مذاکرات هستهای ايران با گروه ۱+۵ پيش از ظهر امروز در مسکو با حضور نمايندگان کشورهای غربی و تيم مذاکرهکننده ايران آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، قدرتهای بزرگ غربی شامل انگليس، فرانسه، چين، روسيه، آمريکا و آلمان تحت هدايت کاترين اشتون مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا امروز، دوشنبه ۲۹ خردادماه (۱۸ ژوئن) مذاکرات دو روزه خود با جمهوری اسلامی ايران را بر سر برنامه هستهای اين کشور آغاز کردند.
بنا به اين گزارش کشورهای غربی اميدوارند نزديک بودن تحريم نفتی ايران از سوی اتحاديه اروپا و همچنين فشارهای روسيه، ايران را در اين مذاکرات قانع سازد تا در برنامه هستهای خود تجديدنظر کند.
اين مذاکرات در حالی آغاز میشود که دو هفته بيشتر به آغاز تحريم نفتی ايران از سوی اتحاديه اروپا و تشديد محدوديتهای اعمال شده آمريکا بر کشورهای خريدار نفت ايران باقی نمانده است.
پس از دو دور مذاکره در فروردينماه و آغاز خردادماه جاری در استانبول و بغداد طرفهای مذاکرهکننده به دليل اختلاف بهويژه بر سر غنیسازی ۲۰ درصدی اورانيوم توسط ايران ادامه مذاکرات به نشست مسکو موکول کردند.
يکی از مسئولان کشورهای غربی روز گذشته در مسکو گفت گروه ۱+۵ در استراتژی و طرحهای پيشنهادی خود کاملأ متحد است
سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه روز جمعه گذشته گفت: “دلايلی وجود دارد که نشان میدهد گام بعدی در مذاکرات مسکو برداشته میشود.”
يکی از مسئولان کشورهای غربی روز گذشته در مسکو گفت در صورت پيشبرد اقدامات لازم از سوی ايران جامعه جهانی نيز آماده است تا اقدامات متقابل را انجام دهد.
اين مقام مسئول تأکيد کرد که گروه ۱+۵ در استراتژی و طرحهای پيشنهادی خود کاملأ متحد است.
اين در حالی است که خبرگزاری مهر گزارش داد سعيد جليلی دبير شورای عالی امنيت ملی و سرپرست تيم مذاکرهکننده ايران با گروه ۱+۵ پيش از آغاز مذاکرات امروز مسکو گفت: “اين مذاکرات آزمونی بزرگ برای غرب است تا ببينيم پيشرفت ايران را تحمل میکند يا خير؟”
اين کشورها از ايران میخواهند غنی سازی ۲۰ درصدی اورانيوم را متوقف سازد و در قبال آن سوخت هستهای دريافت کند.
گروه ۱+۵ گفته است در صورت همکاری ايران تحريمهای جهانی عليه اين کشور کاهش میيابد و در راه دستيابی به انرژی هستهای غيرنظامی به آن کمک خواهد شد.
علی لاريجانی، رئيس مجلس ايران در رابطه با اين مذاکرات گفت: “معتقدم نبايد مسئله مذاکرات را اينقدر مهم جلوه داد که غربیها تصور کنند بايد در اين مذاکرات چيزی را به ايرانيان تحميل کنند.”
اين در حالی است که رسانههای غربی اين مذاکرات بسيار جدی دانسته و گفتهاند در صورت شکست مذاکرات مسکو امکان اينکه ايران نارضايتی متحد خود روسيه را برانگيزد میرود و از سوی ديگر به اسرائيل و آمريکا اين امکان را میدهد که گزينه نظامی در مورد ايران را جدیتر دنبال کنند.