شماری از اعضای کنگره از جمله نمایندگان دموکرات و برخی از جمهوری‌خواهان در پی تصویب قانونی هستند که بتوانند براساس آن از فروش هشت میلیارد دلار سلاح به عربستان سعودی و امارات عربی متحده جلوگیری کنند. فروش سلاح به این میزان با تصمیم دونالد ترامپ بدون اعلام نظر کنگره انجام شد.

کنگره آمریکا ـ عکس از آرشیو
کنگره آمریکا ـ عکس از آرشیو

خبرگزاری رویترز، چهارشنبه ۱۵ خرداد / ۵ ژوئن به‌نقل از برخی دستیاران کنگره، نوشته است که اقدامات اولیه مربوط به تصویب قانون جدید در روزهای آینده اعلام خواهد شد و قانون‌گذاران قصد دارند با تصویب این قانون ۲۲ مجوز اخیر دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای معاملات تسلیحاتی با عربستان سعودی و امارات را متوقف کنند.

سناتور دموکرات رابرت منندز، از ایالت نیوجرسی این طرح را ارائه داده و لیندزی گراهام، از حزب جمهوری‌خواه و ایالت کالیفرنیای جنوبی او را در این طرح همراهی می‌کند.

منندز در بیانیه‌ای اعلام کرده که کنگره دیگر در مقابل تصمیم‌های دولت ترامپ درباره فروش تسلیحات سکوت نخواهد کرد.

دولت ترامپ ۳ خرداد / ۲۴ مه بدون مجوز کنگره خبر داد که ۲۲ معامله تسلیحاتی با عربستان سعودی و امارات متحده عربی و اردن انجام خواهد داد.

ترامپ به استناد یک قانون فدرال که تاکنون کمتر مورد استفاده قرار گرفته، مجوز این قرارداد ۸ میلیارد دلاری را صادر کرد. او تنش‌ها با ایران را یک «وضعیت اضطراری» اعلام کرد و با استناد به آن، قرارداد فروش تسلیحات را تایید کرد.

با اعلام «وضعیت اضطراری»، دولت آمریکا می‌تواند بدون مجوز کنگره براساس قانون «کنترل صادرات تسلیحات» اقدام به فروش تسلیحات کند. این قانون در سال ۱۹۷۶ تصویب شد.

تصمیم دولت آمریکا برای فروش تسلیحات به این کشورهای عربی با خشم نمایندگان دو حزب اصلی آمریکا در کنگره روبه‌رو شد و سناتورها آن را اقدامی به‌منظور زیر سئوال بردن اختیارات کنگره و دور زدن آن ارزیابی کردند.

اکنون از اقداماتی که نمایندگان کنگره می‌توانند انجام دهند تجدید نظر در قانون «کنترل صادرات تسلیحات» است. آن‌ها می‌خواهند محدودیت‌های تازه‌ای بر اختیار رئیس‌جمهوری ایجاد کنند و تنها در مواردی که وضعیت کاملاً اضطراری است آن را مجاز به صدور تسلیحات کنند.

اعضای کنگره آمریکا ماه‌ها فروش تجهیزات نظامی به عربستان سعودی و امارات متحده عربی را به دلیل شمار بالای تلفات غیرنظامیان در حملات هواییِ ائتلاف سعودی در یمن و همچنین نقض حقوق بشر در جریان قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول، مسدود کردند.

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه در بیانیه‌ای گفته است: «می‌دانم که عربستان سعودی متحد استراتژیک ماست، (اما) رفتار محمد بن سلمان، شاهزاده سعودی، نمی‌تواند نادیده گرفته شود. اکنون زمان آن نیست که به‌شکل معمول با عربستان سعودی معامله کنیم.»

گراهام افزود انتظار می‌رود تصویب قانون جدید با «حمایت قوی دو حزب» همراه شود.

براساس آمار مؤسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم در سال ۲۰۱۸ آمریکا، چین، عربستان سعودی، هند و فرانسه به ترتیب بیشترین هزینه نظامی را داشته‌اند که در مجموع ۶۰ درصد کل هزینه نظامی جهان را تشکیل می‌دهد.

بیشتر بخوانید: