دولت آمریکا شرکت ژوهای ژنرونگ چین را که در زمینه خرید نفت از ایران فعال است بهدلیل نقض تحریمهای ایالات متحده علیه ایران تحریم کرد. چین این اقدام را اشتباه خواند و بهشدت با هرگونه تحریم مخالفت کرد.
هوآ چونیینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین سهشنبه یکم مرداد / ۲۳ ژوئیه در نشست خبری خود درباره تحریم شرکت نفتی ژوهای ژنرونگ این کشور از سوی آمریکا گفت: «از آمریکا میخواهیم هر چه سریعتر اشتباه خود را تصحیح و تحریمهای غیرقانونی علیه شرکتها و افراد را متوقف کند.»
چونیینگ با بیان اینکه «همکاری چین با ایران براساس قوانین بینالمللی طبیعی است»، افزود: «ایالات متحده حقوق قانونی همه کشورها را نادیده گرفته و تحریمها را بهطور اتفاقی اعمال میکند. این نقض قوانین بینالمللی است.»
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا دوشنبه ۳۱ تیر / ۲۲ ژوئیه اعلام کرد شرکت ژوهای ژنرونگ و مدیرعامل آن بهدلیل «مشارکت آگاهانه در مبادلات مهم برای خرید یا بهدست آوردن نفت خام از ایران» جریمه خواهند شد.
پمپئو افزود: «ما گفتهایم که هرگونه رفتار قابل تحریم را تحریم میکنیم و این اقدام بدان معنی است.»
شرکت ژوهای ژنرونگ یکی از خریداران عمده نفت ایران است و مقر آن در پکن قرار دارد. دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز در سال ۲۰۱۲ این شرکت را بهدلیل معامله با ایران تحریم کرده بود.
رسانههای چینی در آن زمان بهنقل از شرکت ژوهای ژنرونگ نوشتند که این شرکت به واردات نفت ایران ادامه میدهد و تحریمها بر آن تأثیری نخواهند گذاشت، زیرا با هیچ شرکت آمریکایی همکاری ندارد.
در بین سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ که ایران بهدلیل برنامه هستهای خود تحت تحریمهای جهانی قرار داشت، شرکتهای چینی نزدیک به نیمی از صادرات نفت ایران را خریداری کردند. در این دوره مبادلات دو کشور از طریق بانک کانلان و به یورو و یوان چین انجام شد.
ژوهای ژنرونگ که در سال ۱۹۹۴ تأسیس شده یکی از چهار واردکننده دولتی نفت خام در چین است. چین یکی از بزرگترین خریداران نفت ایران است. براساس آمار وزارت تجارت چین، در سال ۲۰۱۸، این کشور ۲۹,۲۷ میلیون تن نفت خام از ایران وارد کرده است.
آمار وبسایت شرکت ژوهای ژنرونگ نشان میدهند که این شرکت بیش از ۶۰ درصد تجارت چین با ایران را در دست دارد.
تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت و گاز و همچنین کشتیرانی ایران ۱۴ آبان ۱۳۹۷ / ۵ نوامبر ۲۰۱۸ بازگشت. آمریکا گفته بود هدفش رساندن صادرات نفت ایران به صفر است اما پس از اجرای تحریمها، هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان بهطور موقت از این تحریمها معاف کرد. دوم اردیبهشت / ۲۲ آوریل سال جاری دولت آمریکا اعلام کرد که معافیت هشت کشور از تحریم نفتی ایران را تمدید نمیکند.
رسانههای ایران در تیرماه جاری از تحویل نخستین محموله نفت ایران پس از لغو معافیتهای آمریکا به چین خبر داده و گفته بودند یک میلیون بشکه نفت ۲۰ ژوئن به پالایشگاه جینگسی چین تحویل داده شده است.
آمریکا این شرکت چینی را زمانی تحریم کرده است که با چین بر سر تعرفههای گمرکی و تجاری اختلاف نظر دارد و تنشهای بین تهران و واشنگتن شدت گرفته است.
بیشتر بخوانید:
چین حماقت نکند!
بوک شرق سابق مانند چین و روسیه در نهایت بر اساس ایدئولوژی شیعه ولایی ج.ا. ایران نابود میشوند مانندد غرب و اسرائیل و جهان سنی مذهب. باید تمام دنیا نگه هرمز و خلیج فارس از دست ج.ا. ایران خارج کند و کلا نظام ا ج.ا. مثل دعش و طالبان سرنگون شود.
چین حماقت نکند / 24 July 2019