محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اعلام کرد؛ گام‌های ایران در صورت پایبندی اروپا به تعهداتشان قابل برگشت هستند. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا و همچنین آلمان، بریتانیا، فرانسه و اسرائیل به خبر افزایش سطح غنی‌سازی اروانیوم توسط ایران واکنش منفی نشان دادند. نماینده روسیه در  آژانس از ایران خواست «اوضاع را پیچیده‌تر نکند».

تأسیسات هسته‌ای فردو (عکس: آرشیو)

پس از اعلام رسمی اجرای گام دوم کاهش تعهدات جمهوری اسلامی به برجام، یکشنبه ۱۶ تیر محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی در حساب توئیتر خود اعلام کرد تمام گام‌های جمهوری اسلامی در صورت پایبندی گروه E3 (انگلیس، فرانسه، آلمان) به تعهداتشان قابل بازگشت خواهد بود. او گام دوم کاهش تعهدات را «مطابق با پاراگراف ۳۶ برجام» خواند و گفت: ادامه استفاده از این اقدامات قانونی ذیل برجام، «حق ایران» و برای «محافظت از منافع خود در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا»ست.

ظریف در مورد تعهدات کشورهای اروپایی به برجام نوشت:

«اتحادیه اروپا و E3 پس از قصور در اجرای تعهداتشان ذیل برجام، ازجمله پس از خروج آمریکا از توافق دست کم باید به لحاظ سیاسی از اقدامات ایران طبق پاراگراف ۳۶ (در برجام) حمایت کنند و E3 هیچ بهانه‌ای برای پرهیز از اتخاذ یک موضع سیاسی محکم برای حفظ برجام و مقابله با یک جانبه گرایی آمریکا ندارد».

ساعاتی پس از این‌که جمهوری اسلامی اعلام کرد به زودی سطح غنی‌سازی خود را از ۳.۶۷ درصد بالاتر می‌برد، برخی از مقامات بین‌المللی نیز به این خبر واکنش نشان دادند. طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک وزارت امورخارجه آلمان در بیانیه‌ای نسبت به اعلام افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران به بالاتر از حد تعیین شده در برجام ابراز نگرانی کرد اما اعلام کرده منتظر تایید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای خواهد ماند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، بریتانیا نیز اعلام کرد ایران باید فورا اقداماتی را که به نقض برجام می‌انجامد «متوقف کرده و از آن‌ها بازگردد». خبرگزاری الجزیره، از واکنش فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داد که کاهش تعهدات برجامی ایران را «نگران‌کننده و تضعیف کننده برجام »خواند و خواستار بازگشت ایران به تعهداتش شد. موگرینی همچنین از احتمال تشکیل کمیسیون مشترک برجام خبر داده است.

به‌گزارش خبرگزاری‌ فارس، دفتر ریاست جمهوری فرانسه اما تصمیم ایران مبنی بر افزایش سطح غنی‌سازی را محکوم کرد و آن‌را «نقض برجام» خواند. فرانسه همچنین اعلام کرد که مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام فعال نخواهد شد.

به‌ نوشته خبرگزاری رویترز، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هم افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران را «حرکتی فوق‌العاده خطرناک» خواند و از اروپا خواست علیه ایران تحریم‌های تنبیهی اتخاذ کنند.

رویترز همچنین از واکنش آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای نسبت به اجرای گام دوم کاهش تعهدات جمهوری اسلامی به برجام خبر داد. سخنگوی آژانس اعلام کرد:

«ما از تصمیم ایران در ارتباط با سطح غنی‌سازی خود مطلع هستیم و بازرسان آژانس که در ایران حضور دارند به محض راستی‌آزمایی تحولات جدید پیرامون این موضوع آن را گزارش خواهند داد».

الجزیره نیز از قول نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای نوشت:

«تلاش‌های دیپلماتیک درباره برجام با ایران ادامه خواهد یافت. گزارش آژانس درباره ایران ممکن است به شورای حکام ارجاع داده شود.ما از ایران خواسته‌ایم تا اوضاع را پیچیده‌تر نکند».

در همین زمینه: