در حالیکه نخستوزیر ژاپن بهمنظور کاهش تنش بین ایران و آمریکا در ایران بهسر میبرد، دو نفتکش در دریای عمان دچار آتشسوزی شدند. برخی رسانهها از وقوع انفجار در این دو نفتکش نوشتهاند. ایران اعلام کرد که ۴۴ ملوان نفتکشهای سانحهدیده را نجات داده است. قیمت نفت بلافاصله افزایش یافت.
بهگزارش آسوشیتدپرس، گروه «عملیات تجارت دریایی بریتانیا» (UKMTO) که از سوی نیروی دریایی این کشور اداره می شود، خبر داد که پنجشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن دو نفتکش در دریای عمان آتش گرفتند. این گروه بهدلیل تنش موجود بین واشنگتن و تهران خواستار «احتیاط بسیار» در این زمینه شده است.
«عملیات تجارت دریایی بریتانیا» یک نیروی دریایی است که هدف اصلی آن ارائه کانال اطلاعاتی بین ارتش بریتانیا (شامل نیروهای امنیتی) و تجارت بینالمللی دریایی است.
این گروه اعلام کرد که در زمینه سانحه دو نفتکش به تحقیقات بیشتری نیاز است.
آسوشیتدپرس بهنقل از شرکتی که یکی از نفتکشهای حادثهدیده را اداره میکند نوشته است که آتشسوزی یکی از کشتیها ناشی از انفجار بوده و ۲۱ ملوان کشتی دوم تخلیه شدهاند و یک نفر نیز در این حادثه کمی آسیب دیده است.
جاشوا فری، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین گفت که حادثه فوق به آنها نیز گزارش شده اما جزئیاتی درباره آن ارائه نداد.
رویترز نیز خبر داد که ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرده که به کمک نفتکشهای حادثهدیده خواهد شتافت.
همزمان، شبکه العالم که به جمهوری اسلامی نزدیک است، بهنقل از «منابع محلی عمان» گفته است که آتشسوزی نتیجه دو انفجار پیاپی بوده و دو نفتکش بزرگ حامل نفت خام هدف حمله قرار گرفتهاند.
شبکه العالم افزوده است که «منابع محلی پاکستان» نیز صدای این انفجارها را تأیید کردهاند و یکی از دو نفتکش در حال غرق شدن است.
بر اساس این گزارشها، نفتکشهای حادثهدیده شامل نفتکش فرانت آلتر (Front Altair) با پرچم جزایر مارشال و کوکوکا کوریجوس «Kokuka Courageous» با پرچم پاناما بودهاند و خدمه این نفتکشها در حال تخلیه هستند.
وزارت بازرگانی ژاپن گفته است که دو تانکر نفتی حادثهدیده در نزدیکی تنگه هرمز حامل «کالاهای مربوط به ژاپن» بودند.
اللهمراد عفیفی، مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان نیز به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، اعلام کرد که ۴۴ ملوان دو فروند کشتی نفتکش خارجی که صبح پنجشنبه در دریای عمان دچار حادثه شدند با هماهنگی مرکز جستوجو و نجات دریایی هرمزگان از آب گرفته شده و توسط شناور ناجی ایرانی به بندر جاسک منتقل شدند.
بهگفته او، اولین شناور ساعت ۸ و۵۰ دقیقه صبح در فاصله ۲۵ مایلی جاسک دچار حادثه شد. این کشتی با پرچم جزایر مارشال با محموله اتانول از مبداء بندر الروس کشور قطر به سمت تایوان در حرکت بود که از میانه کشتی دچار حریق شد. ۲۳ خدمه این کشتی پس از حادثه خود را به آب انداختند و بنا به گزارش ایرنا با هماهنگی و هدایت مرکز جستوجو و نجات دریایی هرمزگان توسط یک فروند کشتی عبوری از آب گرفته شده و به شناور ناجی ایرانی تحویل داده شدند.
براساس این گزارش، بهفاصله یک ساعت پس از کشتی اول، در ساعت ۹ و۵۰ دقیقه در فاصله ۲۸ مایلی جاسک کشتی دیگر دچار حریق شد.این نفتکش با پرچم پاناما از یکی از بنادر عربستان سعودی به سمت سنگاپور در حرکت بود و محموله آن متانول گزارش شده است.
این گزارش میافزاید، ۲۱ خدمه این کشتی نیز پس از حادثه خود را به آب انداختند که با هماهنگی و هدایت مرکز جستوجو و نجات دریایی هرمزگان از آب گرفته شده و تحویل شناور ناجی ایران شدند.
خبرگزاری بلومبرگ نیز بهنقل از یک مقام بندر فجیره امارات متحده عربی از آتشسوزی در نفتکش «فرونت الطائر» خبر داده و گفته است که این نفتکش حامل محموله نفتی از ابوظبی امارات بود.
آسوشیتدپرس نوشته است که در پی این رویداد قیمت نفت ۴ درصد افزایش یافت و به ۶۲ دلار در هر بشکه رسید.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران در تحلیلی سانحه نفتکشها در دریای عمان را به آمریکا نسبت داده و نوشته است: «این دسیسه بخشی از دور جدید از منازعات علیه ایران و حرکتی در پازل کلانتر استراتژی فشار حداکثری برای به سازش کشاندن تهران و تن دادن به میانجیگری و پایان راهبرد مؤثر مقاومت ایران است.»
تسنیم افزوده است: «حضور نخستوزیر ژاپن در ایران که رسانههای غربی بسیار در تلاشاند تا ذیل مفهوم “میانجیگری” آن را معنا کنند، ذیل همین استراتژی است.»
حادثه دو نفتکش در دریای عمان زمانی رخ داده است که تلاشها برای کاهش تنش بین ایران و آمریکا ادامه دارد و شینزو آبه (مرسوم در خود ژاپن: آبه شینزو / Abe Shinzō) نخستوزیر ژاپن در تهران بهسر میبرد تا در این زمینه با مقامهای ارشد ایران گفتوگو کند.
او روز گذشته چهارشنبه ۲۲ خرداد / ۱۲ ژوئن در نخستین روز سفر خود با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی دسیدار کرد. نخستوزیر ژاپن نسبت به احتمال درگیری نظامی تصادفی بین ایران و آمریکا هشدار داد و از ایران خواست که سهم خود برای صلح و ثبات در منطقه را ادا کند. روحانی اما همچنان اعلام کرد که ایران آغازگر هیچ جنگی نیست.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه در حاشیه دیدار با رئیس جمهوری لهستان درباره ایران گفت: «اکنون ایران در آشفتگی بهسر میبرد و با دشواریهای زیادی روبهروست. من نمیخواهم وضع آنها چنین باشد. اما ما [صادرات] نفت و بسیاری دیگر از چیزهای آنها را متوقف کردهایم.»
در روز ۲۲ اردیبهشت / ۱۲ مه نیز علیه چهار فروند کشتی تجاری، از جمله دو نفتکش سعودی در نزدیکی آبهای سرزمینی امارات در شرق بندر فجیره «عملیات تخریبی» انجام شد. بلافاصله یک هیأت آمریکایی تحقیقات درباره این حادثه را آغاز کرد و ۱۰ روز بعد (چهارشنبه یکم خرداد / ۲۲ مه/ ۱ خرداد هیأتی از کارشناسان فرانسوی و نروژی و سعودی نیز تحقیقات مشترک دیگری را در اینباره آغاز کردند.
هیأت تحقیق ۱۶ خرداد / ۶ ژوئن گزارش خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داد. در این گزارش آمده بود که حمله به نفتکشهای فجیره مستلزم ناوبری و هدایت دقیق قایقهای تندرو و غواصهای دورهدیده است. کارشناسان احتمال دادند که چندین گروه تخریب در این عملیات شرکت داشتند. آنها مواد منفجره را با دقت بسیار زیاد در زیر سطح آب در بدنه نفتکشها کار گذاشتند و انفجارها به گونهای بود که نفتکشها آسیب ببینند اما غرق نشوند. هیأت تحقیق تخمین زده است که عملیات تخریب نفتکشها در کمتر از یک ساعت انجام شده است. با این حال در گزارش تحقیقات حادثه نفتکشهای فجیره از ایران نامی برده نشد.
ــــــــــــــــــــــــــــ
توضیح: تیتر و عکس این خبر با اطلاعات تازه بهروز شد.
بیشتر بخوانید: