منابع خبری مدافع حقوق بشر از “اعدام مخفيانه” چند زندانی سياسی عرب در خوزستان خبر دادند.

يک فعال حقوق بشر عرب که نام او فاش نشده است به هرانا، تارنمای مجموعه فعالان حقوق بشر گزارش داد که روز گذشته، دوشنبه ۲۹ خردادماه سه زندانی سياسی به نام‌های عباس حيدريان، جمشيد حيدريان و عبدالرحمان حيدريان که چندی پيش از زندان کارون اهواز به نقطه نامعلومی منتقل شده بودند، اعدام شدند.

به گفته وی عصر روز گذشته يک مأمور نهاد امنيتی در اهواز با خانواده اين سه برادر تماس گرفته و اجرای حکم اعدام آن‌ها را اطلاع داده است.

اين فعال حقوق بشر از سرنوشت دو جوان ديگر به نام‌های علی نعامی شريفی و امير معاوی اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت احتمال اعدام اين دو نفر نيز وجود دارد.

عباس حيدريان، جمشيد حيدريان، عبدالرحمان حيدريان، علی نعامی شريفی و امير معاوی پنج فعال سياسی عرب بودند که در اعتراضات سال گذشته بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب به اتهام محاربه به اعدام محکوم شدند.

در همين حال فعالان حقوق بشر عرب در اهواز ساعاتی پس از انتشار اين خبر از اعدام علی نعامی شريفی نيز خبر دادند.

بدين ترتيب روز گذشته دست‌کم چهار تن از فعالان حقوق مردم عرب خوزستان که سن همگی آن‌ها زير ۳۰ سال بود، اعدام شده‌اند.

اين پنج زندانی فروردين‌ماه سال ۱۳۹۰ در جريان اعتراضات خيابانی بازداشت شد‌ه‌ بودند

فعالان حقوق بشر در اهواز همچنين گزارش داده‌اند که بعد از ظهر روز گذشته تا شامگاه تظاهراتی در اعتراض به اين اعدام‌ها در محلات اهواز برگزار شده است.

بنا به اين گزارش جوانان معترض با سردادن شعارهايی بر ضد ديکتاتوری خواستار توقف زنجيره اعدام فعالان عرب شدند.

اين گزارش همچنين می‌افزايد منطقه ملاشيه که زادگاه و محل سکونت اعدام‌شدگان بود به شدت تحت کنترل نيروهای امنيتی و انتظامی قرار گرفته و خانواده چهار جوان عرب اعدام شده از مسئولان قضائی خواسته‌اند که جنازه‌های فرزندان‌شان را به آنان تحويل دهند تا با برگزاری مراسمی آن‌ها را دفن کنند.
اين در حالی است که تاکنون دادگاه عمومی و انقلاب و مسئولان امنيتی هيچ پاسخی درباره تحويل جنازه چهار جوان اعدام شده به خانواده آنان نداده‌اند.

کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران ۲۱ خردادماه جاری خبر داده بود که اين پنج زندانی عصر روز شنبه ۲۰ خرداد ماه جاری از بندی که در آن بوده‌اند، خارج شده‌اند و مأموران زندان اعلام کرده‌اند که اين افراد برای اجرای حکم اعدام برده می‌شوند.

اين گزارش افزوده بود که گارد ويژه نيروی انتظامی با ورود به بندی که اين پنج زندانی در آن نگهداری می‌شدند، آن‌ها را انتقال داده است و خودروهای نيروی انتظامی نيز وارد محوطه زندان شده بودند.

اين پنج زندانی فروردين‌ماه سال ۱۳۹۰ در جريان اعتراضات خيابانی بازداشت شد‌ه‌ بودند. مقامات امنيتی پس از چندين ماه بی‌خبری خانواده‌ها از وضعيت اين افراد، اعلام کردند که آن‌ها به اتهام قتل يک نيروی امنيتی دولتی بازداشت شده‌اند.

خانواده اين زندانيان، اتهام وارد شده به آن‌ها را قبول ندارند و می‌گويند که آن‌ها “زير شکنجه اعتراف کرده‌اند و از حق دادرسی عادلانه محروم بوده‌اند.”

۲۶ فروردين ۱۳۹۰ در سالروز وقوع اعتراضات خيابانی استان خوزستان در فروردين‌ماه سال ۸۴، شهر اهواز شاهد ناآرامی‌هايی در سطح شهر بود.

در اين روز شهروندان خوزستانی در شهر اهواز تظاهرات مسالمت‌آميزی در اعتراض به “وضعيت نامطلوب و تبعيض‌آميز” خود برگزار کرده بودند که از سوی نيروهای امنيتی به خشونت کشيده شد.

سال ۱۳۸۴ برخی شهرهای عرب‌نشين ايران در اعتراض به “تغيير بافت جمعيت” شاهد تجمعات خيابانی بود که در پی آن چندين نفر کشته و زخمی شدند. تظاهرات هفت سال پيش پس از انتشار نامه منسوب به دفتر رياست جمهوری اسلامی ايران مبنی بر اجرای برنامه‌هايی برای “تغيير جمعيتی استان خوزستان به زيان مردم عرب بومی در مناطق عرب‌نشين استان” برگزار شده بود اما دولت ايران وجود چنين برنامه‌هايی را تکذيب نمود و نامه منتشر شده را جعلی خواند.

چندی پيش نيز سازمان عفو بين‌الملل نسبت به وضعيت شش زندانی عرب ديگر در زندان کارون اهواز و خطر محکوم شدن آنان به اعدام هشدار داده بود. شماری از اين افراد در ششمين سالگرد اعتراضات شهرهای عرب‌نشين در سال ۱۳۸۴ بازداشت شده بودند.

به گزارش سازمان عدالت برای ايران در روز ۲۳ دی‌ماه سال ۱۳۹۰ (۱۳ ژانويه ۲۰۱۲) نيز راهپيمايی ديگری از سوی مردم عرب خوزستان برگزار شد که بيش از ۶۰ تن از شرکت‌کنندگان در اين تجمعات دستگير شدند همچنين سازمان ديده‌بان حقوق بشر نيز بهمن‌ماه سال گذشته از بازداشت ۶۵ تن از شهروندان عرب ابراز نگرانی کرده بود.