موج تازه احضار، پیگرد و دستگیری فعالان کارگری در ایران که قبل از ۱۱ اردیبهشت روز جهانی کارگر آغاز شده بود، کماکان ادامه دارد. هنوز برخی از بازداشت‌شدگان مراسم اول ماه مه در زندان به‌سر می‌برند و «دیده‌بان حقوق بشر» با هشدار نسبت به وضعیت آنها در زندان خواهان آزادی‌ فوری‌شان شده است. کارگران نیشکر هفت‌تپه هم بار دیگر با موجی از احضار و دستگیری‌ روبرو شده‌اند.

سرکوب و دستگیری فعالان کارگری ادامه دارد (عکس: آرشیو)

نیشکر هفت تپه: تاوان اعتصاب

به گزارش کانال تلگرامی سندیکای نیشکر هفت‌تپه سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت شش تن دیگر از کارگران این کارخانه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. سندیکای نیشکر هفت‌تپه اسامی پنج تن از آنان را حسین انصاری، فیصل تعالبی، سید اسماعیل جعاوله، عادل سماعی و رستم عبدالله‌زاده اعلام کرده است. دستگیر شدگان به دستور دادستانی به به زندان فجر دزفول انتقال داده شده‌اند.

آخرین اعتصاب در مجتمع نیشکر هفت‌تپه ۱۹ اردیبهشت در اعتراض به عملکرد مدیریت، کارشکنی شورای اسلامی کار در اعتراضات کارگری و نپرداختن حقوق معوقه کارگران برپا شد. کارگران همچنین خواهان لغو خصوصی‌سازی و بازگرداندن یک مدیر برکنارشده به مجتمع بودند و مطالبه آزادی اسماعیل بخشی از زندان را فریاد می‌زدند.

همین اعتصاب به موج دوباره دستگیری و احضار کارگران انجامیده است. همان روز ۱۹ اردیبهشت نیز پنج تن از کارگران دستگیر و ۱۵ تن احضار شدند.

حکومت به جای پاسخگویی به مطالبات کارگران با ایجاد رعب و وحشت تلاش دارد آن‌ها را به سکوت وادار کند. هنوز اسماعیل بخشی نماینده کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه در زندان اوین بسر می‌برد.

کارگران بازداشت شده در نهایت عصر روز ۲۳ اردیبهشت به قید وثیقه آزاد شدند. اما روز سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت شش تن دیگر از کارگران دستگیر شدند. سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه نوشته است که دستگیر شدگان به دستور دادستانی به زندان فجر دزفول انتقال داده شده‌اند.

این سندیکا دستگیری کارگران را بشدت محکوم و خواستار ازادی آن‌ها شده است و خطاب به مقامات امنیتی و مسئولن کارخانه نوشته است: «به جای زندانی کردن و ایجاد رعب و وحشت بهتر است جوابگوی خواست و مطالبه کارگران باشید. جای کارگر در زندان نیست!». اما اعتصاب قبلی نیشکر هفت‌تپه نیز با زندان و سرکوب کارگران پاسخ گرفت.

اعتصاب قبلی کارگران نیشکر هفت‌تپه در ۹۷ به مدت ۲۸ روز ادامه یافت، اما به دستگیری تعدادی از کارگران مجتمع از جمله اسماعیل بخشی انجامید. کارگران دستگیر شده چند روز بعد به قید وثیقه آزاد شدند.

اسماعیل بخشی که در دوران بازداشت شکنجه شده بود، در پی افشاگری درباره شکنجه مجدداً دستگیر شد و هم‌اکنون به همراه سپیده قلیان روزنامه‌نگار و فعال کارگری در زندان اوین به‌سر می‌برد. به رغم این که روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت قرار وثیقه این دو تن صادر شده اما معاونت دادستانی اوین مانع از آزادی آنان شده است.

بازداشت شدگان روز جهانی کارگر

دستگیری‌های روز جهانی کارگر از دو هفته پیش از ۱۱ اردیبهشت آغاز شد و در مراسم اول ماه مه تهران مقابل مجلس هم ده‌ها تن بازداشت شدند. هنوز چند تن از بازداشت‌شدگان از جمله حسن سعیدی از سندیکای شرکت واحد، ناهید خداجو و نسرین جوادی از اتحادیه آزاد کارگران ایران، مرضیه امیری، خبرنگار روزنامه شرق،‌ و کیوان صمیمی،‌ سردبیر ایران‌فردا در زندان به سر می‌برند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر روز چهارشنبه ۱۵ مه/ ۲۶ اردیبهشت با صدور بیانیه‌ای از حکومت ایران خواسته است به تعهدات بین‌المللی خود مبنی بر احترام به حق تجمع و اعتراض احترام بگذارد و فعالان دستگیر شده در روز جهانی کارگر را فورا آزاد کند.

دیده‌بان حقوق بشر به نقل از یکی از دستگیرشدگان روز ۱۱ اردیبهشت مقابل مجلس نوشته است که نیروهای امنیتی ۱۰ دقیقه بعد از جمع‌شدن معترضان به آنها حمله کردند، بعضی از آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند و حدود ۵۰ زن و مرد را دستگیر کردند.

آن‌ها به «اخلال در نظم عمومی» و «شرکت در تظاهرات غیرقانونی» و برخی نیز به «اقدام علیه امنیت ملی» متهم شده‌اند.

فرد مزبور روز ۱۳ مه/ ۲۴ اردیبهشت به دیده‌بان حقوق بشر گفته است مقامات برای امیری، رنگریز، و ناجی قرار بازداشت موقت صادر و برای خداجو و جوادی وثیقه‌های سنگین تعیین کرده‌اند.