تنش از تنگه هرمز به سمت تنگه تایوان رفت: تایوان قصد دارد از ایالات متحده آمریکا بیش از ۱۰۰ فروند تانک و سامانههای دفاع موشکی و سیستمهای مقابله با واحدهای زرهی خریداری کند. این قرارداد تسلیحاتی سطح تنش چین با ایالات متحده آمریکا را افزایش میدهد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس وزارت دفاع آمریکا پنجشنبه ۶ ژوئن/ ۱۶ خرداد اعلام کرد که دولت تایوان درخواست خرید ۱۰۸ فروند تانک ام ۱ آ ۲ آبرامز، ۱۲۴۰ موشک ضد تانک تاو، ۴۰۹ موشک ضد تانک جاولین و ۲۵۰ موشک دفاع هوایی استرینگر را به دولت آمریکا ارائه داده است.
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که دولت آمریکا به این درخواست از مجرای قانونی رسیدگی میکند.
بر اساس گزارشهای تأیید نشدهای دولت تایوان همچنین قصد دارد ۶۶ فروند جنگنده اف ۱۶ از آمریکا بخرد.
وی فنگه، وزیر دفاع چین یکشنبه ۱۲ خرداد در «نشست امنیت آسیا: گفتوشنود شانگری-لا» اعلام کرد که چین تا آخر برای تایوان خواهد جنگید. ژنرال وی گفت:
«هر کس خطر کند و از خطوط قرمز بگذرد، ارتش آزادیبخش خلق، قاطعانه دست به اقدام خواهد زد و تمامی دشمنان را شکست خواهد داد. همانطور که آمریکا جداییناپذیر است، چین هم جداییناپذیر است.»
یک روز قبل از سخنرانی وزیر دفاع چین، پاتریک شاناهان، کفیل وزارت دفاع آمریکا در سخنانی که در اجلاس «گفتوشنود شانگری-لا» در سنگاپور ایراد کرد گفت ایالات متحده برای دفاع از متحدان آسیایی خود به سرمایهگذاری در فناوریهای پیشرفته و جدید نظامی روی می آورد. شاناهان به جمهوری خلق چین هشدار داد که از «رفتارهایی که حاکمیت ملی کشورهای دیگر» را نقض میکند دست بردارد.
جمهوری خلق چین دولت تایوان را غیرقانونی میداند، خواهان بازگشت این سرزمین به خاک اصلی چین است و آمادگی خود را برای استفاده از خشونت در صورت لزوم اعلام کرده است. جمهوری خلق چین از برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهایی که تایوان را به رسمیت بشناسند خودداری میکند. تایوان فقط با ۲۱ کشور عضو سازمان ملل روابط رسمی دارد. سایر کشورها از جمله آمریکا در تایپه، پایتخت تایوان دفاتر فرهنگی، اقتصادی دایر کردهاند که کار سفارتخانه و کنسولگری را انجام میدهد.
تسلط چین بر تنگه تایوان به معنای تسلط این کشور بر منطقه هند – آرام (ایندوپاسفیک) است که اقیانوس هند و اقیانوس آرام را به هم پیوند میدهد. بسیاری از کشورهای جنوب شرق آسیا در این منطقه آبی قرار دارند.
پاتریک شاناهان، در اولین روز فعالیتش به عنوان کفیل وزارت دفاع از رهبران غیرنظامی ارتش آمریکا خواست تا تمرکز را بر روی «چین و مشخصاً چین» بگذارند. اما افزایش تنشها با ایران در ماههای گذشته مانع از تمرکز بر جمهوری خلق چین شده است.
قبل از سفر وزیر دفاع آمریکا برای شرکت در اجلاس «گفتوشنود شانگری-لا»، البریج کولبای، مدیری که نقش اصلی در تغییر سیاستهای دفاعی آمریکا ایفا کرده، با توجه به تنش ایران و آمریکا در خلیج فارس به رویترز گفته بود:
«چین میتواند دنیا را تغییر دهد. ما نمیتوانیم شرق آسیا را از دست بدهیم. شرق آسیا به اندازه جواهر روی تاج برای ما باارزش است. بنابراین ما باید در خاورمیانه بمانیم اما دما (تنش) را پایین بیاوریم و منتظر علامت باشیم.»
بیشتر بخوانید: