همزمان با بالا گرفتن تنش‌ها در خاورمیانه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شامگاه چهارشنبه ۱۵ مه/ ۱۵ فروردین با انتشار پیامی در توییتر ابتدا گزارش‌های «نیویورک تایمز» و «واشنگتن پست» درباره جدال‌های درونی دولت او در غرب آسیا را تکذیب کرد و سپس در پیامی جداگانه نوشت که اطمینان دارد ایران سرانجام خواهان گفت‌وگو می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا: به زودی خواهان گفت‌وگو می‌شوند (عکس: آرشیو)

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در پیام تازه‌ای در توییتر اطمینان داد که روند تصمیم‌گیری در کاخ سفید درباره جنگ یا صلح پیچیده نیست:

«نظرات مختلف ابراز می‌شوند و من تصمیم نهایی و قطعی را می‌گیرم- فرایند بسیار ساده‌ای است. همه طرف‌ها، دیدگاه‌ها و سیاست‌ها پوشش داده می‌شوند. مطمئن هستم ایران به زودی می‌خواهد گفت‌وگو کند.»

کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای از اعزام ناو یو اس اس آبراهام لینکلن به خلیج فارس خبر داده بود. وزارت خارجه آمریکا هم در بیانیه جداگانه دیگری از استقرار بمب‌افکن‌های استراتژیک بی ۵۲ در قطر خبر داد. ترامپ هفته گذشته، همزمان با این تحولات در یک نشست خبری در کاخ سفید از ایران دعوت کرد بر سر میز مذاکره بازگردد. کاخ سفید شماره تلفنی هم برای تماس مستقیم تهران با واشنگتن در اختیار سفارت سوئیس در تهران قرار داد. بحث بر سر برنامه موشکی ایران و حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در خاورمیانه است که آمریکا آن را به عنوان تهدید درک می‌کند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی دوشنبه گذشته در دیدار با مقامات کشوری و لشکری برنامه موشکی ایران و «عمق راهبردی‌» ایران در منطقه را «نقاط قوت» جمهوری اسلامی خواند و اعلام کرد که ایران اصولاً با آمریکا مذاکره نمی‌کند:

«می‌گویند درباره‌ سلاح دفاعی شما مذاکره کنیم که چرا موشکی با فلان برد می‌سازید، این برد را کم کنید که اگر شما را زدیم نتوانید پایگاه ما را بزنید و جواب بدهید.»

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نیز در همان دیدار در سخنانی پربازتاب همه شماره تلفن‌های مستقیم کاخ سفید را از بر خواند.

یک منبع آگاه در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی شامگاه گذشته به رسانه‌های داخلی گفت ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن در دریای عربی متوقف شده، سایر واحدهای شناور رزمی ایالات متحده نیز خارج شده‌اند و خلیج فارس خالی‌تر از هر وقت دیگری است. این مقام نظامی که نام او افشا نشده ادعا کرد که تحرکات نظامی آمریکا در منطقه برای «حفظ و ایمن‌سازی» واحدهای خود اتفاق می‌افتد و بخشی از «عملیات روانی دشمن» است و اصولاً ارزش عملیاتی ندارد. این تحلیل‌ها مبتنی بر نظر ولی فقیه است که پیش‌بینی کرده جنگ اتفاق نمی‌افتد.

با نزدیک شدن ناو آبراهام لینکلن به خلیج فارس، سفارت آمریکا در عراق اعلام کرد که کارکنان غیر ضروری خود را از  سفارتخانه بغداد و کنسولگری اربیل خارج می‌کند. تلاش‌های گسترده‌ای برای تنش‌زدایی از روز گذشته آغاز شد: وزیر خارجه آلمان و وزیر خارجه بریتانیا از احتمال یک درگیری تصادفی در خلیج فارس اظهار نگرانی کردند. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز در لندن نیز خواهان توقف برنامه موشکی ایران و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده این کشور در خاورمیانه شد.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه: