بریتانیا بهطور رسمی با اعزام دو ناو خود به خلیج فارس به ائتلاف دریایی آمریکا برای حفاظت از نفتکشها و کشتیهای تجاری در این منطقه پیوست. هیچ یک از کشورهای اروپایی به این ائتلاف ملحق نشدند.
بهگزارش رویترز، بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا دوشنبه ۱۴ مرداد / ۵ اوت، گفت: «ما منتظر همکاری در کنار آمریکا و دیگر کشورها برای یافتن راه حلی بینالمللی برای مشکلات تنگه هرمز هستیم.»
رویترز، بهنقل از یک منبع امنیتی بریتانیا گفته است که این کشور با وجود پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا به تحریمهای آمریکا علیه ایران نمیپیوندد.
بهگزارش گاردین، دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیهای گفته است: «هدف ما ایجاد وسیعترین حمایت جهانی برای حفاظت از حمل و نقل دریایی بینالمللی است.»
راب تأکید کرد که با این حال رویکرد بریتانیا به ایران غیرقابل تغییر است.
پیش از این نیز دومینیک راب از ادامه پایبندی بریتانیا به توافق هستهای و همکاری با ایران در این زمینه سخن گفته بود.
بریتانیا همزمان با فراخواندن دیگر کشورها برای پیوستن به عملیات حفاظت از حمل و نقل دریایی در خلیج فارس، در کنار دو ناو جنگی آمریکا دو کشتی نیروی دریایی خود را به خلیج فارس اعزام میکند.
فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) ۲۹ تیر / ۲۰ ژوئیه در بیانیهای اعلام کرد که قصد دارد با عملیات سنتینل (نگهبان) آزادی ناوبری در تنگه هرمز را تضمین کند.
پس از توقیف نفتکش «استنا ایمپرو» بریتانیا توسط نیروهای سپاه پاسداران که بهعنوان پاسخ به توقیف نفتکش «گریس ۱» حامل نفت خام ایران در تنگه جبلالطارق درک شد، دولت ترزا می تشکیل جلسه اضطراری داد و جرمی هانت، وزیر خارجه پیشین بریتانیا در پارلمان این کشور پیشنهاد ائتلاف دریایی به رهبری اروپا را مطرح کرد. اما به زودی بوریس جانسون به نخستوزیر بریتانیا رسید و تغییرات بزرگی در کابینه اتفاق افتاد، از جمله جرمی هانت رفت و دومینیک راب وزیر خارجه شد. همزمان با این تحولات پنجشنبه ۲۵ ژوئیه/ ۳ مرداد نمایندگان نظامی آمریکا، بریتانیا و برخی کشورهای دیگر در ستاد سنتکام واقع در «تامپا» در ایالت فلوریدای آمریکا جلسه ویژهای برای ایجاد یک ائتلاف دریایی تشکیل دادند. بر اساس اطلاعات منتشرشده، در این جلسه بریتانیا رسماً اعلام کرد که قصد دارد در تشکیل ائتلاف دریایی با آمریکا همپیمان باشد.
آلمان و فرانسه اعلام کردهاند که به ائتلاف دریایی آمریکا نمیپیوندند اما بریتانیا امیدوار است كه با پیوستن با آمریكاییها سایر كشورها را به مشاركت تشویق كنند.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان که پیش از این چندین بار مخالفت برلین با پیوستن به این ائتلاف را اعلام کرده است، امروز (دوشنبه) نیز باز هم تأکید کرد که کشورش در این ائتلاف دریایی تحت هدایت آمریکا در تنگه هرمز شرکت نخواهد کرد.
ماس با بیان اینکه آلمان با مأموریت اروپایی موافق است افزود قانع کردن اتحادیه اروپا برای انجام چنین عملیاتی، وقت میبرد.
موضع فرانسه کمی با آلمان فرق دارد. این کشور گفته است در تبادلات اطلاعاتی در مورد کشتیرانی در آبهای خلیج فارس به همکاری ادامه خواهد داد، اما در ائتلاف دریایی شرکت نخواهد کرد.
رسانههای اسپانیا نیز بهنقل از منابع دولتی این کشور گفتهاند که در حال حاضر مادرید تمایلی به پیوستن به نیروهای تحت رهبری آمریکا در منطقه ندارد.
همچنین، روزنامه «ماینیچی» ژاپن به نقل از چندین منبع دولتی اعلام کرده بود که توکیو قصد ندارد در ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا برای تأمین امنیت دریانوردی در تنگه هرمز شرکت کند.
ایران نه تنها با تشکیل ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس، بلکه با مأموریت احتمالی کشورهای اروپایی در این زمینه نیز مخالفت کرده و گفته است این منطقه امن است و «ایران خود را موظف به حفظ امنیت خلیجفارس و تنگه هرمز میداند».
بیشتر بخوانید: