در پی اعلام حملههای سایبری آمریکا به ایران برای غیرفعال کردن سیستمهای رایانهای ایران در کنترل موشکها و راکتها، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که اگر ادعای آمریکا درست باشد میتواند پیگیری حقوقی داشته باشد. وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات نیز از ۳۳ میلیون حمله سایبری به ایران در سال گذشته خبر داد و این حملات موفق نبودهاند. سخنگوی وزارت خارجه درباره کاهش تعهدات ایران به برجام نیز گفت تا زمانی که اروپا گام عملی و ملموس برندارد، کاهش تعهدات ایران ادامه خواهد یافت.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دوشنبه ۳ تیر درباره حمله سایبری آمریکا به جمهوری اسلامی گفت: «من خبر دقیقی ندارم. برخی از رسانههای آمریکایی ادعاهایی در این باره داشتند. توانمندی دفاعی ما بالاست و بعید به نظر میرسد که آنها توان کار خاصی را داشته باشند. صرف این ادعا، اگر مسائل مطرح شده، رسمی باشد آنها دچار خبط بزرگی شدهاند که اقدام خلاف حقوق بینالمللی و قابل پیگیری است. این اعتراف میتواند مبنای کار حقوقی ما باشد.»
واشنگتن پست روز گذشته یکشنبه ۲ تیر / ۲۳ ژوئن نوشت پنجشنبه شب، ۳۰ خرداد / ۲۰ ژوئن، دو حمله سایبری به دست کارکنان فرماندهی سایبری آمریکا به ایران صورت گرفته است که از مدتی قبل برای آن برنامهریزی شده بود. دو نفر از کارکنان این مرکز گفتهاند که پنتاگون پس از حمله به دو نفتکش در تنگه هرمز که گفته میشود ایران در آن دست داشته، این حملات را اجرایی کرده است. ایران دست داشتن در حمله به نفتکشها را انکار کرده است.
به گفته این دو منبع حملههای حساس سایبری به سپاه پاسداران ایران را ستاد مرکزی ارتش آمریکا انجام داده که در سراسر خاورمیانه اشراف اطلاعاتی دارد.
دولت آمریکا روز شنبه یکم تیر / ۲۲ ژوئن نسبت به حملات سایبری از سوی ایران نیز هشدار داده بود.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات در اینباره در توئیتر خود نوشت: «مدتهاست ما با تروریسم سایبری مثل استاکسنت و یکجانبهگرایی مثل تحریمها مواجهیم. نه یک حمله، بلکه در سال گذشته ۳۳ میلیون حمله را با سپر دژفا خنثی کردیم. حمله موفقی از آنها صورت نگرفته، هرچند تلاشهای زیادی میکنند.»
طرح دژفا، سپر امنیتی شبکه ملی اطلاعات محسوب میشود که هدف آن از جمله مقابله با حملات سایبری است.
بهگفته آذری جهرمی «۱۰ پروژه زیر مجموعه دژفا مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که ۲۰ میلیارد تومان هزینه پژوهشی برای آن صرف شده است و نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان هم هزینه عملیاتی داردو
«گام دوم کاهش تعهدات را محکمتر برمیداریم»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در مورد اینکه آیا کشورهای اروپایی تهدیدهایی را در زمینه کاهش تعهدات ایران به برجام مطرح کردهاند، گفت: «آنچه اروپاییها مطرح میکنند با توجه به عملکرد و پیشینه آنها قابل شنیدن نیست و اگر حرفی بزنند همانجا پاسخ قاطع خود را خواهند گرفت. (…) اینکه میگویند اگر به کاهش تعهداتتان ادامه بدهید چنین و چنان میشود، قابل توجه نیست و براساس برجام هم نیست. من به اروپاییها توصیه میکنم برجام را دوباره بخوانند. برجام به طرفین اجازه میدهد اگر طرفی نقض عهد کند و به تعهداتش پایبند نباشد، طرفین میتوانند اقداماتی را انجام دهند. برای ایران اگر تعهدی از طرف مقابل ضایع شده، کاهش تعهد یا خروج از برجام پیشبینی شده است.»
شورای عالی امنیت ملی ۱۸ اردیبهشت سال جاری با صدور بیانیهای از کاهش سطح تعهدات ایران در توافق هستهای خبر داده و به کشورهای باقیمانده ۶۰ روز مهلت داده بود که تعهدات خود در زمینههای بانکی و نفتی را اجرا کنند. اتحادیه اروپا این ضربالاجل را رد کرده بود. توقف تعهدات مربوط به سقف تولید اورانیوم غنی شده به اجرا درآمده و به گفته بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران تا ۶ تیر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده عبور میکند.
در برجام حد مجاز ذخایر اورانیوم غنیشده ایران ۲۰۲,۸ کیلوگرم تعیین شده است. براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۱۰ خرداد / ۳۱ مه، میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در بهمنماه ۱۶۳,۸ کیلوگرم بود که تا ۳۰ اردیبهشت امسال به ۱۷۴,۱ کیلوگرم رسیده است. در برجام میزان تولید آب سنگین نیز ۱۰۰ کیلوگرم تعیین شده است.
عباس موسوی در اینباره افزود: «تا زمانی که گام عملی و ملموس برای تأمین خواستههای قانونی ایران در چارچوب برجام برداشته نشود، کاهش تعهدات خود را ادامه میدهیم. تا چند روز دیگر هم اگر آنها اقدامی انجام ندهند، گام دوم را محکمتر برمیداریم.»
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران جمعه ۳۱ خرداد اعلام کرد که دومین مرحله کاهش سطح تعهدات ایران در برجام ۱۶ تیر / ۷ ژوئیه آغاز میشود.
اتحادیه اروپا اعلام کرده که جمعه هفته آینده ۷ تیر / ۲۸ ژوئن با نمایندگان ارشد ایران، چین، روسیه، فرانسه، آلمان و بریتانیا، کشورهایی که هنوز خود را پایبند به توافق هستهای با ایران میدانند، نشستی برگزار خواهد کرد. این نشست «با هدف حصول اطمینان از اجرای پیوسته» توافق هستهای با ایران برگزار میشود و با این امید که راهی برای حل «چالشهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و تحریمهای این کشور علیه ایران» یافت شود. ایران خواهان اجرای تعهدات بانکی و نفتی اتحادیه اروپا از طریق اینستکس است.
بیشتر بخوانید: