌های زنان
 
در حال حاضر لایحه حمایت از خانواده، لایحه امنیت زنان، طرح فرزندان حاصل از مادران ایرانی و پدران خارجی در دستور کار دولت و مجلس قرار دارند و مراحل تدوین و تصویب را می‌گذرانند.
 
لایحه حمایت از خانواده در مراحل نهایی تصویب قرار دارد و پس از طرح ایرادهای شورای نگهبان دوباره در دستور کار قرار گرفته است
طرح تعیین وضعیت فرزندان زنان ایرانی که پیش از این در مجلس تصویب شده، در حال حاضر در انتظار نظر نهایی رئیس‌جمهوری برای تامین بار مالی این طرح است و چنان‌که اللهیار ملکشاهی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی به خبرگزاری بین‌المللی زنان گفته این طرح هفته گذشته در کمیسیون حقوقی و قضایی با حضور کار‌شناسان شورای نگهبان، دولت و مسئولان بررسی شده است.
 
به گفته وی، “در کمیسیون تصویب شد فرزندان مادران ایرانی که با همسران خارجی ازدواج کرده‌اند از حقوقی همانند یارانه، تامین اجتماعی، اقامت و شناسنامه برخوردار باشند ولی چون بار مالی برای دولت به همراه دارد نیازمند اختصاص ردیف بودجه از سوی دولت و تایید شخص رئیس‌جمهور است”.
 
لایحه حمایت از خانواده نیز در مراحل نهایی تصویب قرار دارد و محمد دهقان، عضو کمیسیون قضایی مجلس به خبرگزاری مهر گفت این لایحه پس از طرح ایرادهای شورای نگهبان دوباره در دستور کار قرار گرفته است.
 
به گفته وی این لایحه نیاز به بررسی کار‌شناسی دارد که در حال انجام است و پس از رفع ایرادها، بار دیگر به شورای نگهبان فرستاده خواهد شد.
 
لایحه امنیت خانواده  نیز منتظر جمع‌بندی نظر کار‌شناسان دستگاه‌های مختلف است و در مراحل تدوین نهایی قرار دارد.
 
پروین هدایتی، معاون سرمایه‌های اجتماعی مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری می‌گوید که
این لایحه برای نظرخواهی به کار‌شناسان قوه مقننه، مجریه و قضائیه ارسال شده است و پس از ارائه و جمع‌بندی این نظرها به مرکز امور زنان، برای سیر مراحل تصویب، تقدیم مجلس خواهد شد.
 
در همین زمینه:

دیدبان زنان: ۳-۹ تیر ۱۳۹۱