یارانه تیر ۹۸ ساعت ۲۴ چهارشنبه ۲۶ تیر به حساب سرپرستان خانوار واریز شد اما عده‌ای یارانه تیر ۹۸ را دریافت نکردند. سرآغازی برای غربالگری یارانه‌بگیران در دولت روحانی؟ سازمان هدفمندی یارانه‌ها در این‌باره سکوت کرد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اما اعلام کرد که حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه بر اساس مصوبه هیأت وزیران در طول سال بر اساس تصمیم استانداران اتفاق می‌افتد. در این معنا اجرای عدالت اجتماعی که به ایجاد شفافیت مالی در جامعه و دسترسی دولت به حساب‌های بانکی دهک‌های پردرآمد بستگی دارد باز هم به تعویق افتاد.

بر اساس گزارش مرکز آمار متوسط درآمد پردرآمدترین دهک ۴۰ برابر کم‌درآمدترین دهک جامعه ایران است

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) یکصد و یکمین مرحله پرداخت یارانه به مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان به سرپرستان خانوارهای ایرانی ساعت ۲۴ چهارشنبه ۲۶ تیر انجام شد. عده‌ای اما یارانه تیر ماه را دریافت نکردند. علت آن مشخص نیست و سازمان هدفمندی یارانه‌ها هم دراین‌باره ترجیح داده سکوت کند.

در بودجه ۹۸، دولت برای چهارمین سال پیاپی ملزم به حذف یارانه سه دهک‌ پردرآمد جامعه شد. دولت اما تاکنون به بهانه‌های مختلف از جمله عدم دسترسی به اطلاعات دقیق حساب بانکی افراد از حذف یارانه دهک‌های پردرآمد جامعه خودداری کرده است.   هفته قبل هیأت وزیران به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه، آیین‌نامه اجرایی قانون بودجه سال ۹۸ درباره هدفمندی یارانه‌ها را تصویب کرد. بر اساس این مصوبه دولت موظف شد با استفاده از بانک‌های اطلاعاتی نسبت به شناسایی و حذف سه دهک درآمدی از فهرست یارانه‌بگیران اقدام کند.  بر اساس همین مصوبه یارانه آرد نیز حذف شد با این هدف که منابع مالی آن به خرید تضمینی گندم اختصاص پیدا کند.

بر اساس گزارش مرکز آمار متوسط درآمد پردرآمدترین دهک ۴۰ برابر کم‌درآمدترین دهک جامعه ایران است. با اجرای مصوبه هیأت وزیران درباره حذف سه دهک درآمدی از فهرست یارانه‌بگیران، انتظار می‌رود که تعداد یارانه‌بگیران در سال جاری از ۷۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر به حدود ۵۶ میلیون نفر کاهش بیابد. محمد شریعمتداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پنجشنبه ۲۷ تیر در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی گفت حذف یارانه‌ها بر اساس مصوبه هیأت وزیران هنوز به اجرا در نیامده است:

«حذف یارانه‌ها هنوز اجرایی نشده. احتمالاً عدم واریز برای برخی خانوارها به دلیل نقص فنی بوده است. در طول سال و با هماهنگی استانداران این اتفاق می‌افتد و تاریخ مشخصی هم ندارد.»

سه روز قبل احمد میدری، معاون رفاه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته بود زمان اجرای مصوبه هیأت وزیران در اختیار این وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیست.

دولت حدود سه سال پیش حدود چهار میلیون نفر را از فهرست یارانه‌بگیران کنار گذاشت اما به دلیل عدم دسترسی به حساب‌های بانکی افراد در شناسایی یارانه‌بگیران خطاهایی اتفاق افتاد و حدود ۹۰۰ هزار نفر بار دیگر به فهرست یارانه‌بگیران برگشتند. کارشناسان اقتصادی برآورد کرده‌اند که در مجموع دهک‌های پردرآمد بیش از ۱۷ برابر دهک‌های کم‌درآمد از یارانه‌ها بهره‌مند می‌شوند. وحید شقاقی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران گفت:

«دلیل اینکه جامعه هدف نمی‌تواند از یارانه نقدی و یارانه پنهان هدفمند استفاده کند این است که نمی‌دانیم چه کسی چه میزان درآمد و ثروت در اختیار دارد.»

به گفته این کارشناس در این میان دی‌نفعان بزرگ کمترین علاقه‌ای به شفافیت درباره ثروت و درآمدشان ندارند. دولت هم در این میان قصد ندارد گردش مالی را به اطلاع عموم مردم برساند:

«تا زمانی که اطلاعات درآمد و ثروت خانوار اعلام نشود نمی‌تواند یارانه‌ها را به طور هدفمند توزیع کرد. در حال هزار ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان به حامل‌های انرژی پرداخت می‌شود که عمده این یارانه‌ها نصیب دهک‌های پردرآمد می‌شود.»

بیشتر بخوانید: