سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که یکشنبه گذشته (۱۴ ژوئیه/۲۳ تیر ) «یک کشتی با قابلیت حمل دو میلیون لیتر سوخت» را در جزیره لارک توقیف کرده است. پیش از این خبرگزاریها اعلام کرده بودند که شنبه ۱۳ ژوئیه/ ۲۲ تیر نفتکش ریاح متعلق به امارات و با پرچم پاناما در حوالی جزیره قشم مفقود شده است. سپاه پاسداران در اطلاعیه خود این خبر را تکذیب کرده است. وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که نفتکش امارات دچار نقص فنی شده بود.
روابط عمومی منطقه یکم دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پنجشنبه ۲۷ تیر/ ۱۸ ژوئیه در اطلاعیهای اعلام کرد: «طی عملیات رصد و کنترل ترددهای شناوری در خلیج فارس به منظور کشف و مقابله با قاچاق سازمان یافته» یکشنبه گذشته «یک کشتی» با قابلیت حمل دو میلیون لیتر سوخت را در جزیره لارک توقیف کرده است. در این اطلاعیه گفته شده:
«این کشتی که ظرفیت حمل ۲ میلیون لیتر سوخت را دارد با ۱۲ خدمه خارجی در حال عزیمت برای تحویل سوخت قاچاق دریافتی از لنجهای ایرانی به کشتیهای بیگانه در مناطق دورتر بود که با هوشمندی رزمندگان نیروی دریایی سپاه ناکام ماند.»
دو روز قبل خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده بود که شنبه ۱۳ ژوئیه/ ۲۲ تیر نفتکش پنجاه و هشت متری ریاح امارات متحده عربی که با پرچم پاناما حرکت میکرد مفقود شده است. از اطلاعاتی که از سیستم ناوبری ترانسپوندر این نفتکش مخابره شده چنین برمیآمد که نفتکش امارات شنبه گذشته وارد آبهای سرزمینی ایران در حوالی جزیره قشم شده بود که خود را به بندر شرجه امارات برساند و در آنجا پهلو بگیرد. ترانسپوندر این نفتکش بعد از ورود به آبهای سرزمینی ایران خاموش شده بود.
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران شامگاه سهشنبه ۱۶ ژوئیه/ ۲۵ تیر تأیید کرد که این نفتکش در یکی از بندرهای ایران پهلو گرفته است:
«یک نفتکش خارجی به دلیل نقص فنی در خلیج فارس دچار مشکل شد که طبق مقررات بینالمللی نیروهای ایرانی پس از دریافت درخواست کمک به سوی آن رفته و توسط یدککش به سمت آبهای ایران کشیده شده تا تعمیرات لازم روی آن صورت پذیرد. جزئیات بیشتر متعاقبا اعلام میشود.»
روابط عمومی منطقه یکم دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه روز پنجشنبه خود با نقض گفتههای سخنگوی وزارت خارجه ایران گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره نفتکش ریاح را تکذیب کرد.
نیروی دریایی سپاه در این اطلاعیه اعلام کرده که پرونده کشتی توقیفشده در جزیره لارک در مرحله رسیدگی قضایی قرار دارد.
سپاه پاسداران در این اطلاعیه درباره مالکیت کشتی حامل سوخت کاملاً سکوت کرده است.
معلوم نیست که تا چه حد توقیف این کشتی به توقیف سوپرتانکر حامل نفت خام ایران در تنگه جبلالطارق در ارتباط باشد. در پی این اقدام و بر اساس بیانیه وزارت دفاع بریتانیا شناورهای ایرانی ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه تلاش کردند مانع عبور یک نفتکش بریتانیایی از تنگه هرمز شوند که با دخالت ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونتروز» و پس از چند اخطار شفاهی، مسیر خود را تغییر دادند. سپاه پاسداران اما این ادعای بریتانیا را تکذیب کرده است. همزمان با این تحولات ایالات متحده آمریکا در تلاش است ائتلافی جهانی برای تأمین امنیت دریانوردی در تنگه هرمز و تنگه بابالمندب تشکیل دهد.
بیشتر بخوانید: