براساس تحقیقات شرکتهای ناظر بر بازار انرژی، چین در ماه ژوئیه برای دومین ماه از ایران نفت خام وارد کرده است. منابع دولتی آمریکا میگویند حدود ۳۰ درصد نفت ایران نیز به سوریه صادر میشود.
بهگزارش رویترز، براساس بررسیهای این شرکتها که جریانات نفتی جهان را دنبال میکنند، در ماه گذشته میلادی، چین بین ۴,۴ میلیون تا ۱۱ میلیون بشکه نفت از ایران وارد کرده است که روزانه بین ۱۴۲ هزار تا ۳۶۰ هزار بشکه نفت میشود.
بالاترین میزان در این ماه نشان میدهد که علیرغم تحریمها هنوز هم صادرات ایران به چین تقریباً به نیمی از سطح سال گذشته میرسد.
واردات نفت چین از ایران زمانی ادامه مییابد که تنش در روابط واشنگتن و پکن بر سر اختلافات تجاری افزایش یافته و ایالات متحده میخواهد از طریق تحریمهای خود صادرات نفت ایران را تا میتواند کاهش دهد.
مقامهای مسئول در دولت آمریکا تخمین میزنند که ۵۰ تا ۷۰ درصد صادرات نفت ایران به چین و ۳۰ درصد به سوریه است.
چین بزرگترین خریدار نفت ایران است و تحریمهای واشنگتن را به چالش میکشد. اما براساس دادههای گمرک، واردات نفت چین از ایران در ماه ژوئن حدود ۲۱۰ هزار بشکه در روز بود که کمترین میزان در یک دهه گذشته و ۶۰ درصد پایینتر از سال گذشته بود، زیرا برخی از پالایشگاههای چینی که نگران تحریمها هستند از معامله با ایران خودداری کردند. براساس آمار وزارت تجارت چین، در سال ۲۰۱۸، این کشور ۲۹,۲۷ میلیون تن نفت خام از ایران وارد کرده است.
اداره کل گمرک چین قرار است در آخرین هفته ماه اوت جزئیات واردات ماه ژوئیه را منتشر کند.
همچون واردات ماه ژوئن، مشخص نیست که در ماه ژوئیه چه مقدار از محمولههای نفتی ایران به چین به خریداران فروخته شده یا در مخازن ذخیره شدهاند و هنوز برای ترخیص در گمرک هستند. از اواخر سال گذشته حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت ایران در بندر دالیان واقع در شمال شرقی چین ذخیره شده است.
طبق تحقیقات شرکت ریفینیتیو (Refinitiv)، ارائهدهنده دادهها و زیرساختهای بازارهای مالی جهانی، در ماه ژوئیه پنج تانکر شرکت ملی نفتکش ایران ۹۵۸ هزار تن نفت خام ایران را در بندر جینژو در شمال شرقی، هویژو در جنوب و تیانجین در شمال چین تخلیه کردهاند.
کپلر، شرکت دادههای انرژی مستقر در لندن، در گزارشی در تاریخ ۲۹ ژوئیه اعلام کرد که موجودی مخازن زیرزمینی جینژو از ۳,۲ میلیون در اواسط ژوئن به ۶ میلیون بشکه افزایش یافته است که این افزایش کاملاً نشاندهنده واردات نفت خام ایران است.
این شرکت گفته است که در ماه گذشته ایران ۳۶۰ هزار بشکه نفت در روز به چین صادر کرده است.
شرکت دیگری به نام «وُرتکسا» (Vortexa) که در لندن مستقر است و اطلاعات بازار انرژی را زیر نظر دارد میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه ژوئیه را ۴,۴ میلیون بشکه در روز اعلام و مقصد آنها را همین بنادر عنوان کرده است.
براساس گزارشهای قبلی، چین که در سه ماه نخست سال جاری روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام از ایران وارد میکرد، خرید نفت از ایران را متوقف کرده بود. پالایشگاههای شرکت پتروشیمی چین (سینوپک) فاز اول میدان نفتی یادآوران را راهاندازی کرده بود و قرار بود در فاز دوم این میدان را توسعه دهد که با تحریم ایران کنارهگیری کرد. شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) هم برای توسعه میدان آزادگان به جای پول نقد روزانه ۶۷ هزار بشکه نفت از ایران تحویل میگرفت. این قرارداد هم متوقف شد.
سینوپک، بزرگترین پالایشگاه نفت چین و شرکت ژوهای ژنرونگ در مجموع خرید ۹۰ درصد نفت ایران را در میان خریداران چینی در دست داشتند.
با این حال، رسانههای ایران در تیرماه جاری از تحویل نخستین محموله نفت ایران پس از لغو معافیتهای آمریکا به چین خبر داده و گفته بودند یک میلیون بشکه نفت ۲۰ ژوئن به پالایشگاه جینگسی چین تحویل داده شده است.
آمریکا پیش از این هشدار داده بود که اگر چین برخلاف تحریمهای ایالات متحده، به واردات نفت خام ایران ادامه دهد مورد تحریم واشنگتن قرار خواهد گرفت.
تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت و گاز و همچنین کشتیرانی ایران ۱۴ آبان ۱۳۹۷ / ۵ نوامبر ۲۰۱۸ بازگشت. آمریکا گفته بود هدفش رساندن صادرات نفت ایران به صفر است اما پس از اجرای تحریمها، هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان بهطور موقت از این تحریمها معاف کرد. دوم اردیبهشت / ۲۲ آوریل سال جاری دولت آمریکا اعلام کرد که معافیت هشت کشور از تحریم نفتی ایران را تمدید نمیکند.
بیشتر بخوانید:
صادرات نفت رجیم غاصب ایرانی به رجیم غاصب علوی اسد رایگان است و یکی از همین کشتی ها در جبل الطارق توقیف شد طبق قرارداد های پس از ان قلاب 57 شیعیان در نفت عیلام بصورت رایگان در اختیار سوریه قرار می گیرد. هیچ آماری ازین حجم سرمایه ملی مردم عیلام اشغالی که توسط رجیم غاصب ایرانی غارت شده وجود ندارد.
هومن / 09 August 2019