روابط عمومی کل سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بامداد پنجشنبه ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد گلوبال هاوک ارتش آمریکا در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان هدف آتش پدافند نیروی هوافضا قرار گرفت و سرنگون شد. سنتکام اعلام کرد هیچ پهپادی در آسمان ایران پرواز نمی‌کرد. بیان این معنا که پهپاد ساقط شده در حریم بین‌المللی در حال عملیات بوده است. ساعتی بعد سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه گفت پهپاد آمریکایی از مرزهای ایران عبور کرده بود. سنتکام ادعای سپاه مبنی بر نقض حریم هوایی ایران را نادرست خواند و اعلام کرد که سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک به معنای حمله بی‌دلیل به دارایی ارتش آمریکا در حریم هوایی بین‌المللی است. دونالد ترامپ با انتشار پیامی در توییتر نوشت: «ایران اشتباه خیلی بزرگی مرتکب شد.»

پهپاد گلوبال هاوک ارتش آمریکا

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه ۲۰ ژوئن/ ۳۰ خرداد در واکنش به سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک ارتش آمریکا با انتشار پیامی در توییتر در یک جمله نوشت: «ایران اشتباه خیلی بزرگی مرتکب شد.»

بنا بر اطلاعیه سپاه، پهپاد گلوبال هاوک مقابل کوه مبارک ساقط شد. کوه مبارک یکی از شهرهای استان هرمزگان در کرانه دریای عمان واقع شده است. هر شناوری که بخواهد وارد تنگه هرمز و خلیج فارس شود باید از مقابل این منطقه عبور کند. یک مقام آگاه در سپاه به خبرگزاری‌های داخلی گفت که لاشه پهپاد آمریکایی در ناحیه رأس الشیر که متعلق به آب‌های ایران است سقوط کرده است. به گفته این مقام که نام او افشا نشده پرنده‌های شناسایی و جاسوسی آمریکا تاکنون چندین بار حریم هوایی ایران را نقض کرده بودند:

«در روزهای اخیر پروازهای شناسایی و جاسوسی در آب‌های خلیج فارس افزایش یافته بود که با نقض حریم هوایی همراه بود. سپاه در هر مورد به دلیل نقض حریم هوایی تذکر می‌داد که مورد توجه قرار نمی‌گرفت و از این رو در نهایت بامداد امروز نیروهای سپاه یک پرنده راهدف قرار دادند.»

شبکه «سی‌ان‌ان» به نقل از یک منبع آگاه که نام او افشا نشد گزارش داد که در پی سرنگونی پهپاد ارتش آمریکا، مقامات ارشد دولت آمریکا پشت درهای بسته تشکیل جلسه دادند. پاتریک شاناهان، سرپرست مستعفی وزارت دفاع و جانشین او مارک اسپر در این جلسه شرکت داشتند اما رئیس جمهوری آمریکا حضور نداشت. در این گزارش گفته شده که ترامپ دو بار در جریان رویدادها قرار گرفت.

در حریم هوایی بین‌المللی یا در آسمان ایران؟

سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیه دومی اعلام کرد که پهپاد گلوبال هاوک ارتش آمریکا از یکی از پایگاه‌های نیروهای آمریکایی در جنوب خلیج فارس بلند شده و تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش کردهودر تنگه هرمز در حال جمع‌آوری اطلاعات بود که ساعت چهار و پنج دقیقه بامداد هدف پدافند هوایی سپاه قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاپیتان بیل اوربن، یک سخنگوی ستاد  فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) تلویحاً سرنگونی یک فروند پهپاد گلوبال هاوک در خاک ایران بر اساس اطلاعیه سپاه را رد کرد. سخنگوی سنتکام گفت: «در آسمان ایران هیچ پهپادی نبود.»

یک مقام آمریکایی در گفت و گو با شبکه «کان» تلویزیون اسرائیل گفت: «هواپیمای بدون سرنشین ما در آسمان ایران نبود. در حریم بین المللی در حال عملیات بود.»

خبرنگار شبکه فاکس‌نیوز به نقل از یک مقام ارتش آمریکا اعلام کرد:

«پهپاد مدل “تریتون MQ-4C متعلق به نیروی دریایی آمریکا توسط موشک زمین به هوای ایرانی‌ها بر فراز تنگه هرمز در حریم هوایی بین‌المللی هدف قرار گرفته است.»

یک مقام آمریکایی که نام او افشا نشده در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس ادعا کرد که پهپاد ساقط شده در حریم بین‌المللی بر فراز تنگه هرمز در حال عملیات بوده که هدف قرار گرفته است. صدا و سیمای جمهوری اسلامی و رسانه‌های نزدیک به سپاه با آب و تاب بسیار اعلام کردند که پهپاد RQ-4 گلوبال هاوک آمریکایی با سامانه پدافند هوایی «سوم خرداد» ساقط شد. این سامانه پدافند هوایی نخستین بار در سال  ۹۳ با حضور رهبر جمهوری اسلامی رونمایی شد.

فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام بعد از ظهر پنجشنبه با انتشار اطلاعیه‌ای سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک را تأیید کرد. سنتکام در این اطلاعیه رسماً اعلام کرد که پهپاد ارتش آمریکا در حریم بین‌المللی بر فراز تنگه هرمز در پرواز بود که هدف قرار گرفت. سنتکام اطلاعیه‌های سپاه مبنی بر نقض حریم هوایی ایران را نادرست خواند و اعلام کرد که سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک به معنای حمله بی‌دلیل به دارایی ارتش آمریکا در حریم هوایی بین‌المللی است.

  فرمانده سپاه: برای جنگ کاملاً آماده‌ایم

ساعتی بعد از اعلام سرنگونی پهپاد RQ-4 گلوبال هاوک،  سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران در مراسمی که در استان کردستان برگزار شد، با اشاره به حمله موشکی به پهپاد ارتش آمریکا گفت:

«مرزها خط قرمز ما است و هر دشمنی که به این مرزها تعرض کند برنخواهد گشت. ما اعلام می‌کنیم بنای جنگ با هیچ کشوری نداریم اما برای جنگ کاملاً آماده‌ایم و حادثه امروز نشان روشنی داشت از این پیام دقیق.»

 سلامی در ادامه سخنانش گفت:

 «تنها راه ایمن بودن دشمنان احترام به تمامیت ارضی و امنیت ملی و منافع حیاتی ایران است.»

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در حاشیه اجلاس مقامات عالی امنیتی ۱۲۰ کشور جهان در روسیه در گفت‌وگو با خبرنگاران اعلام کرد:

«ما بارها تاکید کرده‌ایم که با همه قوا از خطوط هوایی کشورمان و مرزهای آبی سرزمین خود دفاع می‌کنیم. “اف ای آر”(مرز هوایی) ما خط قرمز است و فرقی ندارد که هواپیمای کدام کشور از آن عبور کرده است به متجاوز همواره پاسخ سخت داده و خواهیم داد.»

پهپادهادی آمریکایی و تبلیغات سپاه

پنجشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن همزمان با سفر شینرو آبه، نخست‌وزیر ژاپن به تهران و دیدار و گفت‌وگوی او با رهبر جمهوری اسلامی، به دو نفتکش فرانت آلتر با پرچم جزایر مارشال، و کوکوکا کوریجوس با پرچم پاناما در دریای عمان حمله شد. خدمه ژاپنی کشتی کوکوکا گفته بودند قبل از حمله دو شی پرنده مشاهده کرده‌اند. این اظهارات، فیلمی را که سنتکام درباره نحوه حمله به نفتکش کوکوکا منتشر کرده بود، نقض کرد. چند ساعت بعد سپاه پاسداران اعلام کرد به طرف یک پهپاد آمریکایی مدل ام‌کیو ۹ یک فروند موشک زمین به هوا شلیک کرده است. این پهپاد در روزی که حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان اتفاق افتاد بر فراز نفتکش فرانت آلتر در پرواز بود. سنتکام یکشنبه گذشته با انتشار اطلاعیه‌ای حمله موشکی سپاه به پهپاد آمریکایی را تأیید کرد اما اعلام کرد که موشک سپاه به هدف اصابت نکرده و در دریا فرود آمده است.

در دسامبر ۲۰۱۱ سپاه اعلام کرد که با هک‌ کردن سامانه کنترل پهپاد لاکهید مارتین آرکیو ۱۷۰ سنتینل آن را در ایران به زمین نشانده‌ است. نیروی هوایی آمریکا نیز از گم‌شدن یک دستگاه از این پهپاد به علت نقص در سیستم موقعیت‌یابی خبر داد. در ادامه باراک اوباما رئیس جمهوری سابق ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که دولت این کشور از جمهوری اسلامی ایران خواسته تا این هواپیما را به دولت آمریکا بازگرداند.

ایران همچنین یک پهپاد از نوع اسکن ایگل را به‌طور کاملاً سالم به زمین نشاند. بعد از انتشار عکس و فیلم این پهپاد توسط رسانه‌های ایران، پنتاگون آمریکایی بودن آن را تأیید کرد اما این را که نیروی دریایی آمریکا هدایتگر این هواپیمای بدون سرنشین بوده‌ است را تأیید یا تکذیب نکرد.

حمله به نفتکش‌ها سطح تنش بین ایران و آمریکا را افزایش داد. اکنون دامنه تنش باز هم گسترده تر شده است.  روز گذشته سنتکام گروهی از خبرنگاران را به مقر ناوگان پنجم ایالات متحده در نزدیکی بندر فجیره دعوت کرد که شواهد دخالت ایران در حمله به نفتکش‌ها را مشاهده کنند: یک اثر دست که از بدنه کشتی به دست آمده بود و چند شیء.

پانویس:

این خبر در طول روز چندین بار با اطلاعات تازه به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد

بیشتر بخوانید: