حسن روحانی خواهان اختیارات ویژه در شرایط جنگ اقتصادی شده است. عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در برابر درخواست روحانی این پرسش را قرار داد: آیا رئیس جمهوری از اختیاراتی که به او «تفویض» شده برای حل مشکلات کشور استفاده کرده است؟ جدال بر سر این است که چه کسی مذاکره با آمریکا را پیش می‌برد؟

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی شامگاه دوشنبه ۳۰ اردیبهشت در جمع گروهی از روحانیون خواهان تمرکز قدرت و تصمیم‌گیری در نهاد ریاست جمهوری شد:

«در دوران جنگ تحمیلی نیز در مقطعی که با مشکل مواجه شدیم، شورای عالی پشتیبانی جنگ ایجاد شد و همه اختیارات در دست این شورا بود و حتی مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه نیز در تصمیم‌گیری آن شورا دخالتی نداشتند و امروز هم در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم. همانگونه که در جنگ اختیارات ویژه‌ای را از امام راحل گرفته و توانستیم جنگ را اداره کنیم و حتی موفقیت‌های بسیاری را به دست آوریم امروز هم به چنین اختیاراتی نیاز داریم.»

شورای عالی پشتیبانی جنگ به دستور روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۵ برای هماهنگی بین سپاه و ارتش و رسیدگی به وضعیت پشتیبانی جبهه‌ها و تأمین و تدارک نیروها تأسیس شد.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان چهارشنبه ۱ خرداد با اشاره به اختیارات ویژه رئیس جمهوری در قانون اساسی جمهوری اسلامی پرسشی را در برابر روحانی قرار داد:

«رؤسای جمهور ادوار مختلف طبق قانون اساسی اختیارات وسیعی داشته‌اند و در این دوره نیز اختیارات بیشتری متناسب با شرایط کشور تفویض شده است. آیا از ظرفیت این اختیارات گسترده برای حل مشکلات کشور استفاده شده است؟»

حسن روحانی اسفند سال گذشته در سخنانی که در سفرش به گیلان ایراد کرد، ادعا کرد که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی «فرماندهی جنگ اقتصادی» را به او واگذار کرده است. روحانی گفته بود:

 «اما ایشان [خامنه‌ای] فرمودند که قبول دارم هم شرایط، شرایط جنگ است و هم این شرایط نیاز به یک فرمانده دارد، اما باید فرمانده این جنگ رئیس‌ جمهوری باشد. این تأکید رهبری بود و ایشان بر آن مبنا دستور دادند که دو قوه دیگر با همه توان و در چارچوب مقررات در کنار دولت باشد.»

در هفته‌های اخیر شخصیت‌ها و محافل سیاسی وابسته به نظام اظهارات مختلفی درباره روابط ایران و آمریکا کرده‌اند. بنابر توصیه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی همه از وحدت نظر حرف می‌زنند، اما مثل همیشه دعواهای جناحی پررنگ است و مدام بارزتر می‌شود. شنبه گذشته مشاور رسانه‌ای احمدی‌نژاد از طریق گفت‌وگو با هوشنگ امیراحمدی، موضوع محوری دعواهای جناحی را معرفی کرد: ستیز بر سر اینکه چه جناحی مذاکره با آمریکا را پیش ببرد. امیر احمدی در گفت‌وگو با عبدالرضا داوری خواهان روی کار آمدن یک دولت نیمه‌نظامی برای مذاکره با آمریکا شده بود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در سخنانی که دوشنبه گذشته در جمع گروهی از روحانیون ایراد کرد، هرگونه مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی را رد کرد:

«خوشبختانه امروز اتفاق نظر داریم که باید در برابر آمریکا و تحریم بایستیم و در این زمینه هیچ اختلاف نظری بین مردم و مقامات کشور وجود ندارد. بنده طرفدار مذاکره و دیپلماسی هستم، اما انجام آن را در شرایط کنونی به هیچ عنوان قبول ندارم.»

یوسف بن علوی، وزیر خارجه قطر روز گذشته پیام آمریکا را به محمد جواد ظریف رساند. همزمان عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق هم اعلام کرد که هیأت‌هایی را برای حل اختلاف بین ایران و آمریکا به واشنگتن و تهران اعزام کرده است.

بیشتر بخوانید: