برای نخستین بار یک زن برنده تندیس طلایی ستاره افغان شد. زهرا الهام دختر جوانی که این جایزه را برد، هنگام دریافت تندیس گفت: این مقام را به نیابت از تمام دختران افغانستان به دست آورده است.
ستاره افغان یک برنامه تلویزیونی خوانندگی در افغانستان است که از ۱۴ سال قبل پخش آن در شبکه تلویزیونی طلوع آغاز شد. در آخرین دوره این برنامه یک دختر برای نخستین بار جایزه طلایی را برد و لقب «ستاره افغان» را دریافت کرد.
زهرا الهام یکی از شرکتکنندگان در چهاردهمین دوره برنامه ستاره افغان بود که از همان آغاز گفت: دوست دارد خودش یا یکی از زنان حاضر در این برنامه جایزه را ببرند تا «دل مردان بکفد (بسوزد)».
او هنگام دریافت جایزه تندیس طلایی گفت که مخاطب سخنانش تنها آن دسته از مردانی که زنان را «اصلا حساب نمیکنند»، هستند.
الهام که در زمان برگزاری این برنامه تلویزیونی در شبکههای اجتماعی مورد حمله و خشونت کلامی قرار گرفت، پس از دریافت جایزه ستاره افغان، گفت که امروز این جایزه را به نیابت از تمام دختران افغانستان دریافت میکند، همه زنان افغانستان برنده شدند نه فقط او.
او اولین زن افغانستانی است که سرانجام توانست به مقام نخست مسابقه ستاره افغان دست یابد.در دوازدهمین دوره این برنامه زلاله هاشمی به مرحله نهایی رسید اما نتوانست عنوان نخست را به دست بیاورد.
حضور زنان در این برنامه تلویزیونی همواره خشم روحانیون و مقامهای مذهبی را برانگیخته است. آریانا سعید، خواننده پاپ افغانستان که یکی از داوران چهاردهمین دوره ستاره افغان هم بود، به دلیل حضور در این برنامه تهدید شده است.
او اما همچنان بدون روسری در این برنامه حضور یافت و به صورت زنده آوازخوانی کرد. خانم سعید یکی از مشوقان و حامیان زهرا الهام در این مسابقه تلویزیونی بود.
سعید در یک پیام ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، کسب عنوان بهترین از سوی زهرا الهام را «بسیار بسیار خوشحال کننده» دانست و گفت که «افتخار میکند که یک دختر برنامه را برد».
او گفت که پیش از این نیز در برنامه ستاره افغان افرادی مقام اول را به دست آوردند که به لحاظ توانایی آوازخوانی کامل نبودند اما «هیچگاه با این همه اعتراض همراه نشده است».
پیشتر نیز شهلا زلاند، خواننده افغانستانی در مقام داور این مسابقه حضور زنان در این برنامه را «شجاعانه» و شایسته تقدیر دانسته بود.
زهرا الهام اما برای رسیدن به مقام نخست این مسابقه سختیهای زیادی را متحمل شد. او در شبکههای اجتماعی مورد تمسخر و توهین قرار گرفت. با این حال آنطور که رویا صابرزاده، فعال حقوق زنان در افغانستان به «واشنگتن پست» گفته او هرگز عقب ننشت.
یکی از اجراهای زهرا الهام را ببینید:
صابرزاده کسب عنوان بهترین ستاره از سوی الهام را یک پیروزی و امیدواری برای زنان افغانستان خوانده و گفته که او میتواند راه را برای دیگر زنان افغانستان هموار کند تا آنها هم بخوانند.
الهام هم که پیروزی خود را پیروزی تمام زنان افغانستان خوانده، به شبکه خبری الجزیره گفته است: در این راه همواره تشویق مادرش را همراه داشته؛ «مادر من بیشتر از هر کسی من را تشویق کرد، او من را تشویق کرد تا خواننده شوم».
الهام حالا چهاردهمین ستاره افغان است که از دل یک برنامه تلویزیونی بیرون میآید. برخی از ستارهگان پیشین این برنامه افغانستان را ترک کردهاند اما برخی از آنان همچنان در افغانستان حضور دارند و به فعالیتهای هنری خود ادامه میدهند.
برنامه ستاره افغان از سال ۱۳۸۴ خورشیدی آغاز شد. داوران این مسابقه تلویزیونی در مرحله مقدماتی به مناطق مختلف افغانستان سفر میکنند و از متقاضیان شرکت در مرحله نهایی تست میگیرند. سپس رقابت میان راه یافتگان به مرحله نهایی ادامه مییابد و برنده نهایی مسابقه با رای مخاطبان برنامه انتخاب میشود.