جرمی هانت، وزیر امورخارجه بریتانیا اعلام کرد اگر ایران بتواند تضمین دهد که نفتکش توقیف شده این کشور به سوریه نخواهد رفت و تحریمهای نفتی اروپا علیه سوریه را نقض نخواهد کرد، بریتانیا رفع توقیف این نفتکش را تسهیل میکند.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس وزیر امورخارجه بریتانیا شنبه ۱۳ ژوئیه/۲۲ تیر از اقدام این کشور برای رفع توقیف ابرنفتکش ایرانی «گریس۱»، بهشرط عدم عزیمت به سوریه خبر داد.
جرمی هانت گفت که «تماس سازندهای» با محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی برقرار کرده و به او اطمینان داده که «نگرانی بریتانیا مربوط به مقصد و نه مبدا نفت این نفتکش بوده است».
به گفته او ظریف نیز اعلام کرده است؛ ایران نیز مایل به دامنزدن به تنشها نیست.
وزارت امور خارجه بریتانیا نیز «نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه» را دلیل توقیف نفتکش «گریس ۱» اعلام کرد: « [توقیف نفتکش ایرانی] بهخاطر تقویت تحریمهای اروپا علیه سوریه انجام شده و دلیل آن ارسال نفت به یک واحد تحت تحریم [اروپا] بوده و نه ارسال از ایران».
سخنگوی وزارت خارجه ایران ۲۱ تیر/۱۲ ژوئیه با «بهانه» خواندن نقض تحریمهای اروپا علیه سوریه، از دولت بریتانیا خواسته بود از نفتکش «گریس ۱» در جبلالطارق که حامل نفت ایران بود رفع توقیف کند.
اظهارات جرمی هانت میتواند از تنشهای بهوجود آمده میان ایران و بریتانیا بکاهد.
تنشهای اخیر از پنجشنبه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه و با توقیف ابرنفتکش ایرانی «گریس۱» که ۲.۱ میلیون بشکه نفت خام سبک را حمل میکرد آغاز شد. این نفتکش که در حال انتقال نفت خام ایران به بندر «بانیاس» در سوریه بود، با حکم دولت محلی جبلالطارق و توسط نیروی دریایی بریتانیا توقیف شد. بهدنبال این اقدام و بر اساس بیانیه وزارت دفاع بریتانیا شناورهای ایرانی پنجشنبه ۱۱ ژوئیه/ ۲۰ تیر تلاش کردند مانع عبور یک نفتکش بریتانیایی از تنگه هرمز شوند که با دخالت ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونترز» و پس از چند اخطار شفاهی، مسیر خود را تغییر دادند.
مقامات جمهوری اسلامی از جمله محمدجواد ظریف این ادعای بریتانیا را تکذیب کردهاند. کمی بعد پلیس جبلالطارق بعد از ظهر پنجشنبه ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه اعلام کرد که ۴ خدمه نفتکش «گریس۱» ازجمله ناخدا و افسر ارشد آنرا به اتهام دور زدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه بازداشت کرده و مورد بازجویی قرار داده است. طبق اعلام پلیس هر چهار خدمه شنبه ۱۳ ژوئیه/۲۲ تیر با قرار وثیقه و بدون طرح اتهام آزاد شدهاند.
هانت شنبه شنبه به خبرنگاران گفت که به ظریف اعلام کرده اگر به بریتانیا تضمین کافی داده شود که نفتکش به سوریه نخواهد رفت، «میتوانیم این مسئله را البته با طی مراحلی که جبلالطارق از ما میخواهد، حل کنیم».
یک مقام ارشد اسپانیا پیشتر اعلام کرده بود دخالت مقامات جبلالطارق و بریتانیا به درخواست آمریکا انجام شده اما بعدا وزیر ارشد جبلالطارق به مجلس اعلام کرد هیچ دولت خارجی درخواست توقیف نفتکش ایرانی را نداشته است.
همزمان تلاشهای آمریکا برای تشکیل یک ائتلاف نظامی در خلیج فارس ادامه دارد و وزارت دفاع آمریکا در حال رایزنی برای تشکیل ائتلافی است تا برای تمامی کشتیهایی که از خلیج فارس عبور میکنند، حمایت نظامی تأمین کند. دبیر کل سازمان ملل، چین و روسیه خواهان آزادی دریانوردی در خلیج فارس و تنگه هرمز شدند.
وزارت دفاع بریتانیا جمعه ۱۲ ژوئیه/۲۱ تیر با انتشار بیانیهای اعلام کرد ناوشکن «اچ. ام. اس دانکن» را زودتر از موقع به خلیج فارس اعزام میکند و حضور در ائتلاف مدنظر آمریکا را بررسی خواهد کرد. نیروی دریایی بریتانیا علاوه بر ناو مونتروز، چهار کشتی مینروب و یک کشتی نظامی کمکی در خاورمیانه دارد.
در همین زمینه: