حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۱۵ مرداد/ ۶ اوت برای دومین بار در طی یک هفته با امانوئل مکرون تلفنی گفت‌وگو کرد. قرار شد کارشناسان ایران و فرانسه درباره راهکارهایی برای خروج از بحران در منطقه با یکدیگر رایزنی کنند. درباره اینستکس نتیجه‌ای حاصل نشد. روحانی گفت امنیت و آزادی کشتیرانی در منطقه و تنگه هرمز مورد تاکید ما است و روزانه دهها کشتی آزادانه عبور و مرور کرده و نیروهای ایران طبق مقررات نظارت خود را انجام می دهند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی (عکس: آرشیو)

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، روحانی به مکرون گفت:

«همکاری‌های نفتی و بانکی اصلی‌ترین حقوق اقتصادی ایران در برجام است.»

روحانی همچنین با اشاره به تنش ایران با آمریکا و بریتانیا در خلیج فارس گفت:

«امنیت و آزادی کشتیرانی در منطقه و تنگه هرمز مورد تاکید ما است و روزانه دهها کشتی آزادانه عبور و مرور کرده و نیروهای ایران طبق مقررات نظارت خود را انجام می دهند.»

بر اساس این گزارش، رئیس جمهوری اسلامی در ادامه گفت‌وگوی تلفنی با مکرون یادآوری کرد که «هدف از کاهش تعهدات ایران در برجام، «اجرای تعهدات طرفین برای استحکام و پایداری توافق هسته‌ای» بوده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران دوشنبه ۱۴ مرداد/ ۵ اوت در جمع خبرنگاران گفت به اجرای گام سوم تعهدات ایران در برجام بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی فقط ۳۰ روز باقی مانده است. بهروز کمالوندی گفت:

«در این یک ماه منتظر تحولات خواهیم بود، فعلاً چیزی که بشود با آن امیدوار بود که گام سوم در پیش نخواهد بود، ندیده‌ایم.»

ایران ۱۸ اردیبهشت در سالگرد خروج آمریکا از برجام در گام اول اعلام کرد که دیگر به محدودیت ذخیره اورانیوم غنی‌سازی که ۳۰۰ کیلوگرم است پایبند نخواهد بود. در گام دوم که ۱۷ تیر اجرا شد، ایران غنی‌سازی را از سطح ۳.۶۷ درصد به ۴.۵ درصد افزایش داد. کشورهای اروپایی اعلام کرده‌اند که ساز و کار مالی تجارت با ایران، اینستکس را فعال کرده‌اند. ایران اما خواهان معاملات نفتی و بانکی در چارچوب اینستکس است.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در دومین گفت‌وگوی تلفنی خود با حسن روحانی در طی یک هفته اعلام کرد که برای پاریس رسیدن به نتیجه‌ای که مورد قبول طرفین باشد اهمیت دارد. به گزارش پاد، مکرون از پیشنهاد روحانی برای رایزنی کارشناسان و مسئولان ایران و فرانسه در جهت رسیدن به راهکارهای مناسب در مسائل منطقه‌ای از جمله برجام استقبال کرد. وزارت خارجه فرانسه هنوز محتوای گفت‌وگوی روحانی و مکرون به شکلی که در رسانه‌های داخلی بازتاب یافته را تأئید نکرده است.

کاخ الیزه هفته گذشته اعلام کرده بود که کاخ الیزه اعلام کرد که در گفت‌و‌گوی تلفنی رئیسان جمهوری ایران و فرانسه، امانوئل مکرون خواهان کاهش تنش‌ بین ایران و آمریکا شد.

روحانی نیز با یادآوری تعهدات بانکی و نفتی اتحادیه اروپا در قبال برجام، اروپا را متهم کرد که تاکنون فرصت‌های زیادی را از دست داده است. این پنجمین بار در مدت دو ماه است که رئیس دولت فرانسه با روحانی مذاکره می‌کند.

به گفته محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی گفت‌وگوی تلفنی هفته گذشته روحانی و مکرون ۱۰۰ دقیقه به درازا کشیده بود.

بیشتر بخوانید: