سخنگوی قوه قضاییه روز سهشنبه ۱۷ اردیبهشت در دومین نشست خبری خود ضمن تاکید بر اینکه برای تبادل زندانی با قوه قضاییه مذاکره و هماهنگی نشده است، درباره پرونده زاغری گفت او پرونده دیگری دارد که باز است.
غلامحسین اسماعیلی گفت زاغری در حال تحمل محکومیت قبلی است و در مورد پرونده جدید او تضییع حقوقی صورت نمیگیرد:
«بعد از تعیین تکلیف پرونده قبلی، پرونده جدید نیز بررسی خواهد شد.»
اسماعیلی همچنین در پاسخ به این سوال که وزارت امور خارجه در رابطه با تبادل زندانیان چه کرده، گفت:
«در ارتباط با موضوع زندانیان باید به این نکته اشاره کنم که قوه قضاییه یک قوه مستقل است و در مورد امور قضایی از جمله مساله زندانیان، متولی و متکفل است و در دوره جدید که از حدود دو ماه قبل آغاز شده، در ارتباط با تبادل زندانیان مذاکرهای با قوه قضاییه انجام نشده است و سابقه قبل از آن را ندارم که آیا مذاکرهای انجام شده است یا خیر.»
او در عین حال گفت اگر ضوابط و مقررات ایجاب کند و مراجع ذیربط تصمیم بگیرند، قوه قضاییه همکاری لازم را خواهد داشت:
«انتظارمان این است که عزیزان در موضوعاتی که به قوه قضاییه بر میگردد اظهار نظر نکنند یا اظهار نظرشان بعد از هماهنگی با مسئولان قوه قضاییه باشد.»
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، ۴ اردیبهشت ۹۸ در نیویورک از «داشتن اختیار» مبنی برای تبادل زندانیان آمریکایی و دو تابعیتی در ایران با آمریکا خبر داده بود.
او در انجمن آسیایی نیویورک گفته بود:
«در آمریکا و در اروپا ایرانیانی هستند که در زندان هستند، چون آمریکا به آنها اتهام نقض تحریمها را زده است. اتهام آنها ارسال تجهیزات هواپیمای مسافربری و نه جت بوده است. ما مترجم داریم که در استرالیا زندانی است. ما در مورد [نازنین] زاغری صحبت میکنیم که البته من ناراحتم از شرایط او و به عنوان وزیر امور خارجه هر چه از دستم برآمده برای کمک انجام دادهام، اما هیچکس از زنی که در استرالیا در زندان است و مجبور شده بچهاش را در زندان به دنیا بیاورد، سخن نمیگوید.»
پس از صحبتهای ظریف، برخی رسانههای داخلی زن زندانی در استرالیا را نگار قدس کنی معرفی کردند.
قدس کنی به درخواست ایالات متحده به اتهام دور زدن تحریمها و ارسال برخی تجهیزات به ایران در استرالیا بازداشت است و احتمال استردادش به آمریکا وجود دارد که در این صورت ممکن است تا ۲۰ سال زندان در انتظارش باشد.
در حالی که به نظر میرسید ظریف خواهان مبادله نازنین زاغری با نگار قدس کنی است، او روز بعد صحبتهای خود را تکذیب کرد و گفت پیشنهادش برای مبادله زندانیان شامل حال نازنین زاغری نمیشود.
جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا هم روز پنجشنبه پنجم اردیبهشت امکان چنین مبادلهای را رد کرد و گفت که این دو پرونده با هم تفاوتی فاحش دارند:
«زنی که در استرالیا بازداشت و زندانی شده است در راستای یک دادرسی و روند قانونی، به خاطر ارتکاب یک جرم بسیار جدی دستگیر شده است، در حالی که نازنین زاغری بیگناه است و اساسا کاری انجام نداده است.»
اظهارات ظریف اما از سوی فعالان سیاسی و حقوق بشری تاییدی بر گروگانگیری دستگاه قضایی تلقی شد. در واکنش به اظهارات او، یک مقام وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت تهران با آزادی زندانیان آمریکایی، جدیت خود را نشان دهد.
- در همین زمینه