مجتبا یوسفی‌پور- در روزهایی که همه از وضعیت وخیم سینمای ایران سخن می‌گویند و از آینده نامعلوم آن هشدار می‌دهند، رئیس سازمان سینمایی گفته است: «حال سینمای ایران بسیار خوب است!»

در گزارش این هفته نگاهی داریم به آخرین سخنان رئیس سازمان سینمایی و وزیر ارشاد و یکی از نمایندگان مجلس در ارتباط با سینمای ایران و حال و روز آن، نگاهی داریم به آخرین خبر‌ها از درگیری وزارت ارشاد و حوزه هنری بر سر اکران فیلم‌ها و همچنین آخرین خبر‌ها از پروژه پنج میلیارد تومانی سینمای ایران که هنوز به مرحله تولید نرسیده حاشیه‌هایش سینمای ایران را به خود مشغول کرده است. چون همیشه، خبرهای کوتاه تولید و اکران دیگر بش‌های گزارش این هفته هستند.

جلوگیری از فساد یا تسویه حساب جناحی؟

به نظر آمد که قرار است این هفته بالاخره دعوای میان مدیران حوزه هنری و وزارت ارشاد به پایان برسد. در اولین قدم شورای صنفی نمایش از کوتاه آمدن این شورا در ارتباط با سیاست تحریم سینماهای حوزه هنری خبر داد. حبیب کاوش، سخنگوی این شورا گفت: «وزیر ارشاد از ما خواستند به خاطر حفظ منافع سینما بر اساس مقررات و آئین‌نامه‌های موجود در شورای صنفی نمایش، مانند دیگر سینما‌ها حواله اکران فیلم‌ها را به سالن‌های سینمایی حوزه هنری نیز ارائه دهیم.»

حبیب کاوش، سخنگوی شورای صنفی نمایش: وزیر ارشاد از ما خواستند به خاطر حفظ منافع سینما بر اساس مقررات و آئین‌نامه‌های موجود در شورای صنفی نمایش، مانند دیگر سینما‌ها حواله اکران فیلم‌ها را به سالن‌های سینمایی حوزه هنری نیز ارائه دهیم.

اما در حالی که به‌نظر می‌رسید وزارت ارشاد قصد دارد قدمی در جهت حل مشکل بردارد، جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی با سخنانی تند مدیران حوزه را بار دیگر مورد خطاب و انتقاد قرار داد. او با بیان اینکه «به هر حال من نمی‌توانم قبول کنم وقتی سینماهای حوزه به شدت در صدد اکران «گشت ارشاد» بودند و قبل از آن هم در اکران فیلم‌های آنچنانی مشتاق بوده‌اند، یک شبه دلسوز فرهنگ و انقلاب و ارزش‌ها شده باشند» در انتقاد به عملکرد حوزه آن را خلاف قانون خواند و گفت: «بعضی اهدافشان در بحران و ایجاد نگرانی‌ها تحقق می‌یابد و بدشان نمی‌آید همچنان جو سنگین دلهره و التهاب ادامه پیدا کند (…) حالا چطور یک مسئول نهاد انقلابی با تعبیرات ناشیانه که بیش از هر چیزی نشان می‌دهد با قوانین ناآشناست، می‌گوید ما فقط متون قانونی را قبول داریم.»

پس از این سخنان، جمعه شب محسن مومنی‌شریف، رئیس سازمان حوزه هنری با حضور در «برنامه سینمایی هفت» به برخی از این سخنان پاسخ داد. او با رد اتهام عملکرد غیرقانونی حوزه هنری در این زمینه گفت: «قانون در ایران زمانی قانون است که مغایر با شرع نباشد. سینمای ما از فقر قانون رنج می‌برد و به جای قانون این آیین‌نامه‌ها هستند که اجرا می‌شوند که ما به آن‌ها هم اعتراض داریم.» او همچنین با بیان اینکه «حوزه هنری را خرج ترویج فساد نمی‌کنیم» و «جور وزارت ارشاد را نمی‌کشیم» افزود: «به نظر حوزه هنری هر فیلمی که موضوع خانواده در آن سست روایت شود و ترویج روابط بین زن و مرد به درستی تصویر نشود مناسب اکران نیستند. همچنین آنجایی که مجریان قانون وظیفه‌شان را انجام ندهند این وظیفه مردم است که این قانون را به درستی اجرا کنند.»

شریف مومنی، رئیس حوزه هنری: ما شاهد نفوذ یک جریان انحرافی در سینما هستیم.

از سوی دیگر هفته گذشته نشستی با حضور جمعی از طلاب حوزه‌های علمیه تهران، نمایندگان دانشگاه‌های امام صادق، شهید بهشتی تهران، ستاد پاسداشت و ارزش‌های اسلامی به منظور تجلیل از حوزه هنری با حضور محسن مومنی و حبیب ایل بیگی برگزار شد. در این نشست علی فروغی، مسئول فرهنگی دانشگاه امام صادق با تقدیر از عملکرد حوزه در عدم اکران برخی از آثار، در ارتباط با جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی گفت: «ه‌مان روزهای اول انتصاب جواد شمقدری به عنوان معاون سینمایی با وی جلسه‌ای گذاشتیم و اعلام کردیم که معتقدیم شما از طرف جریان انحرافی منصوب شده‌اید. این مسئله ثابت شد و سپس دیدیم در‌‌ همان ابتدای کار فیلم‌های مسئله‌دار رفع توقیف شدند.» او با بیان اینکه «امروز متاسفانه کانال سینما در دست جریان و نیروهای انقلاب اسلامی نیست» در حمایت از عملکرد حوزه هنری افزود: «آقای مومنی شریف و مدیران حوزه هنری به صورت قانونی منطقی ایستادند و فیلم‌ها را اکران نکردند. امروز ما معتقدیم که این معاونت سینمایی است که برخلاف قانون عمل می‌کند و حوزه هنری کاملاً درست عمل کرده است.»
 

شریف مومنی، رئیس حوزه هنری نیز در سخنان خود با تائید اینکه «ما شاهد نفوذ یک جریان انحرافی در سینما هستیم» در پاسخ به اتهام برخورد جناحی حوزه هنری گفت: «ما هرگز دنبال کار سیاسی نبودیم، زیرا اگر دنبال فعالیت سیاسی بودیم منتظر می‌شدیم تا مراجع وارد شوند و آن زمان وضع بد‌تر می‌شد. دوستان ارشاد مرعوب یک چهره و جریانی می‌شوند که خوب نیست، در حالی که اگر یک جریانی به صورت مطلوب و خوب از حزب‌الله راه بیافتد و موضع خوبی می‌گیرد باید تشویق شود.»
بنا به آخرین خبر نیز قرار است این هفته رئیس حوزه هنری مه‌مان جلسه هفتگی انصار حزب‌الله شود.

پروژه پنج میلیارد تومانی حاشیه‌ساز

با اعلام خبر تولید فیلم «لاله» به کارگردانی اسدالله نیک‌نژاد و هزینه پنج میلیارد تومانی این فیلم، حاشیه‌ها پیرامون آن نیز آغاز شدند.

فیلم سینمایی «لاله» که قرار است به کارگردانی اسدالله نیک‌نژاد با بودجه‌ای ۵ میلیارد تومانی ساخته شود، از هم اکنون حاشیه‌ساز شده است.

هفته گذشته اعلام شد که بر خلاف رقم اعلام شده، بودجه اختصاص یافته برای ساخت این پروژه نه ۲. ۵ میلیارد تومان، که رقمی حدود پنج میلیارد تومان است. همچنین اعلام شد جلیل عرفان‌منش، مشاور رئیس سازمان سینمایی و یکی از اعضای شورای پروانه ساخت در حال حاضر مشغول بازنویسی فیلمنامه فیلم «لاله» است. از نکات جالب در ارتباط با فیلم این است که گویا این پروژه پیش‌تر به بنیاد سینمایی فارابی ارائه شده اما ساخت آن مورد موافقت قرار نگرفته است. هم اکنون نام علیرضا سبط‌احمدی به عنوان تهیه‌کننده مشترک این پروژه اعلام شده است.
 

اما خبر این پروژه و هزینه بالای آن با انتقاد برخی از سینماگران همراه بوده است. ابراهیم اصغری، تهیه‌کننده سینما که این روز‌ها فیلم «شور شیرین» را بر پرده سینما‌ها دارد در این زمینه به «خبرگزاری مهر» گفت: «متأسفانه برخی دوستان بالا بودن هزینه را دلیلی برای فاخر بودن فیلم می‌دانند و در کنار آن هم می‌خواهند برخی خواسته‌های شخصی را به جامعه سینمایی و فرهنگی تحمیل کنند. بعضی دوستان به دنبال نگاه شخصی خود هستند و گمان می‌کنند چنین پروژه‌هایی فاخر محسوب می‌شود.»

محمدرضا اسلاملو: در شرایط فعلی نیازی به ساخت فیلم سینمایی با هزینه ۵ میلیارد تومانی نداریم.

محمدرضا اسلاملو، نویسنده و کارگردان نیز با بیان اینکه «در شرایط فعلی نیازی به ساخت فیلم سینمایی با هزینه پنج میلیارد تومانی نداریم» در ارتباط با این پروژه به «مهر» گفت: «سینمای ایران سینمای زنده و پویایی نیست و متاسفانه در خواب عمیقی فرو رفته است و حال اینکه شاید یکی از دلایل ساخت چنین فیلم پرهزینه‌ای خروج سینمای ایران از این رکود و رخوت باشد. در واقع مجریان این طرح نگاهی به سینمای گیشه دارند و می‌خواهند با پرداخت هزینه‌ها به دلار با تیمی مجزا که نیک‌نژاد از آمریکا خواهد آورد بحران اقتصاد سینمای ایران را برطرف کنند.»
 

حال اینکه آیا این فیلم می‌تواند کمکی به وضعیت فعلی سینمای ایران بکند، چیزی است که نیاز به کار‌شناسی دارد.
 

حال سینمای ایران خوب است، اما تو باور نکن!
 

جواد شمقدری: دوران بدی را در سینما می‌گذرانیم، اما قطعا نتیجه‌اش خوب خواهد بود و حال سینمای ایران بسیار خوب است.

جواد شمقدری در تازه‌ترین سخنان خود گفته است: «دوران بدی را در سینما می‌گذرانیم، اما قطعا نتیجه‌اش خوب خواهد بود و حال سینمای ایران بسیار خوب است.» او در ارتباط با وضعیت فعلی سینمای ایران گفت: «اتفاق بدی که افتاده، فرآیند دلسوزی و ورود به سینما است که در جاهایی موجب هرج و مرج شده و باید این را مدیریت کرد تا این فضا قانونمند و نظاممند شود.»

رئیس سازمان سینمایی کشور با اشاره به درگیری‌های اخیر در سینمای ایران افزود: «درست است که عده‌ای دارند از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند و می‌دانستیم این اتفاق هم می‌افتد، اما معتقدم نتایج آن برای سینما خوب خواهد بود و سینمای ایران وارد مرحله پویایی شده است. »

از سوی دیگر علی مطهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اسلامی با اشاره به وضعیت سینمای ایران، با نام بردن از برخی فیلم‌ها از ساخته شدن و اکران آن‌ها انتقاد کرد. او در بخشی از حملات خود به سینمای ایران گفت: «در فیلم «شبانه‌روز» آن‌قدر خیانت در هم تنیده شده که معلوم نیست پدر فرزند زن باردار کیست؟ یا فیلم «انتهای خیابان هشتم» به گونه‌ای است که مخاطب به خشم می‌آید، چه نیازی به ساخت این فیلم‌ها وجود دارد؟ با وجود این فیلم‌ها نیازی به وجود شبکه فارسی‌۱ که مروج روابط آزاد جنسی میان زنان شوهردار و غیره بوده نیست.» او در بخش دیگری از سخنانش در انتقاد به اکران برخی فیلم‌ها افزود: «در مورد برخی فیلم‌ها بعد از ساخت گفته می‌شود چون هزینه سنگینی شده، مجبوریم مجوز دهیم که مخارج آن تامین شود، مثل فیلم «عصر جمعه» و «آتشکار» که در مورد فیلم «آتشکار» همه اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس هشتم به آن رای منفی دادند و قرار بود اکران نشود و یا در صورت اکران تبلیغ تلویزیونی نشود که هم اکران شد و هم برای آن تبلیغ تلویزیونی صورت گرفت.» مطهری همچنین از شیوه پوشش هنرمندان سینما انتقاد کرد و گفت: «هنرمندان برنده با هر ظاهری که مایل باشند در صحنه حاضر می‌شوند و وزیر و سایر مقامات وزارت ارشاد به بدحجابی و بی‌حجابی در آن رسمیت می‌بخشند.»

علی مطهری: با وجود این فیلم‌ها نیازی به وجود شبکه فارسی‌۱ که مروج روابط آزاد جنسی میان زنان شوهردار و غیره بوده نیست.

اما بر خلاف گفته‌های شمقدری، وزیر ارشاد در سخنان خود در پاسخ به انتقادهای نمایندگان در صحن علنی مجلس از وضعیتی سخن گفت که چندان نشانی از خوب بودن حال سینمای ایران در خود ندارد. به گفته محمد حسینی «در خصوص سینما نیز هیچکس از آنچه که امروز در سینما می‌گذرد، دفاع نمی‌کند. اما می‌توان گفت که سینما همواره در حال رشد بوده است. البته باید جلوی برخی از ریشه‌های نفوذ فرهنگ غربی که به وسیله مراکز خاص در سینما منتشر می‌شود مقابله خواهد شد.» او در ارتباط با نظارت و سخت‌گیری‌های وزارت ارشاد در صدور پروانه ساخت و تصویب فیلمنامه به نمایندگان مجلس توضیح داد: «این‌طور نیست که هر فیلم‌نامه‌ای برای اخذ مجوز به ارشاد ارائه شود تایید شود. بیش از نیمی از فیلمنامه‌هایی که برای اخذ مجوز به ارشاد ارسال می‌شوند، تایید نمی‌شود و یا موارد اصلاحی شامل آن می‌شود.» حسینی برای نمونه از فیلمنامه فیلمسازی مثال زد که «برای کارگردان مطرحی نیز بود و نزدیک به ۱۷ مورد اصلاحیه خورد.»
 

به هر حال، وقتی سخنان معاونت سینمایی را با حرف‌های وزیر ارشاد مقایسه کنیم و ماجراهای تعطیلی خانه سینما، بیکاری فیلمسازان قدیمی و مطرح، عدم اکران فیلم‌ها و عدم مجوز نمایش گرفتن بسیاری از ساخته‌ها را به یاد آوریم، آنوقت سخنان رئیس سازمان سینمایی آن شعر معروف را به ذهن می‌آورد که: حال همه ما خوب است، اما تو باور نکن!

خبرهای کوتاه
 

با آنکه هفته گذشته اعلام شده بود در این هفته نشستی تعاملی میان سینماگران و پلیس برگزار می‌شود، اما در آخرین لحظات نیروی انتظامی از لغو این نشست خبر داد. سعید منتظرالمهدی، رئیس اداره سینمایی ناجا با اعلام این خبر در ارتباط با دلیل آن افزود: «برخی این موضوع را به اتفاقی صنفی تبدیل کردند که به همین دلیل این جلسه لغو و در نزدیک‌ترین فرصت برگزار می‌شود.»

لیلا حاتمی جایزه بهترین بازیگر زن چهل و هفتمین جشنواره فیلم کالووی‌واری را از آن خود کرد.

لیلا حاتمی گوی بلورین بهترین بازیگر زن چهل و هفتمین جشنواره بین‌المللی کارلووی‌واری را برای بازی در فیلم «پله آخر» به کارگردانی همسرش علی مصفا از آن خود کرد. فیلم «پله آخر» همچنین موفق شد تا جایزه منتقدان فیلم بین‌المللی (فیپرشی) و جایزه بهترین پوس‌تر را نیز از آن خود کند.
هیأت ساماندهی صنوف سینمایی از شورای مرکزی اصناف سینمایی مختلف دعوت کرد که برای ثبت رسمی و انجام مراحل اداری اقدام کنند.
 

بنیاد سینمایی فارابی آخرین آمار تولیدات سینمای ایران تا اول تیرماه را اعلام کرد. تا این تاریخ ۱۰ فیلم آماده نمایش شده‌اند. هشت فیلم در مرحله صداگذاری، هفت فیلم در مرحله تدوین، هشت فیلم در مرحله فیلمبرداری و ۳۷ فیلم در مرحله پیش‌تولید قرار دارند. نکته جالب این آمار این است که درخرداد امسال تنها یک فیلم به مرحله فیلمبرداری وارد شده و جلوی دوربین رفته است.

خبرهای تولید
 

«احتمال معکوس» تازه‌ترین ساخته بهرام توکلی وارد مرحله صداگذاری شد.

با پایان تدوین، صداگذاری فیلم «احتمال معکوس» تازه‌ترین ساخته بهرام توکلی توسط محمدرضا دلپاک آغاز شد. امید می‌رود که فیلم برای نمایش در جشنواره فیلم فجر امسال آماده شود. در این فیلم بازیگرانی چون صابر ابر، ترانه علیدوستی، سحر دولتشاهی و حمید آذرنگ بازی کرده‌اند.
حامد بهداد به جمع بازیگران فیلم «فرزند چهارم» تازه‌ترین پروژه سینمایی وحید موسائیان پیوست. این فیلم محصول بنیاد سینمایی فارابی است و قرار است در آفریقا فیلمبرداری شود. مهتاب کرامتی دیگر بازیگری است که در این فیلم یکی از نقش‌های اصلی را بازی می‌کند و قرار است مهدی هاشمی نیز به این پروژه بپیوندد.
 

ابراهیم حاتمی‌کیا راهی اورامانات کرمانشاه شد و قرار است فیلمبرداری فیلم «چ» از این هفته آغاز شود. به تازگی مهدی سلطانی به گروه بازیگران این فیلم پیوسته است.

خبرهای اکران

راه بهشت» ساخته مهدی صباغ‌زاده از این هفته نمایش عمومی خود را آغاز می‌کند.

از این هفته دو فیلم تازه نمایش عمومی خود را در سینما‌ها آغاز می‌کنند. «همه‌چی آرومه» ساخته مصطفی منصوریار در گروه سینمایی قدس به عنوان جایگزین فیلم «پس‌کوچه‌های شمرون» به روی پرده خواهد رفت. مجید صالحی، رضا داوونژاد، علی صادقی، جواد عزتی و سحر قریشی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
 

همچنین فیلم «راه بهشت» ساخته مهدی صباغ‌زاده دیگر فیلمی است که از فردا نمایش عمومی خود را در گروه سینمایی «استقلال» آغاز خواهد کرد.
 

اما در جدول اکران فیلم «خوابم می‌آد» با عبور از مرز فروش یک میلیارد تومان در تهران همچنان صدرنشین است. این فیلم بعد از ۲۵ روز نمایش توانسته است به فروشی حدود یک میلیارد و ۲۲۰ میلیون تومان در تهران دست یابد. «آزمایشگاه» بعد از ۳۲ روز با فروش حدود ۲۵۰ میلیون تومان دومین فیلم جدول اکران است. «قفس طلایی» با فروش ۱۸۰ میلیون تومان در ۳۲ روز، «پس کوچه‌های شمرون» با فروش حدود ۱۳۰ میلیون تومان در ۲۵ روز، «کیمیا و خاک» با فروش ۳۰ میلیون تومان در ۱۸ روز، «شور شیرین» با فروش ۱۵ میلیون تومان در ۸ روز و بالاخره «بدون اجازه» ساخته مرتضی هرندی، فیلمی که از این هفته به روی پرده رفته است با فروش حدود ۷ میلیون تومان دیگر فیلم‌های جدول اکران سینماهای تهران هستند.
 

در همین زمینه:
::مجتبا یوسفی‌پور در رادیو زمانه::