رئیس بانک مرکزی ایران از سفر چهار روزه خود به سئول به تهران بازگشت. پس از تحریمهای آمریکا علیه ایران مبادلات تجاری شرکتهای کره جنوبی با ایران ۷۰ درصد کاهش یافت و بانکهای این کشور با ایران دچار مشکل شدند. همتی در کره جنوبی خواستار اقدام جدی مسئولان کره در حل هرچه سریعتر مشکلات شد.
عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی که شامگاه یکشنبه ۱۲ خرداد به سئول رفته بود، پس از چهار روز مذاکره با مقامات کره جنوبی درباره مشکلات تجاری و بانکی دو کشور به تهران بازگشت.
او در این سفر با وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و قائم مقام وزارت خارجه کره جنوبی در مورد روابط اقتصادی و مسائل پولی ومالی دو کشور دیدار و گفت و گو کرد.
همتی پیش از سفر به سئول در دیدار با سفیر کره جنوبی در ایران، از کارشکنی بانکهای کرهای در استفاده ایران از منابع بانک مرکزی گله کرده و روند فعلی را غیرقابل تحمل دانسته بود.
عبدالناصر همتی در سفر به کره جنوبی در دیدار با رئیس بانک مرکزی کره، خواستار اقدام جدی مسئولان کره در حل مشکلات بانکی دو کشور شد.
او در این دیدار از کاهش حجم مبادلات اقتصادی دو کشور از سال گذشته میلادی بر اثر تحریمهای آمریکا انتقاد کرد و مشکلات بانکی طرفین را که در دیدار با سفیر کره بیان کرده بود بار دیگر مطرح کرد.
رئیس بانک مرکزی ایران مشکلات بانکی دو کشور را به دلیل «محافظهکاری بیش از حد طرف کرهای» در قبال تحریمهای آمریکا دانست.
لی یو- یئول، رئیس بانک مرکزی کره جنوبی اقدامات بانکهای کرهای را عمدتاً به دلیل نگرانی آنها از تحریمهای آمریکا عنوان کرد و گفت تلاش خود را برای پیگیری و حل موضوع به کار خواهد برد.
پس از تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکتهای بزرگ کره جنوبی مجبور شدند، روابط تجاری خود با ایران را کاهش دهند و بر سر راه فعالیت دو بانک بزرگ ووری بانک و اینداستریال بانک کره در ایران مشکلات بسیاری ایجاد شد. شرکتهای حمل و نقل و کشتیرانی بزرگ کره جنوبی نیز حاضر به ادامه روابط با ایران نشدند و بیمه کشتیرانی آنها برای بارگیری به مقصد ایران نیز دچار مشکلات تحریمی شد.
عبدالناصرهمتی در دیدار با معاون وزیر تجارت و انرژی کره جنوبی از تأثیر منفی عملکرد بانکهای کرهای بر حجم تجارت دو کشور انتقاد کرد.
هونگ نام کی، معاون نخستوزیر و وزیر اقتصاد کره جنوبی از اعلام آمادگی برای حل مشکلات بانکی سخن گفت. چگونگی حل این مشکلات روشن نیست.
این در حالی است که عبدالناصر همتی در کره جنوبی، سیاستهای آمریکا در فشار حداکثری علیه ایران را «شکست خورده» دانست و گفت: «ما علاقمند نیستیم تحت تأثیر محدودیتهای ایجادشده از سوی آمریکا، روابط ایران و کره جنوبی آسیب ببیند.»
حسین تنهایی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی در فروردینماه سال جاری گفته بود که پس از اعمال تحریمهای آمریکا تجارت ایران و کره جنوبی ۷۰ درصد کاهش داشته است و بسیاری از شرکتهای متوسط و کوچکی که با ایران روابط داشتند، ورشکست شدهاند.
تنهایی گفته بود: «حجم روابط برخی از شرکتهای بزرگ کره جنوبی با آمریکا به اندازهای است که ۲۵ درصد تجارت آنها با سایر کشورهای دنیا را شامل میشود و این در حالی است که روابط تجاری آنها با ایران، تنها یک درصد از حجم تجارت آنها را تشکیل میدهد؛ این یعنی حجم تجارت آنها با آمریکا، ۲۵ برابر حجم تجارت این شرکتها با ایران است.»
به گفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی، ۲۰ تا ۲۵ درصد از کاهش روابط تجاری این دو کشور مربوط به کاهش صادرات لوازم خانگی دو شرکت بزرگ تولید لوازم خانگی کرهای به ایران است.
کره جنوبی در کنار چین، هند و ژاپن از جمله کشورهایی است که از بیم واکنش تجاری آمریکا از خرید نفت ایران خودداری میکند.
روز گذشته، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران در ماه مه به ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسید که کاهشی ۷۰ درصدی را نشان میدهد. ایران در چهار ماهه نخست سال ۲۰۱۹، روزانه به طور متوسط ۱،۵ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی صادر کرده بود.
تا قبل از خروج آمریکا از برجام در ماه مه سال گذشته، صادرات نفت ایران به ۲ میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز میرسید.
کره جنوبی سومین خریدار بزرگ نفت ایران و بزرگترین واردکننده میعانات ایران پیش از بازگشت تحریمهای آمریکا علیه تهران بود. این کشور از جمله هشت کشوری بود که از معافیت تحریمهای نفتی آمریکا برخوردار بود اما آمریکا اردیبهشت / آوریل سال جاری معافیت نفتی برای مشتریان نفت ایران را متوقف کرد.
بیشتر بخوانید: