روز شنبه ۱۶ مارس، برنتون ترنت، مرد ۲۸ ساله استرالیایی که مظنون اصلی حمله به دو مسجد در شهر کرایست‌چرچ نیوزیلند است، به دادگاه برده شده و در حضور قاضی تفهیم اتهام شده است.

برنتون ترنت، ۲۸ ساله، صبح روز شنبه (۱۶ مارس) برای نخستین بار به دادگاه برده شد
برنتون ترنت مظنون حمله به مساجد نیوزیلند در دادگاه 

دادگاه ترنت به دلایل امنیتی غیر علنی است. او که با لباس زندان و دست‎بند به دادگاه رفته بود، هنگام تفهیم اتهام، دستش را به نشانه «قدرت سفید‌پوست‌ها» بالا برد.

جمعه ۱۵ مارس، مردان مسلح به دو مسجد در شهر کرایست‌چرچ نیوزلند حمله کردند و دست‌کم ۴۹ نفر را کشتند. این دو حمله همزمان با اقامه نماز جمعه، در دو مسجد نور و لینوود اتفاق افتاد. چنین حمله‌ای در کشور آرام نیوزیلند بی‌سابقه است.

یکی از قربانیان این حمله  داود نبی، پیرمردی ۷۱ ساله شهروند افغانستان است که ۴۰ سال پیش به نیوزیلند مهاجرت کرده بود.

کشورهای هند، اندونزی و بنگلادش نیز گفته‌اند که چند نفر از قربانیان شهروند این کشورها بوده‌اند.

۴۸ نفر به دنبال این حمله مجروح شده‌اند: از جمله دو پسر بچه ۲ ساله و ۱۳ ساله. حال ۱۱ نفر از مجروحان وخیم اعلام شده.

برنتون ترنت، مظنون اصلی حمله تروریستی به دو مسجد مسلمانان نیوزلند پیش از این حمله مانیفستی در ۷۴ صفحه منتشر کرده بود. او اعلام کرده بود که این مانیفست را تحت تأثیر کتاب «جایگزینی بزرگ» اثر بحث‌برانگیز رنو کامو، نویسنده فرانسوی نوشته است:‌ تأثیرپذیری تروریست نیوزلندی از عقاید نویسنده جنجالی فرانسوی

نخست‌وزیر نیوزیلند، جسیندا آردرن گفته مهاجم پنج سلاح داشته و  مجوز حمل اسلحه داشته است. به دنبال این اتفاق آردرن اعلام کرده که قوانین مالکیت اسلحه در نیوزلند اصلاح خواهد شد. آردرن گفته پلیس توصیه‌های لازم برای تامین امنیت را به مساجد ارائه کرده و ماموران در اطراف مساجد حاضر خواهند بود. به گفته نخست وزیر نیوزیلند، اقدامات امنیتی در زمینه خشونت‌های گروه‌های راست افراطی انجام شده اما باید مانع گسترش بحث‌های نژادپرستانه و ضدمهاجران شد.

سطح هشدار امنیتی در نیوزیلند بالا باقی می‌ماند و مرزها و فرودگاه‌ها تحت اقدامات امنیتی شدید قرار خواهند داشت.

به گفته آردرن مقام‌های دولتی با نمایندگان جامعه مسلمانان نیوزیلند در ارتباط هستند تا به آنان اطمینان خاطر بدهند و از آنا حمایت کنند.

هویت دو مظنون دیگر که به همراه برنتون ترنت بازداشت شده‌اند، معلوم نشده است.

دادگاه بعدی برنتون ترنت روز پنجم آوریل برگزار خواهد شد و او حق گذاشتن ضمانت برای آزادی موقت نخواهد داشت.

رهبران سیاسی در جهان اسلام و در جهان غرب یک‌صدا حمله تروریستی به دو مسجد نور و لینوود در شهر کریست‌چرج نیوزلند را محکوم کرده‌اند. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران «تشویق به عدم تحمل مخالف در دموکراسی‌های غربی» را مسبب این حمله دانست.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از حمله به مسلمانان نیوزلند به عنوان «یک قتل عام وحشتناک» یاد کرد و همدردی خود با انسان‌ها در نیوزلند را اعلام کرد. پیام رئیس جمهوری آمریکا همزمان با اطلاعیه کاخ سفید در محکومیت حمله تروریستی به دو مسجد مسلمانان نیوزلند منتشر شد.

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان تیراندازی به نمازگزاران در دو مسجد نیوزیلند را محکوم کرد و گفت برای جامعه مسلمانان نیوزلند دعا می‌کند. پاپ ضمن اعلام مراتب همدردی خود با بازماندگان، از تلاش امدادگران و مأموران پلیس نیز تقدیر کرد.

رهبران کشورهای دیگر جهان از جمله ترکیه، آلمان، بریتانیا، سوئر، نروژ و … نیز این حمله را محکوم کرده‌اند.