سازمان گزارشگران بدون مرز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ايران را متهم ساخت که در بازجويی از روزنامه‌نگاران ايرانی دست دارد.

گزارشگران بدون مرز، نهاد مدافع آزادی روزنامه‌نگاران و مطبوعات در جهان امروز چهارشنبه سوم خردادماه بيانيه‌ای در رابطه با بازداشت‌های اخير روزنامه‌نگاران در ايران منتشر کرد.

در اين بيانيه آمده است: “بنا براطلاعات جمع‌آوری‌شده از سوی گزارشگران بدون مرز، مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تهران همچنان روزنامه‌نگاران را به محل اين وزارتخانه احضار می‌کنند تا از سوی مأموران امنيتی بازجويی شوند.”

اين نهاد بين‌المللی از وزارت ارشاد جمهوری اسلامی ايران به‌عنوان “نهاد رسمی سانسور” ياد کرده و نوشته است اين وزارتخانه از زمان به‌قدرت رسيدن محمود احمدی‌نژاد، رئيس جمهوری ايران به “ابزار مهار و سرکوب” تبديل شده است.

در اين بيانيه، محمد حسينی، وزير ارشاد، محمدجعفر محمدزاده، معاون مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی و محمدجواد آقاجری، مديرکل رسانه‌های خارجی اين وزارتخانه، “مسئولان مستقيم” احضار روزنامه‌نگاران به محل اين وزارتخانه و بازجويی آن‌ها از سوی مأموران وزارت اطلاعات و يا سپاه پاسداران معرفی شده‌اند.

گزارشگران بدون مرز تأکيد کرده است که برخی از همکاران رسا‌نه‌های خارجی در ايران نيز در اين وزارتخانه بازجويی شده‌اند و در اغلب اوقات بازجويی‌ها پرخشونت و برخی از روزنامه‌نگاران قربانی بدرفتاری بازجويان شده‌اند

گزارشگران بدون مرز تأکيد کرده است که برخی از همکاران رسا‌نه‌های خارجی در ايران نيز در اين وزارتخانه بازجويی شده‌اند و در اغلب اوقات بازجويی‌ها پرخشونت و برخی از روزنامه‌نگاران قربانی بدرفتاری بازجويان شده‌اند.

نهاد مدافع آزادی روزنامه‌نگاران چنين اقداماتی را غيرقابل پذيرش دانسته و از همه نهادهای فرهنگی جهان خواسته است “با وزارت‌خانه‌ای که اجازه می‌دهد در محل آن روشنفکران کشور از سوی مقامات امنيتی احضار و بازجويی و مورد آزاد قرار گيرند، همکاری نکنند.”

گزارشگران بدون مرز با اشاره به اظهارات نماينده جمهوری اسلامی ايران در نشست دو روز پيش “بررسی دوره‌ای وضعيت حقوق بشر” کشور بحرين در ژنو، که خواهان آزادی زندانيان سياسی و پايان دادن به دستگيری‌های خودسرانه در بحرين شده بود، نوشته است: “شگفت‌آور است که اين کشور در حالی به ديگران «درس اخلاق و رعايت حقوق بشر» می‌دهد که صدها زندانی سياسی و در اين ميان ٣٠ روزنامه‌نگار و ١٨ وب‌نگاردر زندان‌های ايران در وضعيتی نابسامان به‌سر می‌برند.”

بيانيه افزوده است: “يکی از سرکوبگرترين کشورهای جهان بهتر است اين توصيه‌ها را نخست خود به اجرا بگذارد.”

گزارشگران بدون مرز سپس به بازداشت‌های اخير فريبرز رئيس‌دانا، نويسنده و عضو کانون نويسندگان ايران در روز يکم خردادماه، رحمان بوذری، دبير صفحه “انديشه” روزنامه شرق در روز ٢٩ ارديبهشت‌ماه و محکوميت رضا طالشی جلودارزاده، سردبير هفته‌نامه توقيف شده صبح آزادی، به يک سال زندان به‌اتهام “فعاليت تبليغی عليه نظام” پرداخته و اين اقدامات را محکوم کرده است.

فريبرز رئيس‌دانا پيش از اين در روز ٢٨ آذرماه سال گذشته خورشيدی پس از گفت‌وگو با شبکه فارسی بی‌بی‌سی که در آن از طرح هدفمندسازی يارانه‌های دولت انتقاد کرده بود بازداشت و نزديک به يک ‌ماه را در زندان به‌سر برد. وی در تاريخ ٢٧ خرداد به يک سال زندان به اتهام “تبليغ عليه نظام و عضويت در تشکل غيرقانونی کانون نويسندگان” محکوم شد.

رحمان بوذری نيز پس از احضاربه دادسرای اوين زندانی شد. اين روزنامه‌نگار نيز در خرداد ماه سال گذشته بازداشت و بيش از يک ماه را در زندان به‌سر برد.

وی به دو سال زندان و ٧٥ ضربه شلاق به اتهام “فعاليت تبليغی عليه نظام” محکوم گرديد.

رضا طالشی جلودارزاده نيز پس از دو ماه بازداشت در تاريخ ٢٩ فروردين ١٣٩١ به‌شکل موقت آزاد شده بود.

وی از مجروحان جنگ هشت ساله‌ ايران و عراق است و از بيماری جدی رنج می‌برد، پزشک معالج وی اعلام کرده است که وضعيت زندان می‌تواند بيماری او را شدت بخشد.