بنا به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، صادرات نفت ایران از آغاز سال ۲۰۱۲ و با شدت یافتن تحریم‌های غرب، به میزان ۴۰ درصد کاهش یافته است.

خبرگزاری رویترز امروز، ۲۴ خرداد (۱۳ ژوئن) به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی گزارش داد نشانه‌ها حاکی از آن است که صادرات نفت ایران که نبض حیات اقتصاد این کشور به‌شمار می‌آید، از روزانه دو و نيم میلیون بشکه در پایان سال ۲۰۱۱ به روزانه يک و نيم میلیون بشکه در ماه‌های آوریل و مه ۲۰۱۲ کاهش یافته است.

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش ماهیانه خود نوشت: “اگر بازارهای صادرات به اجبار به همین شکل باقی بماند و انبارهای ذخیره نفت ایران پر شود، احتمال می‌رود که این کشور در ماه‌های آتی مجبور شود تولید نفت خام خود را نیز تا میزان قابل توجهی کاهش دهد.”

بنا به این گزارش، این آژانس معتقد است که ایران هنوز روزانه ۳/۳ میلیون بشکه نفت خام تولید می‌کند که البته از ۳/۵ میلیون بشکه نفت خامی که به‌طور روزانه در سال گذشته تولید می‌کرد کمتر است. به این ترتیب، این کشور آن حجم از نفت خام تولیدی‌اش را که فروش نمی‌رود، ذخیره می‌کند.

این آژانس معتقد است که ایران هنوز روزانه ۳/۳ میلیون بشکه نفت خام تولید می‌کند که البته از ۵/۳ میلیون بشکه نفت خامی که به‌طور روزانه در سال گذشته تولید می‌کرد کمتر است

دولت ایران این موضوع را که در مورد فروش نفت خود با مشکل مواجه شده باشد، رد کرده است. با این وجود، مدارک و شواهد حاکی از آن است که مشتریان اصلی نفت خام ایران از جمله کشور چین به خاطر فشارهایی که آمریکا برای کاهش روابط تجاری‌شان با ایران به آن‌ها وارد می‌کند، پیشنهاد ایران مبنی بر فروش نفت خام به قیمت ارزان‌تر را نیز رد می‌کنند.

آمریکا برای وادار کردن دولت ایران به متوقف ساختن برنامه هسته‌ای‌‌اش در تلاش است که با تحریم اقتصادی کشورهای خریدار نفت ایران، درآمد حاصل از فروش نفت این کشور را قطع کند.

دولت آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که کشورهای هندوستان، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه در همین راستا به طرز چشمگیری واردات نفت خام خود از ایران را کاهش داده‌اند.

آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر این باورند که هدف از پیشبرد برنامه هسته‌ای ایران ساخت سلاح‌های هسته‌ای است. این در حالی است که ایران بارها تأکید کرده است که اهدافی غیرنظامی و صلح‌آمیز را از برنامه هسته‌ای خود دنبال می‌کند.