میترا داودی – در سال‌هایی که بوریس یلتسین بر کرملین حکم می‌راند، اسرائیل در دیداری محرمانه تلاش کرد یلتسین را قانع کند که بهتر است به جمهوری اسلامی در راه‌اندازی نیروگاه بوشهر یاری نرساند. می‌گویند یلتسین گفته بود ما به پول نیاز داریم و هر کس که با ما معامله کند، دست او را می‌فشاریم.

این سفرهای محرمانه البته ادامه پیدا کرد. در سال ۲۰۰۹ بنیامین نتانیاهو مخفیانه وارد مسکو شد. او در آن سال قصد داشت سران روسیه را قانع کند که به ایران اسلحه نفروشند. یک سال بعد باز اسرائیل موفق نشد مانع از صدور جنگنده و اسلحه به سوریه بشود.
 

احتمالاً در همه این سفرها اسرائیلی‌ها همان پاسخ یلتسین را به شکل‌های متفاوت شنیده‌اند: ما به پول نیاز داریم و هر کس که با ما معامله کند، دستش را می‌فشاریم.
 

دوشنبه، ۲۵ ژوئن (پنج تير) ولادیمیر پوتین برای یک دیدار رسمی به اسرائیل سفر کرد. او قرار است امروز، سه‌شنبه با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار کند و از آنجا هم به اردن سفر خواهد کرد و با ملک عبدالله دوم دیدار می‌کند.

برای گرسنگی دادن مردم ایران چقدر حاضرید سرمایه‌گذاری کنید؟

بنا بر بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه روسیه منتشر کرد پوتین و نتانیاهو درباره ایران و برنامه هسته‌ایش صحبت کردند. پوتین در این گفت‌‌وگو ظاهراً باز هم تأکید کرده که مذاکرات تنها راه حل خروج از بن‌بست هسته‌ای در ایران است. نتانیاهو هم همچنان تأکید کرده که برنامه هسته‌ای ایران یک خطر جدی برای جهان است.
 

این موضوعات هیچکدام تازگی ندارد. برای همین هم بعید به‌نظر می‌رسد که ولادیمیر پوتین فقط برای تکرار آنچه که همه می‌دانند، رنج سفر به اسرائیل را بر خود هموار کرده باشد. احتمالاً چالش اصلی همان است که همواره صدایش در کرملین طنین انداخته: ما به پول نیاز داریم. دست هرکس را که با ما معامله کند می‌فشاریم.
 

شکست مذاکرات ۵+۱ در مسکو، مسأله سوریه و انتخابات مصر و تحریم نفتی ایران، و همچنین دور تازه مذاکرات هسته‌ای که قرار است به‌زودی برگزار شود، فرصت خوبی برای مسکو فراهم می‌آورد که با اسرائیلی‌ها سر میز معامله بنشیند: اگر ما از ایران حمایت نکنیم و از صادرات اسلحه به سوریه هم خودداری کنیم و دست شما را باز بگذاریم در رویارویی با ایران، چه چیزی عاید ما می‌شود؟

پوتین در معامله با ایران بر سر دریای خزر نشان داد که یک تاجر تمام‌عیار است. پرسش اصلی در مذاکرات او با اسرائیلی‌ها احتمالاً فقط یک محور داشته است: سرمایه‌داران یهودی، حال که ایران در بن‌بست دیپلماتیک و در محاصره اقتصادی قرار دارد، بگویید که برای گرسنگی دادن مردم ایران چقدر حاضرید سرمایه‌گذاری کنید؟
 

روس‌ها هرگز یاران باوفایی برای ایران نبوده‌اند. از بی‌کفایتی دیپلماسی امام زمانی جمهوری اسلامی متکی بر موشک‌های روسی همین بس که سفره مردم ایران را وجه‌المناقصه روس‌ها قرار داده است.

سعدی می‌گوید: پنجه با شیر زدن و مشت با شمشیر کار خردمندان نیست.