پنجشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن به دو نفتکش فرانت آلتر با پرچم جزایر مارشال، و کوکوکا کوریجوس با پرچم پاناما در دریای عمان حمله شد.  ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد، شامگاه ۱۳ ژوئن/۲۳ خرداد به اتفاق آرا حملات روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان را محکوم کردند و خواهان انجام تحقیقاتی مستقل و بی‌طرف در این زمینه شدند.ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا جمعه ۱۴ ژوئن/ ۲۴ خرداد با انتشار بیانیه‌ای از اعزام ناوشکن ماسون (USS Mason) به دریای عمان برای حفاظت از منافع آمریکا در منطقه خبر داد.

یکی از خدمه نفتکش‌ ژاپنی که در حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان آسیب دید. سریاز آمریکایی در حال مداوای او

چکیده‌ای از آخرین خبرها (از تازه به کهنه):

ترامپ: تنگه هرمز هرگز بسته نخواهد شد

رئیس جمهوری آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی با فاکس‌نیوز تهران را متهم کرد که پشت حادثه نفت‌کش‌ها در دریای عمان قرار دارد. ترامپ گفت اگر حتی تنگه هرمز مسدود شود، بعد از مدتی نه چندان طولانی مجدداً بازخواهد شد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا جمعه ۱۴ ژوئن/۲۴ خرداد در یک گفت‌و گوی تلفنی با فاکس‌نیوز گفت:

«کار ایران است و می‌دانند که کار خودشان است. قایقشان را دیده‌ایم.»

فاکس‌نیوز می‌نویسد سپس ترامپ ویدیویی را نشان داد که وزارت دفاع آمریکا منتشر کرده است. در این ویدیو یک قایق سپاه با شماری از نیروهای سپاه پاسداران دیده می‌شود که تلاش می‌کنند یک مین منفجر نشده را از بدنه نفتکش کوکوکا کاریجس جدا کنند. رییس شرکت کوکوکا سانجیو ژاپن اما روایت وزارت دفاع آمریکا را نقض کرده است. خدمه نفتکش گزارش داده‌اند که حمله از هوا انجام شده و یک شناور نیروی دریایی ایران هم در دوردست قرار داشته است.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سخنانش گفت:

«آن‌ها ملت ترور هستند و از وقتی من رئیس جمهور شده‌ام بسیار تغییر کرده‌اند. مشکلات بسیار بزرگی دارند. ما می‌خواهیم آن‌ها را سر میز مذاکره بیاوریم. من اما عجله‌ای ندارم.»

علی خامنه‌‌ای رهبر جمهوری اسلامی در دیداربا شینرو آبه، نخست‌وزیر ژاپن حاضر نشد نامه ترامپ را بخواند. خامنه‌ای به آبه گفت:

«شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمی‌دانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.»

وزارت خارجه ایران دخالت در حمله به نفت‌کش‌ها در دریای عمان را قویاً تکذیب کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا در گفت وگو با فاکس‌نیوز به ایران نسبت به بستن تنگه هرمز هشدار داد. ترامپ گفت: تنگه هرمز هرگز بسته نخواهد شد و اگر این اتفاق بیفتد برای مدت زمان طولانی نخواهد بود.

شرکت هلندی مسئول نجات نفت‌کش‌ها شد

بوسکالیس رویال اعلام کرد وضع نفتکش فرانت آلتر با محموله اشتعال‌پذیر نفتا بحرانی است. چین و آلمان خواهان خویشتنداری و تحقیقات مستقل شدند.

شرکت هلندی بوسکالیس رویال که دفتر آن در شهر پیپتدرخت، هلند قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان در زمینه تعمیر و نگهداری سازه‌های دریایی است مأمور شد دو نفت‌کش خسارت دیده در اثر حمله احتمالی در تنگه هرمز را نجات دهد.

بوسکالیس رویال جمعه ۱۴ ژوئن/۲۴ خرداد اعلام کرد که با شرکت بیمه‌ای که هر دو نفتکش را بیمه کرده است، قرارداد نجات دو نفتکش فرانت آلتر و کوکوکا کوریجوس را به امضاء رساند.

شرکت بوسکالیس همچنین اعلام کرد که وضع نفتکش فرانت آلتر با محموله سوخت «نفتا» که از اشتعال‌پذیری بالایی هم برخوردار است، بحرانی است.  شرکت بوسکالیس جزئیات بیشتری را افشا نکرده است اما خدمه نفتکش توسط ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا نجات پیدا کرده‌اند و حریق در عرشه نفتکش نیز مهار شده است.

بر اساس این گزارش شرکت بوسکالیس وضع نفتکش کوکوکا کوریجوس باثبات است و می‌توان ان را به یکی از بنادر خلیج فارس منتقل کرد.

دولت آلمان: لازم است تحقیقات مستقل انجام شود

دولت آلمان خواهان تحقیقات مستقل پیرامون حادثه نفتکش‌ها در تنگه هرمز شد. دولت آلمان این حادثه را بسیار نگران‌کننده دانست.

اولریکه دمر، سخنگوی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در یک نشست خبری که جمعه در برلین برگزار شد گفت که جامعه بین‌الملل می‌بایست از مانع از مجموعه حوادث پی در پی در واکنش به حمله نفتکش‌ها بشود.

سخنگوی مرکل گفت اطلاعات کافی در دست نیست که بتوان با اتکا به آن مسئول حمله به نفتکش‌ها را شناسایی کرد.

به گفته اولریکه دمر، آنچه که اکنون اهمیت دارد این است که بررسی‌ها و تحقیقات مستقل آغاز شود. سخنگوی مرکل خاطرنشان کرد که دولت آلمان از تحقیقات پیرامون حادثه نفتکش‌ها حمایت می‌کند.

وزارت دفاع آمریکا ویدیویی منتشر کرده که بر اساس آن قایق سپاه به نفتکش کوکوئا نردیک می‌شود. خدمه نفتکش اما اعلام کرده‌اند که قبل از حمله چند «شی پرنده» را در آسمان مشاهده کرده‌اند. ایران هرگونه مشارکت در این حمله را قویاً رد کرده است.

چین: هیچکس خواهان وقوع جنگ در دریای عمان نیست

وزارت خارجه چین اعلام کرد هیچ‌کس خواهان وقوع جنگ در دریای عمان نیست. سخنگوی وزارت خارجه چین در یک نشست خبری که جمعه در پکن برگزار شد از همه طرف‌ها خواست که خویشتنداری پیشه کنند و از طریق گفت‌وگو اختلافات موجود را حل کنند.

به گزارش آسوشیتدپرس گنگ شوانگ گفت:

 «امیدواریم همه طرف‌های مرتبط آرامش خود را حفظ کرده و خویشتن‌داری پیشه کنند و از تشدید بیشتر تنش‌ها جلوگیری کنند. همچنین امیدواریم همه طرف‌ها بتوانند به طور مشترک از امنیت حمل و نقل دریایی در آب‌های مربوطه و صلح و ثبات در منطقه محافظت کنند.»

گنگ در همان حال اعلام کرد جمهوری خلق چین همواره از امنیت انرژی و حقوق قانونی شرکت‌های خود در منطقه خلیج فارس حفاظت خواهد کرد.

شامگاه گذشته عادل الجبیر، وزیر مشاور سعودی در امور خارجه در گفت‌وگو با «سی ان ان» اعلام کرده بود که عربستان سعودی با ارسال پیام‌هایی به سران جمهوری اسلامی اطلاع داده که این کشور هم خواهان وقوع جنگ در خلیج فارس و دریای عمان نیست.

ژاپن به خلیج فارس نیروی نظامی اعزام نمی‌کند

وزیر دفاع ژاپن اعلام کرد این کشور قصد ندارد در واکنش به حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان به منطقه خاورمیانه نیرو اعزام کند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس تاکاشی ایوایا در یک نشست خبری که جمعه ۱۴ ژوئن/ ۲۴ خرداد در توکیو برگزار شد در جمع خبرنگاران اعلام کرد که در نظر دولت ژاپن موقعیت منطقه به شکلی نیست که بتوان آن را به عنوان «تهدید مستقیم ژاپن» درک کرد.

یکی از دو نفتکشی که در دریای عمان در نزدیکی تنگه هرمز مورد حمله قرار گرفتند به ژاپن تعلق داشت. این حمله همزمان به سفر شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن به تهران و دیدار و گفت‌وگوی او با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی با هدف کاهش سطح تنش‌ها در خاورمیانه انجام شد.

۲۱ خدمه فیلیپینی نفتکش ژاپن توسط نیروهای ناوگان پنجم دریایی ایالات متحده نجات یافتند.

تاکاشی ایوایا، وزیر دفاع ژاپن در نشست خبری خود در توکیو گفت حادثه نفت‌کش‌ها در دریای عمان «حق دفاع مشروع» برای یک کشور را توجیه نمی‌کند و به همین سبب ژاپن قصد ندارد نیروی نظامی به تنگه هرمز اعزام کند.

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران صبح جمعه اعلام کرد که مسئولیت تأمین امنیت تنگه هرمز با ایران است.

خدمه نفت‌کش ژاپن گزارش وزارت دفاع آمریکا را نقض کردند

وزارت دفاع آمریکا ویدیویی منتشر کرده که نشان می‌دهد یک قایق سپاه با شماری از نیروهای سپاه پاسداران دیده می‌شود که تلاش می‌کنند یک مین منفجر نشده را از بدنه نفتکش کوکوکا کاریجس جدا کنند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس رییس شرکت کوکوکا سانجیو،‌ متعلق به ژاپن اعلام کرد در حمله پنجشنبه ۲۲ خرداد به نفتکش این شرکت در دریای عمان دو شی پرنده موجب خسارت به این تانکر شده‌اند.

نفتکش ژاپن در حال انتقال محصولات نفتی از دریای عمان به سنگاپور و تایلند بود که هدف دو حمله قرار گرفت.

یوتاکا کاتادا، رییس شرکت کوکوکا سانجیو جمعه در یک نشست خبری اعلام کرد که بر اساس گزارش‌های خدمه این نفتکش، حمله توسط «اشیای پرنده» انجام شده است. کاتادا با اشاره به ماهیت خسارتی که به نفتکش‌ وارد آمده و بالاتراز سطح دریا قرار دارد، گفت حمله به نفتکش قطعاً با مین انجام نشده و این ادعایی نادرست است.

به گفته کاتادا خدمه کشتی همچنین گزارش داده‌اند که در دوردست یک شناور نیروی دریایی ایران را نیز مشاهده کرده‌اند. اما معلوم نیست که این شناور قبل از حمله یا بعد از حمله به محل حادثه نزدیک شده است.

سرهنگ اِرل براون، سخنگوی سنتکام بامداد جمعه با صدور بیانیه‌ای از اعزام ناوشکن «مِیسون» مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده لیزری به منطقه غرب آسیا و محل حادثه دو نفتکش در دریای عمان خبر داد. براون در این بیانیه با رد هرگونه منفعت آمریکا در شروع جنگ در غرب آسیا، تاکید کرد:

«ما هیچ تمایلی به مشارکت در جنگی جدید در خاورمیانه نداریم. ما از منافع خود دفاع می‌کنیم اما جنگ با ایران نه با منافع استراتژیک ما همخوانی دارد و نه به نفع جامعه جهانی است.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز در نشست خبری شامگاه گذشته خود در واشنگتن با صراحت گفت حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان چرخشی در سیاست آمریکا در قبال ایران به وجود نیاورده است:

«سیاست ما همچنان تحریم اقتصادی و تلاش دیپلماتیک برای بازگرداندن ایران در موقع مناسب بر سر میز مذاکره برای دستیابی به یک توافق جامع است.»

حادثه نفتکش‌ها در اجلاس «جی ۲۰»

هیروشیگو سکو، وزیر صنایع ژاپن روز جمعه در یک نشست خبری در توکیو اعلام کرد که حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان در دستور کار وزیران اقتصاد و محیط زیست کشورهای گروه «جی ۲۰» قرار گرفته است. اجلاس بیست کشور صنعتی جهان شنبه آینده در اوزاکای ژاپن برگزار می‌شود.

ژاپن ۸۰ درصذ از نفت مورد نیاز خود را از طریق خلیج فارس تأمین می‌کند. وزیر اقتصاد ژاپن در ادامه سخنانش با اشاره به اهمیت خلیج فارس گفت:

«تأمین امنیت انرژی با سایر وزیران [کشورهای صنعتی جهان] به عنوان یک موضوع سیاسی مهم به بحث گذاشته می‌شود. خاورمیانه برای امنیت انرژی در جهان اهمیت کلیدی دارد. مایلیم با سایر وزیران کشورهای صنعتی نکرانی‌هایمان درباره تهدیدها [در این منطقه] را مطرح کنیم.»

پانویس:

این خبر در طول روز چندین بار به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد

حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان: