در یک ماه اخیر حسن روحانی دو بار موضوع «اختیارات ویژه» رئیسجمهوری را مطرح کرده است. رئیس دفتر او میگوید شرایط کنونی پیچیده است و نیاز به تصمیمگیریهای سریع و صریح دارد و به همین دلیل روحانی این موضوع را مطرح کرده است.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری اسلامی جمعه ۱۷ خرداد درباره موضوع اختیارات ویژه رئیسجمهوری گفت: «روحانی اختیاراتی را دارد که برای حل مشکلات کشور و رفاه حال مردم از آنها استفاده خواهد کرد.»
او در همین حال افزود: «امروز فشارهای خارجی روی کشور زیاد شده و همین امر بر مسائل اقتصادی و تجاری سایه افکنده است بنابراین اداره کشور در این شرایط نیاز به تمرکز، مدیریت و تصمیمگیری صریح و صحیح دارد. رئیسجمهوری باید بتواند درباره مسائل سریع تصمیم بگیرد لذا اگر مسئله را تحت این عنوان مطرح کردند، به همین خاطر است.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران آخرین بار چهارم خردادماه جاری در دیدار با «جمعی از فعالان رسانهای»، شرایط اقتصادی ایران را «ویژه»، «جنگی» و غیرقابل قیاس با گذشته خواند و بار دیگر خواستار افزایش «اختیارات رئیس دولت» در «شرایط ویژه» شد.
او با بیان اینکه «اگر قانون اساسی اجرا شود، دولت اختیارات کافی دارد»، گفته بود: «شرایط جنگ با شرایط عادی تفاوت دارد و در ۸ سال دفاع مقدس تمام اختیارات در شورای عالی پشتیبانی جنگ جمع شده بود.»
حسن روحانی ۳۱ اردیبهشت نیز در سخنانی اختیارات رئیس دولت برای آنچه که «شرایط جنگی» عنوان کرد را ناکافی دانسته بود. عباسعلی کدخدایی عضو شورای نگهبان اما در پاسخ به این اظهارات، در توئیتر نوشت: «رؤسای جمهور ادوار مختلف، طبق قانون اساسی اختیارات وسیعی داشتهاند، و در این دوره نیز اختیارات بیشتری متناسب با شرایط کشور تفویض شده است. آیا از ظرفیت این اختیارات گسترده برای حل مشکلات استفاده شده است؟»
حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان تهران نیز در واکنش به سخنان روحانی نوشت: «جناب روحانی در تمامی طول ۴۰ سال گذشته یکی از مسئولان بلندپایه نظام بودهاند، بنابراین نمیتوانند ادعا کنند که از ساز و کارهای قانونی جمهوری اسلامی ایران بیخبر بودهاند و سؤال این است که وقتی میدانستید رئیسجمهور- به قول خودتان- برای انجام وظایفی که قانون اساسی بر عهده او گذارده است، اختیارات لازم و کافی ندارد! چرا برای تصدی پست ریاست جمهوری نامزد شدید؟! (…) “اختیار لازم” را داشتید ولی با عرض پوزش این سؤال در میان است که آیا «توان لازم» را هم داشتید!»
براساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی «پس از مقام رهبری، رئیسجمهور عالیترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیماً به رهبری مربوط می شود، برعهده دارد». با این حال بهدلیل اختیارات گسترده رهبر جمهوری اسلامی و نهادهای نظامی، انتصابی و موازی در ایران، در گذشته نیز رئیسان جمهوری قبلی از محدود بودن اختیارات خود انتقاد کرده بودند.
حسن روحانی اما هنوز بهطور روشن از این «اختیارات ویژه» سخن نگفته است. طرفداران روحانی در پی سخنان او خواهان تشکیل «شورای پشتیبانی جنگ اقتصادی» شدهاند که برخی این درخواست را تلاشی برای یکدست کردن سیاست خارجی ایران در برابر تحریمها دانستهاند.
بیشتر بخوانید: