رئیسان جمهوری آمریکا و روسیه بعد از یک سال در حاشیه نشست جی ۲۰ در اوزاکای ژاپن به مدت یک ساعت با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو می‌کنند. تنش ایران و آمریکا یکی از موضوعاتی است که ترامپ و پوتین با هم به بحث می‌گذارند. وزیر خارجه روسیه خواهان پایان سیاست تعیین ضرب‌الاجل و باج‌خواهی شده است.

ترامپ و پوتین در حاشیه اجلاس اقتصادی منطقه آسیا ـ پاسیفیک

یوری اوشاکوف، دستیار رئیس جمهوری روسیه شامگاه گذشته اعلام کرد وضعیت دو جانبه، ثبات استراتژیک و درگیری‌های منطقه‌ای و به طور ویژه تنش ایران و آمریکا و همچنین بحران سوریه در دیدار پوتین و ترامپ در اوسکا (یا: اوزاکا در حاشیه نشست گروه ۲۰ کشور صنعتی جهان (جی ۲۰) به بحث گذاشته می‌شود. این دیدار احتمالاً یک ساعت به طول می‌انجامد. از هر طرف یک هیأت چهار یا پنج نفره هم در این دیدار حضور دارد.

به گفته اوشامکوف، دیدار دو جانبه پوتین و ترامپ در اتاقی که برای جلسات سران کشور تعیین شده برگزار خواهد شد و طرف آمریکایی آن را انتخاب کرده است. علاوه بر ایران و سوریه، صلح افغانستان و بحران ونزوئلا هم ممکن است به بحث گذاشته شود. گفت‌وگوهای پوتین و ترامپ این بار هم تابع پروتکل نیست و آن‌ها خود می‌توانند موضوع صحبت را انتخاب کنند.

آخرین بار ترامپ و پوتین سال گذشته در هلسینکی با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. گفت‌وگوهای هلسینکی تحت تأثیر دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار داشت. قرار بود اواخر سال گذشته در آرژانتین نیز رئیسان جمهوری دو کشور با یکدیگر گفت‌وگو کنند که به سبب بازداشت ۲۴ ملوان اوکراینی در سواحل کریمه توسط نیروی دریایی روسیه روابط دو کشور بحرانی شد و ترامپ گفت‌وگو با پوتین را لغو کرد.

سه‌شنبه ۲۵ ژوئن/ ۴ تیر برای نخستین بار نشست سه جانبه‌ای با حضور بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه و جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا در اورشلیم برگزار شد. ایران و سوریه در مرکز توجه این نشست امنیتی قرار داشت. پاتروشف اعلام کرد که بدون در نظر گرفتن قدرت‌های منطقه‌ای نمی‌توان به صلح و ثبات در سوریه رسید. در همان حال دبیر شورای امنیت ملی روسیه خواهان تضمین امنیت اسرائیل شد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در مه/ اردیبهشت سال جاری در شهر سوچی با ولادیمیر پوتین دیدار و گفت‌وگو کرد. پمپئو وعده داد که دولت ترامپ همه تلاش خود را برای بهبود روابط فی‌مابین به کار می‌بندد. پمپئو در آن زمان در جمع خبرنگاران گفته بود:

«مکان‌هایی هست در جهان که در آنجا کشورهای ما می‌توانند با هم همکاری کنند و به ایده‌های خلاق دست بیابند و برای دو کشور و برای جهان هم موفقیت‌های بیشتری به دست بیاورند.»

از آن زمان تاکنون اما بحران‌ها ژرف‌تر شده و تنش ایران و آمریکا در آستانه یک درگیری نظامی قرار گرفته است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز گذشته در انتقاد از سیاست‌های آمریکا و متحدانش در قبال ایران گفته بود:

«ما همکاران ایرانی و آمریکایی‌مان را مجاب خواهیم کرد که از محدوده خطر کنار بکشند و اختلافاتشان را به شکل متمدنانه‌ای سر میز مذاکره حل کنند. این امر بدان معنی است که طبعاً سیاست تعیین ضرب‌الاجل، تحریم و باج‌خواهی باید کنار گذاشته شود.»

روز گذشته امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن در یک نشست خبری مشترک در اوزاکای ژاپن خواهان تأمین امنیت ناوبری در تنگه هرمز شدند. دو کشور درباره خلع سلاح هسته‌ای ایران و کره شمالی نیز بر یک نظر بودند.

بیشتر بخوانید: