سخنگوی طالبان اعلام کرد هشتمین دور مذاکرات با ایالات متحده درباره توافقی که متضمن صلح باشد و به آمریکا اجازه دهد سربازانش را از افغانستان خارج کند، دوشنبه ۱۲ اوت/ ۲۱ مرداد در دوحه قطر به پایان رسید. طرفین درباره آنچه که از این پس میبایست انجام شود با رهبرانشان رایزنی و گفتوگو میکنند. این دور از مذاکرات حاوی جزئیات فنی و مکانیسمهای یک معاهده بود.
مذاکراتی که بین نماینده آمریکا و هیأت مذاکرهکننده طالبان از اواخر سال گذشته میلادی در دوحه آغاز شد، حصول یک توافق پایدار را میسر کرده است. بر اساس این توافق طالبان تضمین دادهاند که از خاک افغانستان عملیات تروریستی انجام نشود و در مقابل آمریکا هم بر اساس یک جدول زمانی نیروهایش را به تدریج از این کشور خارج میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان اعلام کرد هشتمین دور مذاکرات دوحه صبح دوشنبه به پایان رسید. به گفته یک مقام آمریکا این دور از مذاکرات حاوی جزئیات فنی و مکانیسمهای یک معاهده است. مجاهد با انتشار بیانیهای اعلام کرد:
«گفتوگوها طولانی اما مفید بود. طرفین تصمیم گرفتند نتایج مذاکرات را با رهبران خود خود در میان بگذارند و درباره اقدامات آتی رایزنی کنند.»
حصول توافق صلح با طالبان این امکان را برای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا فراهم میآورد که تا قبل از برگزاری دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری، جنگ افغانستان را بعد از ۱۸ سال پایانیافته اعلام کند. بیش از نیمی از خاک افغانستان در کنترل طالبان است. دولت اشرف غنی در مذاکرات دوحه شرکت نداشت. گفتوگوهای موسوم به مذاکرات بینافغان نیز تاکنون به جایی نرسیده است. انتظار میرود در توافق صلح این گفتوگوها پیشبینی شده باشد.
طالبان هفته گذشته با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مانع از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان خواهد شد. محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان روز گذشته در مراسم عید قربان در سخنانی در کابل با تأکید بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد که یک دولت قوی میبایست با طالبان وارد گفتوگو شود. طالبان دولت افغانستان را به رسمیت نمیشناسد. غنی گفت:
«سرنوشت ما را نمیتوانند در خارج از خاک افغانستان تعیین کنند، خواه در پایتختهای کشورهای دوست یا در کشورهای همسایه. سرنوشت افغانستان در همین خاک افغانستان رقم میخورد.»
غنی در بخش دیگری از این سخنان گفت:
«صلح خواست هر افغان است اما صلحی که در آن عزت هر افغان لحاظ شده باشد. صلح آمدنی است، صلحی که اکثریت مطلق افغانان میخواهند، با مذاکراتی که دولت افغانستان در آن حضور داشته باشد.»
بیشتر بخوانید: