سخنان معاون وزیر خارجه ایران در مورد احتمال اخراج مهاجران افغانستانی، در صورت افزایش فشار تحریم‌ها با واکنش‌هایی در کابل روبه‌رو شد. وزارت خارجه افغانستان از ایران خواست در این‌باره مسئولانه عمل کند.

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران چهارشنبه شب ۱۸ اردیبهشت در شبکه دو سیمای جمهوری اسلامی درباره نتایج تحریم‌ها و تأثیر آن بر زندگی مهاجران ساکن ایران گفت: «اگر تحریم‌ها اثر کند و فروش نفتمان به صفر برسد، جمهوری اسلامی ایران مجبور است سیاست ویژه‌ای را برای اقتصاد خود در نظر بگیرد و ممکن است نتوانیم به این شکل ادامه دهیم و از برادران و خواهران افغانستانی‌مان بخواهیم ایران را ترک کنند.»

عراقچی همچنین گفت ایران به لحاظ انسانی نمی‌خواهد این کار صورت بگیرد، اما هنگامی که مجبور شوند، مسئولیت آن به عهده آمریکا خواهد بود.

در واکنش به این اظهارات وزارت خارجه افغانستان گفته است که ایران باید در قبال مهاجران افغان مسئولانه عمل کند.

به‌گزارش شبکه طلوع‌ نیوز افغانستان، صبغت احمدی، سخنگوی وزارت خارجه این کشور ایران یک کشور «دوست و قابل حساب افغانستان» خطاب کرد و گفت کابل می‌خواهد که ایران «با مهاجران مسئولانه برخورد کند».

جاوید لودین، معاون سیاسی پیشین وزارت امور خارجه افغانستان با سخنان عراقچی انتقادی برخورد کرد و گفت: «هر از گاهی که روابط سیاسی، هم در ایران و هم در پاکستان مطرح می‌شود، مهاجران افغان در آن کشور همچون ابزار استفاده می‌شوند. اگر این مهاجران به کشور بیایند با این‌که با مشکل روبه‌رو خواهند شد ولی به یک باره‌ از این جنجال خلاص خواهند شد.»

در همین حال، محمود صیقل، نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد می‌گوید که ایران نباید روابطش با افغانستان را قربانی روابط جهانی و بین‌المللی خود کند. او گفت: «رابطه بین افغانستان و جمهوری اسلامی ایران به مراتب عمیق‌تر از دیگر روابطی است که ما با جهان داریم و فوق‌العاده مهم است که روی این روابط نیک همسایه‌‌ای سرمایه‌گذاری بیشتر کنیم.»

عباس عراقچی، در گفت‌وگو با شبکه دوم سیما، گفته بود که در حال حاضر بیش از سه میلیون افغانستانی در ایران هستند که «دو میلیون فرصت شغلی را اشغال کرده‌اند و سالانه سه تا پنج میلیارد یورو از ایران خارج می‌کنند». ۴۶۸ هزار دانش‌آموز افغان «رایگان در مدارس ایران تحصیل می‌کنند؛ در حالی که هر کدامشان سالانه ۶۰۰ یورو هزینه دارند»، و ۲۳ هزار دانشجوی افغان در دانشگاه‌های ایران مشغول به تحصیل هستند که «سالانه ۱۵ هزار یورو برای هر کدام از آن‌ها هزینه می‌شود».

این مقام وزارت خارجه‌ ایران در حالی از احتمال اخراج مهاجران افغان از کشور خبر داده است که روز گذشته چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری آمریکا با صدور فرمانی اعلام کرد که صنایع آهن، فولاد، آلومینیم و مس ایران را به مجموعه‌ تحریم‌ها علیه ایران می‌افزاید.

بیشتر بخوانید: