دانشمندان مرکز تحقيقاتی سرن (CERN) در اروپا ذره بنيادين جديدی کشف کردهاند که منشاء پيدايش جهان بوده است. به نظر میرسد که اين ذره، همان چيزی باشد که نيم قرن پيش فيزيکدانی به نام پيتر هيگز آن را تصور کرده و آن را “بوزون” ناميده بود.
رويترز گزارش داده است، رولف هيور، مدير کل مرکز تحقيقاتی سرن امروز، چهار ژوئيه (۱۴ تير) در گردهمايی دانشمندان در ژنو گفت: “ما به نقطه عطفی در شناخت طبيعت رسيدهايم.”
او افزود: “کشف ذرهای که به بوزون هيگز شباهت زيادی دارد، راه را به روی مطالعات جزئیتری میگشايد که به آمارگيری گستردهتری نيازمند است و با موشکافی بيشتری به خواص اين ذره جديد خواهد پرداخت و از اسرار ديگری از جهان پيرامون ما پرده برخواهد داشت.”
دو تحقيق که بهطور مستقل در مرکز تحقيقاتی سرن با ايجاد تصادم ميان دو ذره پروتون انجام گرفته است، يک نتيجه خاص داشته و آن، وجود اين ذره جديد است که البته هنوز مشخص نيست دقيقأ همان بوزونی باشد که هيگز توصيف کرده بود.
پيتر هيگز از جمله شش نظريهپرداز حوزه فيزيک در دهه ۱۹۶۰ بود که وجود مکانيسمی را مطرح کردند که بهواسطه آن، ماده دارای جرم شده است
با اين حال، هيور با خطاب قرار دادن دانشمندانی که در تالار کنفرانس مرکز سرن گردآمده بودند، اين سئوال را مطرح کرد که: “من بهعنوان يک فرد نامتخصص میخواهم بگويم که فکر میکنم ما به اين [بوزون هيگز] رسيدهايم. شما با من موافقيد؟” صدای تشويق شديد حضار به نشانه موافقت بلند شد.
از ديد برخی، بیهيچ ترديدی بوزون هيگز کشف شده است. جيم الخليلی، فيزيکدان بريتانيايی و مجری محبوب تلويزيون در اينباره اظهار داشت: “اين همان ذره هيگز است. آنچه که سرن اعلام کرده است صريحتر و قاطعانهتر از حد انتظار اغلب ما بود.”
هيگز که هماکنون ۸۳ سال سن دارد از جمله شش نظريهپرداز حوزه فيزيک در دهه ۱۹۶۰ بود که وجود مکانيسمی را مطرح کردند که بهواسطه آن، ماده دارای جرم شده است. تأکيد خود هيگز بيشتر بر اين بود که اگر ميدانی نامرئی مسئول اين فرآيند بوده باشد، از ذرات ساخته شده است.
هيگز و چند تن از همکارانش نيز به هنگام اعلام خبر کشف ذره جديد در سرن حضور يافته بودند. برخی مفسران خبری بهخاطر نقش اين ذره در تبديل “بيگ بنگ” به جهان هستی، نام “ذره الهی” را بر آن نهادند.