«عشق» ساخته میشل هانکه، کارگردان سرشناس اتریشی که به عشق در دوران سالخوردگی میپردازد، نخل طلای بهترین فیلم شصت و پنجمین جشنواره فیلم کن را از آن خود کرد.
به گزارش گروه فرهنگ در رادیو زمانه، ساعاتی پیش در شامگاه یکشنبه هفتم خرداد (۲۷ می) هیأت داوران بخش مسابقه اصلی در مراسم پایانی شصت و پنجمین دوره جشنواره فیلم کن ۲۰۱۲ واقع در فرنچ ریوییرا، جایزه نخل طلای بهترین فیلم، که جایزه اصلی این دوره از جشنواره است را به فیلم «عشق» تازهترین ساخته میشائل هانکه فیلم ساز اتریشی اهدا کردند. این فیلم محصول مشترک آلمان و فرانسه است.
«عشق» با بازی ژان لویی ترانتینیان و امانوئل ریوا در رقابت با ۲۱ فیلم دیگر شرکت داشت. ریاست هیأت داوران این دوره از جشنواره کن را نانی مورتی، فیلمساز ایتالیایی به عهده داشت. پیش از این، میشائل هانکه در سال ۲۰۰۹ برای فیلم «روبان سفید» خود، جایزه نخل طلای کن را به دست آورد.
در «عشق» هانکه با تصاویری آرام و از زاویه یک نظارهگر خاموش رابطه یک زن و شوهر پا بهسن گذاشته به نام آنا و گئورگ را که سالیان درازیست در کنار یکدیگر زندگیمیکنند، نشان میدهد. هنگامی که آنا در اثر سکته مغزی زمینگیر میشود، همسر او با مهربانی و فداکاری از او مراقبت و پرستاری میکند.
نخل طلا برای «عشق» ساخته میشل هانکه؛ بیان مفهوم عشق و انسانیت در روزگار بحرانهای اقتصادی
افزون بر این، متیو گارونه فیلم ساز ایتالیایی برای ساختن فیلم «واقعیت» تولید مشترک ایتالیا و فرانسه جایزه بزرگ بخش مسابقه هیئت داوران را از آن خود کرد.
جایزه نخل طلای بهترین فیلم کوتاه این دوره از جشنواره کن نیز به فیلم «سکوت» ساخته ال رزان یسیلباس از ترکیه رسید.
کارلوس ریگاداس فیلمساز مکزیکی برای فیلم «پس از تاریکی، نور» تولید مشترک مکزیک، فرانسه، آلمان و هلند جایزه بهترین کارگردانی را از آن خود کرد.
کریستین مونگیو، فیلم ساز رومانیایی نیز برای فیلم «آن طرف تپهها» محصول مشترک رومانی، فرانسه، بلژیک جایزه بهترین فیلمنامه را برد.
افزون بر این، کریستینا فلوتور و کاسمینا استراتان دو بازیگر اصلی فیلم «آن طرف تپهها» به طور مشترک جایزه بهترین بازیگر زن را از آن خود کردند.
مدس میکلسن نیز برای بازی در فیلم روانشناختی «شکار» به کارگردانی توماس وینتربرگ از دانمارک جایزه بهترین بازیگر مرد را گرفت.
جایزه هیأت داوران نیز به فیلم «سهم فرشتگان» ساخته کن لوچ تولید مشترک بریتانیا، فرانسه، بلژیک و ایتالیا اهدا شد.
«همچون یک عاشق» ساخته کیارستمی. ناباوری به عشق در یک جامعه ماشینزده
فیلم آمریکایی «جانوران حیات وحش جنوب» ساخته بن زیتلین نیز جایزه دوربین طلایی (بهترین فیلم اول) را دریافت کرد.
عباس کیارستمی فیلم ساز ایرانی با فیلم «همچون یک عاشق» محصول مشترک فرانسه و ژاپن در این بخش حضور داشت.
کیارستمی در این فیلم هم به جای حادثهپردازی و داستانپردازی بیشتر روی رابطه شخصیتها تأکید کرده. فیلم فقط ۱۲ساعت از رابطه استاد سالخورده و دختر تنفروش را نشان میدهد و طبعاً حادثه زیادی اتفاق نمیافتد. بیشتر بحث بر سر تلفنهای نکرده است، گفتوگوهای هر روزهروزی که آدمها با هم دارند و اتفاقاتی که در زندگی معمولی انسانها میافتد؛ اتفاقاتی مثل سیگار روشن کردن، شمع خاموش کردن، تلفنی با کسی صحبت کردن. طبعاً چنین فیلمی نمیتواند زیاد مهیج باشد و بیشتر، تماشاگرانی ممکن است آن را بپسندند که دوست دارند روی تصاویر متمرکز باشند و از زیبایی تصاویر یک فیلم لذت ببرند.
کیارستمی در این فیلم تصویری از توکیو به شکلی که واقعاً هست بهدست میدهد: کلانشهری با خیابانها، چهارراهها، انبوه ماشینها و بازتاب نور خیابان در شیشه آنها، طوریکه انسانها بین این تصویرها زیاد به چشم نمیآیند.
حتی وقتی که رفت و آمد اتوموبیلها را نمیبینیم، صدای آنها را میشنویم. توکیوی کیارستمی چنین شهریست: شهری که ماشینها بر انسانها غلبه پیدا کردهاند.
فیلم «یک خانواده محترم» نخستین فیلم بلند داستانی مسعود بخشی به عنوان تنها نماینده سینمای ایران در جشنواره کن ۲۰۱۲ در بخش جنبی دو هفته کارگردانان رقابت کرد.
یوان مگرگور بازیگر بریتانیایی، دایان کروگر بازیگر آلمانی، الکساندر پین کارگردان آمریکایی، هیام عباس بازیگر و کارگردان فلسطینی، آندرا آرنولد فیلمنامهنویس و کارگردان بریتانیایی، امانوئل دوو بازیگر فرانسوی، ژان-پل گوتیه طراح مد فرانسوی و رائول پک کارگردان اهل هائیتی دیگر داوران بخش مسابقه اصلی بودند.
برهنیس بژوه، هنرپیشه فیلم برنده اسکار «هنرمند» مجری مراسم آغازین و پایانی این دوره از جشنواره کن بود.
نانی مورتی، کارگردان، بازیگر و تهیهکننده ایتالیایی، ریاست هیأت داوران این دوره از جشنواره فیلم کن را بر عهده داشت.
جشنواره کن ۲۰۱۲ در تاریخ ۱۶ مه (۲۷ اردیبهشت) با نمایش فیلم «قلمرو طلوع ماه» به کارگردانی وس اندرسن آغاز شد و در شامگاه ۲۷ مه (۷ خرداد) با نمایش فیلم «ترزد» به کارگردانی کلود میلر فیلمساز فقید فرانسوی به کار خود پایان داد.