آمریکا می‌گوید مدارکی در دست دارد که نشان می‌دهند رژیم اسد بار دیگر از سلاح شیمیایی استفاده کرده و این بار استان ادلب را هدف قرار داده است. روسیه اما پیش از این هشدار داده بود که گروه‌های تروریستی می‌خواهند بار دیگر سناریوی حمله شیمیایی در سوریه را مطرح کنند.

یکی از حملات شیمیایی در سوریه ـ عکس از آرشیو
یکی از حملات شیمیایی در سوریه ـ عکس از آرشیو

دولت آمریکا از «احتمال یک حمله شیمیایی با گاز کلر» در استان ادلب، واقع در شمال غربی سوریه در صبح روز یکشنبه ۲۹ اردیبهشت / ۱۹ مه خبر داد و گفت «ایالات متحده (…) سریع و مناسب پاسخ خواهد داد».

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این‌باره گفت: «ما هنوز در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد این حادثه هستیم، اما هشدار خود را تکرار می‌کنیم: اگر رژیم اسد از سلاح‌های شیمیایی استفاده کند، ایالات متحده و متحدانش به سرعت و مناسب پاسخ خواهند داد.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، از استفاده از سلاح شیمیایی به‌عنوان خط قرمز یاد کرده بود و دو بار نیز در همین پیوند دستور حمله به اهداف رژیم دمشق را صادر کرده بود: یک بار در آوریل ۲۰۱۷، در تلافی حمله با گاز سارین در خان شیخون، و یک سال بعد با فرانسه و بریتانیا در پاسخ به حمله شیمیایی به غیر نظامیان در دوما. رژیم سوریه هر بار اتهام استفاده از سلاح شیمیایی را رد کرده است.

مورگان اورتگاس ضمن محکوم کردن روسیه به‌دلیل اجازه دادن به رژیم اسد برای استفاده از سلاح شیمیایی می‌گوید: «واقعیت، با این حال، روشن است: رژیم اسد خود تقریباً تمام حملات با سلاح‌های شیمیایی را که در سوریه رخ داده انجام داده است.»

ترامپ که حضور آمریکا در جنگ سوریه را محدود و قصد خود را برای خروج بخشی از سربازان آمریکایی اعلام کرده است، پس از حمله شیمیایی به خان شیخون در ۴ آوریل ۲۰۱۷ / ۱۵ فروردین ۱۳۹۶ خطر قرمز استفاده از سلاح‌های شیمیایی را اعلام و ارتش آمریکا با بیش از ۵۰ موشک کروز «توماهاوک» به پایگاه هوایی الشعیرات واقع در استان حمص شلیک کرد.

در حمله شیمیایی به خان شیخون بیش از ۸۰ نفر کشته شدند و سازمان ملل نیز رژیم سوریه مسئول این حملات دانست.

به‌گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این «حمله احتمالی جدید» بخشی از «کارزار خشونت‌بار رژیم اسد است و آتش‌بسی را که برای حفاظت از جان میلیون‌ها غیرنظامی در استان ادلب برقرار شده است، نقض می‌کند. حملات رژیم به شمال غربی سوریه باید متوقف شود.»

مورگان اورتگاس افزود: «ایالات متحده هشدار رئیس‌جمهوری ترامپ را که در سپتامبر ۲۰۱۸ صادر شد، تکرار می‌کند: هر گونه حمله به منطقه کاهش تنش ادلب، به‌منزله افزایش تنش خواهد بود و موجب بی‌ثباتی منطقه خواهد شد.»

از پایان ماه آوریل نیروهای رژیم سوریه و متحدان روسی‌اش حملات خود به استان ادلب را تشدید کرده‌اند. این منطقه از ماه سپتامبر «منطقه کاهش تنش» اعلام شده و در دست نیروهای تحریرالشام، شاخه قبلی القاعده در سوریه، است.

آمریکا در حالی از استفاده رژیم اسد از سلاح شیمیایی خبر می‌دهد که وزارت دفاع روسیه هفته گذشته، جمعه ۲۷ اردیبهشت / ۱۷ مه  هشدار داد که عناصر مسلح جبهه النصره خود را برای اقدامات تحریک‌آمیز در شهر سراقب در استان ادلب آماده می‌کنند تا نیروی هوایی روسیه را به استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه شهروندان غیرنظامی در سوریه متهم کنند.

وزارت دفاع روسیه گفته بود: «بر اساس اطلاعات دریافت شده از اهالی شهر سراقب، جبهه النصره تصمیم دارد از مواد شیمیایی و لاشه و ترکش‌های موشک‌های روسیه که از مناطق دیگر به آن‌جا منتقل شده است، استفاده کند».

وزارت دفاع روسیه، نیرو‌های جبهه النصره را متهم کرد که با تهیه فیلم و پخش آن از طریق رسانه‌های غربی و شبکه‌های اجتماعی، می‌خواهند چنین وانمود کنند نیروی هوایی روسیه از سلاح‌های شیمیایی علیه غیرنظامیان استفاده کرده است.

راشا تودی نیز از «سناریوی استفاده از سلاح شیمیایی» نوشت و گفت در شرایطی که نیرو‌های سوریه عملیات آزادسازی استان ادلب را آغاز کرده‌اند «گروه‌های تروریستی بار دیگر به فکر سناریوی نخ‌نما شده حمله شیمیایی افتاده‌اند».

بیشتر بخوانید: