به گفته یک مقام ارشد سازمان ملل، جنگ داخلی یمن این کشور را از منظر توسعه و دسترسی به آموزش ۲۰ سال به عقب بازگردانده است. ۱۰ میلیون تن در این کشور در معرض مرگ از گرسنگی قرار دارند.
یمن پیش از وقوع جنگ نیز فقیرترین کشور جهان عرب بود. جنگ یمن با حضور ائتلاف عربی به رهبری عربستان و امارات متحده از ۲۰۱۵ به این سو دهها هزار تن را کشته، میلیونها تن را به آستانه قحطی کشانده و وخیمترین بحران انسانی جهان معاصر را به وجود آورده است.
آخیم اشتاینر، مدیر برنامه توسعه سازمان ملل دوشنبه ۲۹ ژوئیه / ۷ مرداد در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس شرایط کنونی یمن را چنین تصویر کرد:
«بخش اعظم اقتصاد یمن فروپاشیده است. مردم به معنای تحتاللفظی کلمه پول برای خریدن غذا ندارند. هزاران مدرسه بسته شده، میلیونها کودک از تحصیل بازمانده اند و نسلی در حال از دست دادن امکان آموزش است. یمن دستاوردهای ۲۰ سال توسعه را از دست داده است.»
اشتاینر اخیراً از سفر به یمن بازمیگشت و در جریان آن از بندر استراتژیک حدیده نیز بازدید کرد. او هشدار داد که از میان هر سه یمنی، یک تن در معرض مرگ به دلیل گرسنگی قرار دارد.
این نسبت برای جمعیت ۳۰ میلیونی یمن یعنی ۱۰ میلیون تن در فقیرترین کشور غرب آسیا ممکن است تا سر حد مرگ گرسنگی بکشند.
۷۰ درصد از محمولههای وارداتی غذا و کمکهای بشردوستانه در حدیده پیاده میشوند. به همین دلیل برنامه توسعه سازمان ملل در بندر حدیده در حال جمعآوری مینهای زمینی و مذاکره با مسئولان برای اولویتبندی جهت بازسازی و تعمیرات است تا این بندر استراتژیک بار دیگر کارایی خود را بازیابد.
دسامبر گذشته طرفین جنگ توافق کردند که از بندر استراتژیک حدیده عقبنشینی کنند اما اجرای این توافق مورد حمایت سازمان ملل به مشکل برخورد.
یکی از مشکلات اختلاف طرفین بر سر تعیین «نیروی محلی»ای بود که طبق متن توافق، باید پس از عقبنشینی آنها کنترل حدیده را بر عهده بگیرد.
گروه «انصارالله»، گروهی از شیعیان حوثی یمن در اواخر ۲۰۱۴ صنعا را تصرف، و عبدربه منصور هادی، رئیسجمهوری را برکنار کردند. با ورود ریاض و ابوظبی به جنگ یمن ــ که به باور تحلیلگران سیاسی یکی از زمینهای نبرد نیابتی جمهوری اسلامی و پادشاهی سعودی است ــ در ۲۰۱۵ در حمایت از منصور هادی، جنگ به تدریج هرچه ویرانگرتر شد.
تخریب زیرساختهای مربوط به حمل و نقل، بهداشت و آموزش طی جنگ وضعیت یمن را هر چه وخیمتر کرده است.
کمکهای بینالمللی نیز به طور کامل پرداخت نشده اند و به گفته سازمان ملل، از سه میلیارد دلار کمک بشردوستانه وعدهدادهشده برای یمن در سال جاری، تنها ۱,۱ میلیارد دلار پرداخت شده است.