ابراهيم يزدی از چهره‌های منتقد نظام جمهوری اسلامی ايران، در اعتراض به سياست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دومين کتاب خود را به‌صورت اينترنتی منتشر کرد.

اين کتاب “جنبش دانشجويی در دو دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰” نام دارد که تنها به فاصله ۱۰ روز از انتشار کتاب “بازرگان، اسوه صداقت و تقوی” بر روی اينترنت منتشر می‌شود.

يزدی که پس از درگذشت مهدی بازرگان، رئيس دولت موقت ايران و دبيرکل نهضت آزادی ايران، برای سال‌ها رهبری اين گروه سياسی را بر عهده گرفت، تنها چند روز پيش از انتشار کتاب نخست خود بر اينترنت، در نامه‌ای به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به سياست‌های اين وزارتخانه اعتراض کرد و عدم اعطای مجوز برای انتشار کتاب “بازرگان، اسوه صداقت و تقوی” را غيرقانونی خواند.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر محتوای تمام کتاب‌ها پيش از انتشار آن‌ها در ايران نظارت می‌کند که اين نظارت اغلب با سانسور بخش‌هايی از کتاب همراه است. در بسياری از موارد نيز اين وزارتخانه اجازه انتشار کتاب را به مؤلف و ناشر نمی‌دهد و بدين ترتيب کتاب به دست مخاطبان آن نمی‌رسد.

يزدی در نامه خود به وزير ارشاد نوشت: “آقای رئيس [جمهور] در مصاحبه‌های خود فرموده‌اند که ايران آزاد ترين کشور جهان است. اما معلوم نيست چرا به کتابی درباره مرحوم بازرگان اجازه چاپ داده نمی‌شود.”

ابراهيم يزدی دو کتاب اخير خود را به‌دليل عدم صدور مجوز از سوی وزارت ارشاد به‌رايگان بر روی اينترنت منتشر کرده است

او در نهايت متذکر شد که با ارسال اين نامه برای آخرين بار درخواست صدور مجوز می‌کند و “در صورتی که پاسخ روشن و قانونی از آن مقام” دريافت نکند متن کامل کتاب را بر روی اينترنت منتشر خواهد کرد.

از آن‌جا که وزارت ارشاد پاسخی به اين نامه نداد، ابراهيم يزدی اين کتاب را به‌صورت اينترنتی منتشر کرد و اکنون نيز خبر از انتشار کتاب دوم او به‌شکل پی‌دی‌اف می‌رسد.

“جنبش دانشجويی در دو دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰” مکمل کتاب “۶۰ سال صبوری و شکوری” (اولين جلد از کتاب خاطرات ابراهيم يزدی) است که سال ۱۳۸۳ در ايران منتشر شد.

در معرفی کتاب آمده‌ است: “نگارنده که خود در يکی از حساس‌ترين و پرشور‌ترين دوران تاريخ جنبش دانشجويی، يعنی در دوران نهضت ملی شدن صنعت نفت به رهبری شادروان دکتر مصدق، در سال‌های ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۲ به‌عنوان نماينده منتخب دانشجويان در شورای مرکزی سازمان (ملی) دانشجويان دانشگاه تهران فعال بوده در مقدمه کتاب انگيزه اوليه در تدوين اين مجموعه را پاسخ به درخواست آقای عمادالدين باقی برای اعلام نظر در خصوص مجموعه‌ای تحت عنوان “جنبش دانشجويی ايران” که توسط آقای باقی گردآوری شده بود ذکر می‌کند.”

يزدی در مقدمه اين کتاب می‌نويسد: “جنبش دانشجويی در ايران طی دو دهه مورد بحث از ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۰ به‌طور مستقيم تحت تأثير تحولات و تغييرات سياسی، اجتماعی و فکری جامعه قرار داشته است. هم جنبش‌های سياسی و اجتماعی در جامعه بزرگ‌تر بر دانشگاه تهران اثرگذار بوده‌اند و هم جنبش دانشجويی بر روند تحولات جامعه مؤثر بوده است.”

وی افزوده است: “جنبش دانشجويی در دو دوره، دوره اول از شهريور ۱۳۲۰ تا مرداد ۱۳۳۲ و دوره دوم از مرداد ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۲ همراه با تحولات سياسی در سطح کلان جامعه تأثيرات يا بازتاب آن در دانشگاه‌ها و در جنبش دانشجويی مورد بررسی قرار می‌گيرد.”

نسخه پی‌دی‌اف اين کتاب‌ها را با کليک روی نام‌ آن‌ها دريافت کنيد:

“جنبش دانشجويی در دو دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰”

“بازرگان، اسوه صداقت تقوی”