شی جینپینگ در حاشیه اجلاس شانگهای با حسن روحانی دیدار کرد و به او گفت با وجود شرایط و تحولات کنونی، چین روابط خود با ایران را توسعه میدهد. روحانی نیز گفت تهران در توسعه و تعمیق روابط با پکن محدودیتی ندارد.
شینهوآ، خبرگزاری رسمی چین گزارش داد که شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران صبح جمعه ۲۴ خرداد / ۱۴ ژوئن در حاشیه نوزدهمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر بیشکک قرقیزستان با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
بنا به این گزارش، شی جینپینگ در این دیدار به حسن روحانی گفته است که چین بدون توجه به تغییر و تحولات کنونی به توسعه روابط مستحکم خود با ایران ادامه میدهد. روحانی نیز در پاسخ گفته است ظرفیتهای فراوانی برای گسترش روابط ایران و چین وجود دارد.
رئیس جمهوری چین از این رو به شرایط و تحولات کنونی اشاره میکند که حمله به دو کشتی در دریای عمان در روز پنجشنبه بار دیگر تنش بین ایران و آمریکا را تشدید کرده است. ایران این حملات را مشکوک خوانده و آمریکا جمهوری اسلامی را عامل این حملات دانسته است، اتهامی که ایران آن را رد میکند.
رئیس جمهوری چین در دیدار با حسن روحانی، با انتقاد از «یکجانبهگرایی» در جهان کنونی گفت: «خروج یکجانبه آمریکا از برجام اصلیترین عامل افزایش تنشهای منطقهای است.»
اشاره رئیس جمهوری چین به «یکجانبهگرایی»، اشارهای غیرمستقیم به اقدامات آمریکاست. دونالد ترامپ از آغاز روی کار آمدن در آمریکا با چین یک جنگ تجاری را آغاز و بر کالاهای چینی تعرفههای گمرکی بیشتری اعمال کرده است. چین نیز به تلافی تعرفههای گمرکی کالاهای آمریکایی را افزایش داده است. ترامپ همچنین بهطور یکجانبه از توافق هستهای با ایران خارج شده و تحریمهای شدیدی علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده است.
شی جینپینگ از آمادگی چین برای گسترش همکاری با ایران برای حفظ منافع خود و کشورهای درحال توسعه و در زمینه مبارزه با تروریسم و جرایم سازمانیافته خبر داد.
حسن روحانی که بههمراه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری، رضا اردکانیان وزیر نیرو، حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهوری و جمعی دیگر از مسئولان حکومتی ایران به دیدار رئیس جمهوری چین رفته بود، مواضع جمهوری اسلامی در مورد آمریکا را تکرار کرد و گفت: «فشارهایی که دولت آمریکا به ایران و چین و سایر کشورها وارد میکند، با هدف تسلط بر کل آسیا و جهان است. (…) ایستادگی ایران و چین در برابر یکجانبهگرایی آمریکا به نفع دو کشور، آسیا و جهان است.»
روحانی تأکید کرد که ایران افزون بر ادامه همکاری با چین در حوزه انرژی، علاقهمند به توسعه زیرساختها برای روابط پایدار و راهبردی در تأمین انرژی چین است و از ادامه همکاری و اجرای پروژههای مشترک با پکن در زمینههای انرژی، حمل و نقل و صنعت استقبال میکند.
او همچنین از علاقهمندی ایران به توسعه هر چه بیشتر روابط و هماهنگی دو کشور در سازمانهای بینالمللی و منطقهای سخن گفت.
چین بزرگترین شریک تجاری ایران در سال ۹۷ بوده است. به گفته سازمان توسعه تجارت، در سال گذشته چین با ۱۹ میلیارد و ۵۳۳ میلیون دلار مبادله تجاری (صادرات و واردات)، بزرگترین کشور شریک تجاری ایران بود. چین همچنین با سهم ارزشی بیش از ۲۴ درصد در میان ۲۰ مبداء اصلی واردات ایران در صدر قرار دارد.
با این حال اداره گمرک چین در اردیبهشتماه سال جاری اعلام کرد که صادرات چین به ایران در سه ماهه نخست سال جاری میلادی به حدود ۱،۸ میلیارد دلار رسید که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل تقریباً نصف شده است.
گمرک چین اعلام کرد مبادلات تجاری ایران و چین در ۳ ماه نخست سال جاری میلادی با افت ۴۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است.
مبادلات تجاری ایران و چین که در ژانویه تا مارس ۲۰۱۸ بالغ بر ۹،۹۸ میلیارد دلار اعلام شده بود در ژانویه تا مارس سال جاری به ۵،۶۷۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.
نوزدهمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر بیشکک قرقیزستان با حضور مقامهای بلندپایه ۱۱ کشور منطقه در حال برگزاری است. سازمان همکاری شانگهای سازمانی بین دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه سیاسی، اقتصادی و امنیتی بنیان گذاشته شد. چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و هند اعضای اصلی و ایران، مغولستان، افغانستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان هستند.
قرار است در پایان این نشست بشکک ۲۰ سند همکاری میان اعضا امضا شود.
حسن روحانی پس از شرکت در اجلاس شانگهای در پنجمین کنفرانس «تعادل و اعتمادسازی در آسیا» (سیکا) که در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار خواهد شد شرکت خواهد داشت.
ایران، قزاقستان، افغانستان، پاکستان، کره جنوبی، چین، روسیه، هند، فلسطین، مغولستان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و تایلند از جمله اعضای سازمان سیکا هستند.
بیشتر بخوانید:
ساندویچ کالباس هم برای همه !!!
GudSun / 14 June 2019
اینکه حضرات کوچکترین مشکلی با مسلمان کُشی در ایغور بدست چینی های کاسبکار ندارند در کنار به حراج گذاشتن منافع ملی ایران برای “دفاع از فلسطینیان عزیز” بد چوری تو چشم میزند.
زمانی / 14 June 2019
بلوکهای خائن به سکولاریسم:
از شرق به اصطلاح کمونیست تا غرب به اصطلاح لیبرال!
بلوکهای خائن به سکولاریسم / 14 June 2019